Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mají papírové peníze větší hodnotu, než je cena papíru, na kterém jsou natištěné?

Mají papírové peníze větší hodnotu, než je cena papíru, na kterém jsou natištěné?

27.02.2004 16:10
Autor: 

Je problémem amerického dolaru jenom to, že padá? Na první pohled by se to tak mohlo zdát. V únoru dolar propadl proti euru na hladinu 1,29 - to je historicky nejnižší hodnota za dobu existence jednotné evropské měny a představuje 19% pokles od začátku roku 2003. Větší pokles nenastal jenom proto, že asijské centrální banky intervenují a snaží se zamezit růstu svých vlastních měn právě proti dolaru. Pokud ale vezmeme v potaz předpoklad, že americký dolar slouží jako světová rezervní měna, mnoho investorů se ptá, zda poslední vývoj představuje interní ekonomické problémy USA nebo známky krize důvěry v papírová platidla obecně.

Peníze ve své současné podobě jsou relativně novým vynálezem. Po většinu historie lidstva se peníze rovnaly zlatu nebo stříbru, ať už přímo nebo jako "zlatý standard". Ten představoval - alespoň hypoteticky - garanci toho, že papírové peníze byly kryty zlatem. Nadšení pro zlatý standard se významně snížilo ve třicátých letech minulého století, kdy právě tento mechanismus dokázal již tak špatnou makroekonomickou situaci ještě zhoršit. Znovu se dostal do středu zájmu - byť ve velmi zjednodušené formě - po druhé sv. válce, kdy byl zlatem kryt vlastně jenom dolar. To dávalo smysl - Spojené státy tehdy držely 75 % světových zásob zlata. Konečná zlatého standardu přišla v roce 1971, kdy inflační tlaky v USA oslabily konkurenceschopnost amerického průmyslu a Amerika se zlata jako krytí bankovek vzdala. Od té doby jsou světové ekonomiky závislé na penězích, jejichž hodnota je odvislá od kredibility slibů centrálních bankéřů, že budou hodnotu dané měny chránit. Hodnota těchto slibů je nyní zpochybňována.

Oponenti současné podoby měn argumentují dvěma způsoby. Prvním je fakt, že cena zlata postupně roste - navzdory v podstatě bezinflačnímu makroekonomickému klimatu. Na konci 90. let minulého století se cena zlata pohybovala na 253 dolarech za trojskou unci. Nyní se pohybujeme na hladině 400 dolarů, na počátku tohoto roku jsme se dostali dokonce až na 430 USD. Není to však jenom cena zlata, rostou i ceny surovin a drahých kovů. Jistě, mohou zde být i jiné důvody - rapidně expandující ekonomika Číny potřebuje suroviny jako sůl. Pokles dolaru navíc míru tohoto poklesu akcentuje - vyjádřeno v euru nebo v japonských jenech, tento růst není ani zdaleka tak dramatický.

Druhým důvodem - i na tomto místě velmi často omílaným - je objem dluhu, který byly "rozvinuté" ekonomiky schopné akumulovat. Oficiální rozpočtový schodek se od okamžiku nástupu prezidenta G. Bushe do úřadu zvýšil na 520 miliard amerických dolarů a dále roste. To je ale schodek pouze k letošnímu roku. Celková výše závazků je o několik řádů výše. Podle posledních odhadů - publikovaných v nové knize ekonoma Laurence Kotlikoffa - je současná hodnota všech budoucích závazků americké administrativy 45 bilionů dolarů. Evropské ekonomiky na tom ale nejsou o moc lépe - viz. prolomení Paktu stability. Oživovací pokusy Japonska vedly k tomu, že nyní je hrubý dluh ekonomiky na 160 % jejich HDP - nejvíce ze všech "velkých" ekonomik. Žádná jiná země neudělala víc proto, aby zničila hodnotu své měny.

I když … Spojené státy se také snaží, seč můžou.

Petr Žabža, Patria Direct
(zdroj: The Economist)


Váš názor
  • Další vývoj
    29.02.2004 18:51

    Před necelým rokem zveřejnil jeden náš velký deník úvahu, že 21. století bude stoletím privatizace mafie. Poměrně dobře a odvážně zde byla popsána ek. síla mafie, která se již nyní podílí velmi vysokým procentem na světovém HDP a je třeba s ní počítat jako s důležitým faktorem ovlivńujícím celosvětovou ekonomiku, toky financí, burzu atd.. Zajímavé je, že mafie též ustoupila od zlatého standardu a pro své operace zavedla diamantový standard
    J.Baltazar
  • Co si myslite o 'internetovem zlatu'?
    29.02.2004 13:04

    Kdyz uz je rec o nekrytych penezich: jaky mate nazor na systemy typu www.e-gold.com, www.pecunix.com, www.goldmoney.com atd.? Lidi je zacinaji docela pouzivat :-)
    ondra
    • e-gold
      01.03.2004 8:25

      také o tom přemýšlím :) Podmínkou ale je, aby ona banka SKUTEČNĚ zlato odpovídající vkladům nakupovala. Na NASDAQ se chystá pro zlato podoná struktura jakou je QQQ pro technologie. Bylo by tak možno s ním obchodovat na burze a - což je důležité - vyžádat si fyzické doručení. Pokud se nemýlím, podobným způsobem se již zlato obchoduje v Londýně.
      Honzajs
  • Papírové peníze kryté jinýmy papírovými penězi
    29.02.2004 11:35

