Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
A. Greenspan:

A. Greenspan: "Plovoucí juan je rizikem pro světovou ekonomiku." Co tedy vlastně USA chtějí?

03.03.2004 16:09
Autor: 

Předseda americké centrální banky FED, Alan Greenspan, je poslední dobou velmi citovanou osobou - počet jeho veřejných vystoupení se dramaticky zvýšil, a tak je z čeho brát. Jeden z jeho posledních názorů, pomineme-li poslední připomínku o dalším směřování úrokových sazeb, se týkal problematiky zreálnění směnného kurzu čínského juanu. Podle jeho slov by razantní přechod na plovoucí kurz znamenal pro čínský bankovní systém šok, který by se mohl přelít do zbytku světa. Proč?

Jako první důvod je citován názor, že uvolnění měnových restrikcí ve vztahu k juanu - krok požadovaný především americkým průmyslem - může vést k masivnímu odlivu kapitálu z Číny, oslabení tamního bankovního sektoru a destabilizaci ostatních ekonomik. A. Greenspan varoval, že až 50 % úvěrů čínských bank je klasifikováno jako "non-performing" - tento stav je však tolerovatelný jenom ve chvíli, kdy střadatelé nechávají svá depozita v bankách. Pokud by došlo k uvolnění měnových a bankovních restrikcí, střadatelé by zcela racionálně své vklady vybrali a přesunuli je do cizích měn. To by mohlo celý systém výrazně destabilizovat, což by ekonomika Číny, a nejenom Číny, nemusela nést dobře.

Jako řešení tohoto stavu A. Greenspan navrhuje především pevnější regulaci čínského bankovního sektoru a injekci vládních peněz, které by vytvořily dostatečné rezervy proti špatným úvěrům. Hlavní krok však musí být výrazné omezení zasahování státu do úvěrového rozhodování bank - banky si musí samy nastavit kredibilní a kvalitní systémy interní kontroly, mechanismy pro přidělování úvěrů a postupy risk-managementu.

Výše zmiňované je však v příkrém rozporu s postojem amerického ministra financí Johna Snowa a ukazuje tak na dichotomii mezi přístupem FEDu a americké státní administrativy. John Snow minulý týden prohlásil, že flexibilita směnného kurzu juanu by měla být jedním z hlavních zájmů Číny (není to ale především hlavní zájem USA?). Zástupci amerického ministerstva financí podle všech informací navštívili minulý týden Peking a jednali o technických aspektech floatingu.

Nabízí se tedy otázka - co vlastně Spojené státy chtějí?

Petr Žabža, Patria Direct


Váš názor
  • Váš názor byl zrušen
    03.03.2004 19:19

    Váš názor byl zrušen z důvodu použití osobních invektiv vůči autorovi příspěvku a kvůli neodůvodněnému napadání společnosti Patria. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky. Pokud máte dojem, že jsme Vás tímto poškodili, napište nám na info@patria.cz
    jan podhradsky
    • KE STAZENI MOJEHO PRISPEVKU REDAKCI
      05.03.2004 11:10

      Vazena rdakce : Neposkodili jste mne ale svoje ctenare, protoze jim branite si precist muj ponekud silne vyjadreny prispevek. Byla to reakce na naprosto neakceptovatelne chovani autora clanku pana Zabze, v tom smyslu ze nepristupne prekrucuje fakta. Konkretne v clanku tvrdi, ze si pan Greenspan predseda rady guverneru centralni banky USA a ministr financi USA pan Snow primo odporuj ve svych prohlasenich tykajicich se zavedeni plovouciho kurzu cinske meny a to jednoduse neni pravda ale prave naopak oba tvrdi, a uz delsi dobu, ze je to zadouci krok, p. Snow dokonce prohlasil pri nedavnem televiznim rozhovoru, ze nyni i cinska strana toto opatreni podporuje. Zadny rozpor mezi temito vysokymi predstaviteli americkych a svetovych financi neexistuje a pan Zabza si to jednoduse sam vykonstruoval podle meho nazoru proto aby clanek a titulek vypadaly vice zajimave. A ja jednoduse zastavam nazor, ze financni instituce jako Patria, ktera zavisi se svoji existenci 100% na duvere klientu by takove zkreslovani nemela tolerovat a mela by si uvedomit ze ma daleko vyssi odpovednost nez treba normalni tisk, ze se na jeji informace lide, klinti, ctenari divaji uplne jinak a ocekavaji presne a overene informace a ze v takove publikaci neni misto pro upravovani informaci tak aby byly zajimavejsi , to delaji uspesne lide v Blesku a jeste navic pripojuji zajimave fotografie, ale to je jejich job, vas job je podavat presne udaje a informace z oblasti financi , alepon tak jste se dosud prezentovali na verejnosti.
      Jan Podhradsky
      • RE...
        05.03.2004 12:38

