Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šedivý: hlavní rozvojovou prioritou Českého Telecomu je stabilizace akcionářské struktury, resp. privatizace

Šedivý: hlavní rozvojovou prioritou Českého Telecomu je stabilizace akcionářské struktury, resp. privatizace

03.03.2004 10:00
Autor: 

1. místopředseda představenstva a výkonný ředitel pro finance Českého Telecomu pan Juraj Šedivý poskytl serveru www.patria.cz exkluzivní rozhovor o společnosti, která je největším poskytovatelem telekomunikačních služeb v České republice. Otázky se týkají například provozních výsledků Českého Telecomu, dividendové politiky, transformace a budoucnosti společnosti, regulace odvětví.

Patria Online: Jak se bude dle Vašeho názoru vyvíjet relativní objem provolaných minut u hlasových služeb u Českého Telecomu a u mobilních operátorů nyní, co se mobilní trh blíží svému nasycení? Čekáte stabilizaci situace co se týče intenzity využívání pevných linek k hlasovým službám, či dále rostoucí využívání mobilních telefonů?

Juraj Šedivý: Volba mezi fixním nebo mobilním telefonem pro hlasovou komunikaci je funkcí ceny a užitné hodnoty vnímané zákazníkem. Je otázkou, jestli fixní telefonie může k nesporně nižší ceně nabídnout bohatost funkcí, které jsou dnes u GSM telefonie běžné. Odpověď zní ano, pokud má zákazník minimálně ISDN a odpovídající, podle možnosti bezdrátové koncové zařízení. Testuje se koncept jednoho přístroje schopného komunikovat bezdrátově přes koncový terminál fixní sítě, pokud je zákazník doma anebo na pracovišti, a zároveň prostřednictvím mobilní GSM nebo UMTS sítě, hovor je pak směrován nejlevnější cestou. Jinými slovy, fixní síť nabízí širokou škálu služeb nejenom pro data, ale i hlasovou telefonii, pokud se je podaří lépe zpřístupnit a marketinkově podpořit, věřím ve stabilizaci hlasového provozu.

Patria Online: Jak hodnotíte vysokou popularitu mobilních operátorů co se týče internetových služeb, která je zřejmě alespoň z části odrazem jejich cen relativně k alternativám, tj. i ADSL nabízené Českým Telecomem? Jak hodnotíte budoucnost ISDN a jaké zdroje v porovnání k ADSL jsou nyní ve společnosti tomuto produktu věnovány?

Juraj Šedivý: Eurotel, následován T-Mobile, přišel na trh jako první s konceptem paušálu za datové připojení na Internet a nabízí okamžitou aktivaci služby – to je atraktivní alternativní nabídka k vytáčenému přístupu k Internetu účtovanému na minutové bázi, a k ADSL, pokud toto není okamžitě k dispozici. Výhody, paušál, okamžitá aktivace a mobilita, jsou na druhé straně handicapovány nízkou efektivní rychlostí. Navíc s konceptem paušálních poplatků přicházejí i fixní operátoři a čas aktivace ADSL se zkracuje s postupným zaváděním této technologie. Výhledově tedy hodnotím GPRS, i jako uživatel, spíš jako komplementární, pokud není fixní připojení k dispozici.

K ISDN, tato technologie je v zásadě zainvestována a ve srovnání s ADSL potřebuje mnohem méně zdrojů. Jak jsem zmínil výše, jde o to ji prodat, samotná služba nabízí široký rozsah atraktivních funkcí.

Patria Online: Český Telecom v lednu podepsal smlouvu teprve s druhým alternativním operátorem o pronájmu místních smyček. Jak odhadujete blízký vývoj v této oblasti a jak hodnotíte celkově hrozbu ze strany alternativních operátorů, co se týče operací a výsledků Českého Telecomu?

Juraj Šedivý: Český Telecom je samozřejmě připraven jednat a za přijatelných cenových a technických podmínek zpřístupnit místní smyčku všem zájemcům, zkušenosti ze zahraničí nicméně nenasvědčují, že by mělo dojít k masovému rozšíření této služby. Obecně, alternativní operátoři vytvářejí velmi silný konkurenční tlak, pokud je tato konkurence založena na rovných podmínkách, jsem přesvědčen, že jí dokážeme čelit jak kvalitou služeb, tak cenami a péčí o zákazníka. Tato konkurence však nesmí být založena jenom na využití kapacit sítě Českého Telecomu v mnoha případech pod náklady a jejich následném přeprodeji. Fakt, že v České republice není vidět příliš alternativních investic do fixní infrastruktury o něčem svědčí, záměrem liberalizace trhu měl být spíš opak.

Patria Online: Jak hodnotíte pokrok a celkový potenciál Českého Telecomu při jeho transformaci na flexibilní společnost orientovanou na zákazníka? Nakolik by tomuto prospěla privatizace - tj. přechod pod významného operátora ze zahraničí?