        Dobré odpoledne. Je sice zajímavé pozorovat přestřelku mezi Vámi a Patrií, ale domnívám se, že by jste možná měl trochu tlumit Vaši vášeň. Při troše námahy by jste našel článek, který byl asi předlohou tohoto sloupku ... http://business-times.asia1.com.sg/sub/latest/story/0,4574,109683,00.html? V něm je v jednom z posledních odstavců psáno "The caution expressed by Mr Greenspan contrasts with the attitude of US Treasury Secretary John Snow who said last week that that flexibility in the exchange rate of the yuan was in the Chinese interest". Při překladu se v podstatě dostáváte na to, co bylo uvedeno v článku p. Žabži. Vytknout se tedy dá možná neuvedení zdroje, ale nikoliv obsahová nepřesnost. Navíc, americká administrativa především ze strany ministra průmyslu na Čínu tlačí poměrně dlouho (nejviditelněji od zasedání G7) zatímco Alan Greenspan na toto téma spíše mlčel.
        Snílek
        • ALE ALE PANE SNILEK
          05.03.2004 19:47

          To je legracni, vy sice nejste z Patrie ale vite odkud ten clanek oslehli a take si nahodou pamatujete jeho webovou adresu ktera je na dva radky dlouha, vy tam musite mit plno pratel. Mimochodem, i vam uz doslo, ze v normalni novinarske praxi jestlize neco prevezmu, tak to priznam bez muceni a ne se tady predvadet jako zkuseny exekutiv v bile kosili a krasne vazance od maminky a potom priznat ze jsem ty rozumy opsal z nejakeho casopisu, ktery take nema rad Bushovu vladu. A tady jsme u dalsiho problemu, casto vidim v ceskem tisku mylnou argumentaci ,kterou jste zrovna ted vy vyjadril a to je, ze k overeni a obhajeni faktu staci citovat cokoliv ze zapadu a to vubec neni pravda. Patrie si za svoje info musi kdykoliv rucit a nebo jasne rict, "to netvrdime my to tvrdi nekdo jiny". K samotnym citatum Greenspana a Snowa. I podle vas a Patrie, Greenspan mluvi o problemu zavadeni plovoucihi juanu z hlediska svoji funkce svojeho, zajmu a svoji expertizy, to je predevsim vliv na domaci americke prostredi, vliv na americkou menu a jeho job neni vyjednavani s Cinany, reprezentace USA pri vyjednavani s Cinany je job pana Snowa a on ho vede a vi o nem vice nez pan Greenspan. Presto ze tito dva funkcionari maji k problemu trochu rozdilny vztah, tak i pres to si jejich vyroky neodporuji. Greenspan rika, ze je to citliva operace, a ze je treba byt opatrny a Snow rika totez jinymi slovy, /sam jsem ho slysel to rici a zaroven jsem videl na TV jak se jeho usta hybou/ navic pripojil to ze je to dobre pro Cinany a ze s tim Cinane souhlasi a spolupracuji a ze tam poslal lidi jim s tim pomoci. Proste oba vysoci predstavitele byli primo na cil, presni a velice profesionalni a vubec si neodporovali. Pan Zabza si take v clanku prihodil neco v tom smyslu, ze Greenspan moc casto mluvi ci je moc casto citovan a opak je pravdou, Greenspan jde 2x za rok vypovidat pred financni vybor senatu USA a dvakrat za rok pred vybor domu reprezentantu a tam vazi kazde slovo jako zlato, protoze si je vedom, ze neopatrne zvaneni z jeho ust muze dat do pohybu miliardy, no a po zbytek roku cela FED vyda kratkou zpravu kdyz ma schuzi jinak Greenspan a FED celkem mlci a nikdy by ho nenapadlo jit do novin a vypoustet nejake moudrosti.
          Jan Podhradsky
    • historie
      04.03.2004 13:15

      jeste ze si muzu prohlidnout tuto reakci v historii sveho prohlizece. Byla dost zajimava a nadavek v ni bylo malo.
      ferda
Aktuální komentáře
28.03.2024
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
    9:00CZ - HDP, q/q
    12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
    13:30USA - HDP, q/q a
    13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
    14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
    15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university