Juraj Šedivý: Pokrok je značný, svědčí o tom řada znovuzískaných firemních zákazníků, zkrácení instalačních časů, zájem o nové služby a cenové balíčky. Vzhledem k našim ambicím nás však čeká stále obrovský kus práce, společnost rozjíždí řadu dalších naprosto konkrétních aktivit směřujících k inovaci a zkvalitnění portfolia služeb, k zefektivnění provozních aktivit, snížení počtu zaměstnanců, zlepšení zákaznických služeb atd. Vstup významného operátora může k dosažení těchto cílů významně přispět, není však jedinou a dostačující podmínkou k zabezpečení konkurenceschopnosti. Nicméně v situaci, kdy majoritní vlastník, FNM, oznámil svůj záměr prodat 51 % akcií, považuji rychlou privatizaci a stabilizaci akcionářské základny Českého Telecomu za hlavní prioritu.

Patria Online: Jaké jsou hlavní příčiny vysokých operačních marží Českého Telecomu (bez zahrnutí Eurotelu, bez zahrnutí odpisů) ve srovnání s jinými operátory v regionu i v Evropě?

Juraj Šedivý: Vysoká EBITDA marže svědčí o velmi dobré operační efektivnosti, i přes konkurenční tlaky a snižování výnosů jsme ji dokázali udržet razantním snižováním kontrolovatelných provozních nákladů včetně snižování stavu zaměstnanců.

Patria Online: Jak hodnotíte současnou intenzitu a vyváženost regulace? Jak ovlivní vstup ČR do Evropské unie činnost Českého telekomunikačního úřadu a regulatorní prostředí v ČR?

Juraj Šedivý: Českému telekomunikačnímu trhu by prospělo méně regulatorních zásahů a mnohem více transparentnosti, pokud k takovému zásahu dojde. Úroveň regulace koncových cen, zejména měsíčního paušálu, považuji ve čtvrtém roce liberalizovaného trhu za neakceptovatelnou. Doufám, že se vstupem do EU se zvýší tlaky na průhlednost rozhodovacích procesů a dodržování základních regulačních principů EU, včetně tvorby nového telekomunikačního zákona a příslušných vyhlášek.

Patria Online: Český Telecom hodlá v následujících dvou letech použít volné peněžní prostředky ke splacení dluhu za Eurotel, poté by mohla následovat další velká dividenda, nebo jejich série. Neplánuje Český Telecom použít své volné zdroje také na expanzi, např. na akvizice v regionu?

Juraj Šedivý: Dovolím si upřesnit, Český Telecom má jasně deklarovanou dividendovou politiku i na následující dva roky, byla prezentována řádné valné hromadě v červnu loňského roku, a budeme mít dostatek hotovostních prostředků k jejich výplatě. Režim splácení dluhů s tímto už počítá, je samozřejmě na akcionářích, jestli se pro výplatu dividend skutečně rozhodnou. I za těchto okolností bude Český Telecom mít dostatečnou hotovost, resp. dluhovou kapacitu k významným investicím, a je povinností managementu, aby tyto investiční příležitosti identifikoval a případně je navrhl akcionářům k realizaci. Osobně si však myslím, že je nutné nejdříve dořešit otázku privatizace.

Patria Online: A na závěr taková spíše tipovací otázka. Co považujete za hlavní pozitiva, která by měla přesvědčit akcionáře investovat do akcií Českého Telecomu ve srovnání s regionálními operátory TPSA a Matávem? Akcie Českého Telecomu se v úvodu roku 2004 obchodují na pražské burze těsně nad úrovní 300 Kč. Kde se podle Vás bude nacházet cena akcie Telecomu na konci roku 2004 a proč?

Juraj Šedivý: Každý akcionář, současný nebo potenciální, musí sám zvážit svoje preference a zhodnotit na základě svých informací a analýz, kterému operátorovi dá přednost. Naší základní povinností je dále zlepšovat fundamentální výkonnost společnosti a poskytnout trhům všechny relevantní informace o našich výsledcích i přiměřené informace o našich plánech. Nechme trh, ať pak sám tuto výkonnost prostřednictvím ceny akcií zhodnotí.

Patria Online děkuje i za čtenáře stránek www.patria.cz 1. místopředsedovi představenstva a výkonnému řediteli pro finance Českého Telecomu panu Juraji Šedivému za rozhovor.

Na adresu info@patria.cz nám můžete zasílat náměty na další rozhovory. Ke konkrétnímu návrhu osobností můžete připojit také své dotazy na ně. V nejbližší době připravujeme rozhovor například s předsedou KCP Františkem Jakubem nebo ministrem práce a sociálních věcí Zdeňkem Škromachem.


Váš názor
  • vyděrači
    03.03.2004 11:18

    Že ho huba nebolí. Západní telekomy mají mnohem vyšší počel linek na počet zaměstnanců (ČTe se jim teprve přibližuje) a tak vysoskou EBITDA nemají!
    Jan Vrána
    • trochu rozumu
      03.03.2004 14:19

      Jako akcionář telekomu vlastnící jednu desetitisícinu podílu podniku v akciích chci aby měl telekom co největší zisky a vyplácené dividendy.Kdo na telefon nemá ˇat si koupi mobil .Nejlépe od eurotelu neboť patří telecomu. Čau
      Akcionář
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.