    Velká čast devitovýcg rezerv rúzných CB je tvořena USD či EUR, což jsou ve své podstatě také papírové peníze. Pokud půjde hodnota USD dolů, bude to mít dopad i na další měny formou řetězové rakce...
    Honzajs
  • Papírové peníze kryté jinýmy papírovými penězi
    29.02.2004 11:35

    Velká čast devitovýcg rezerv rúzných CB je tvořena USD či EUR, což jsou ve své podstatě také papírové peníze. Pokud půjde hodnota USD dolů, bude to mít dopad i na další měny formou řetězové rakce...
    Honzajs
  • Jaké jsou skutečné zlaté rezervy CB?
    29.02.2004 11:32

    Toto je podle mého názoru klíčová otázka. CM pronajímali zlato obchodníkům za úrok (cca 1%) s tím,. že ho obchodník časem vrátí. Ten ho prodal a za tyto peníze nakoupil státní dluhopisy s vyšším výnosem... Dle metodiky MMF, bylo ale takto pronajaté zlato stále vykazováno v rozvaze CB jako její aktivum. Navazující otázka: oznamované prodeje zlata CB jsou nově prodeje z jejich rezerv, či ukončení smlouvy o pronájmu zlata s tím, že zlato nebude vráceno zpět ale zaplaceno? Důsledky mohou být fatální...
    Honzajs
  • Velká deprese a zlato
    28.02.2004 17:23

    Začíná to vypadat, že i v mainstream ekonomům začíná docházet, že nekryté peníze nejsou zas až tak skvělý nápad... BTW: Může mi někdo, prosím, vysvětlit, jak způsobilo zlato problémy Velké deprese? Zdroj této myšlenky je tuším Milton Friedman, ale stejně pořád nechápu, kde k tomu přišel. Ta myšlenka je něco ve stylu: banky hodně půjčovaly, z toho důvodu se hodně investovalo, následně vzrostla agregátní poptávka, vzrostly ceny, došlo k poklesu "reálné" agregátní poptávky a následně zjištění, že investice jsou na nic, deflace, krachy etc. Řešení: vytisknout víc peněz. Problém: když máme zlatý standard, tak nemůžeme tisknout peníze. Takže zlato je problém. Já měl pocit, že problém byla především úvěrová expanze? (za velké deprese zvyšovala cenová regulace, rostlo daňové zatížení a stát se všemožně snažil zabránit úvěrové kontrakci. Vkrádá se otázka, jestli toto náhodou nezpůsobilo takovou hloubku problémů). BTW: co se stane, když vytisknu víc peněz? Vzroste agregátní poptávka, vzrostou ceny... a jsme tam, kde jsme byli. Jak vysoko jsou dnešní úrokové míry? Hodně nízko, vypadá to, že centrální banky posledních pár let nedělají nic jiného než bojují s deflací. Máme se na co těšit, ve 20tých letech bojovali s deflací jenom 2 roky....
    ondra
    • Zlato bývalo a je dobré
      28.02.2004 21:39

      Zlato bývalo a je dobré jako prostředek, který má jistou hodnotu, když se něco ve světě papírových nebo elektronických peněz porouchá. Je tu však jeden zásadní problém. Při ceně 500 a více a možnosti platit ostatní komodity dolarem +- 50% dnešních cen. je možno těžit zlata třeba 2krát tolik. Do budoucna bude zřejmě třeba najít něco jiného.
      Nero
      • Ehm..
        29.02.2004 12:54

        Co je to za tvrzeni 'zlata bude malo'???? A co takhle poptavka a nabidka? V pripade, ze by se preslo na zlaty standard, doslo by k velke poptavce po zlatu. Dusledkem bude zvyseni ceny zlata (tedy snizeni cenove hladiny) a zlata bude hned v obehu akorat. V cem je problem? Vysoka cena by motivovala hledani novych zlatych dolu, takze by se to postupne snizilo na nejakou 'rovnovaznejsi' uroven.
        ondra
      • Růst těžby zlata
        29.02.2004 11:25

        Ono to s možností těžit více zlata není tak horké. Za posledních 20 let, kdy zlato od roku 1980 až do roku 2001 vytrvale klesalo, firmy omezovaly geologický průzkum, propouštěly geology... Doba, která je třeba od onovení průzkumů do zahájení těžby dosahuje cca 7-8 let. Navíc v minulosti (za nízkých cen zlata), firmy těžily z dolů s nejnižšími náklady...
        Honzajs
        • ZLATO
          29.02.2004 18:01

          Jsou však také doly ,které byli v minulosti zavřené. V podstatě to jsou všechny doly, které měli těžební náklady nad 330 Usd za unci. O zlato se zajímám 6 let,. těch dolů není zrovna málo.Stačilo by to na dvojnásobnou produkci i maličko víc. Rozběh takového dolu je záležitost 6-12 měsíců. Jinak na zlatý sandart není možno přejít to by bylo zlata třeba mnohem více a nebo by šíleně vzrostlo v řádu stovek procent. Roční zápujčka zlata činí zhruba 2%.
          Nero
          • Zlato
            29.02.2004 18:56

            To , že by se vrátil "zlatý standard" je velmi velmi málo pravděpodobné.
            Nero
  • Dolar
    27.02.2004 22:31

    Dolar není nízko, býval mnohem níže. Domnívám se, že prolomí 1,30 za EUR, ale ne na dlouho. V 1,35 nevěřím, i když vše je možné. Krize důvěry zatím nenastala , za dolar je stále možno koupit co je libo. EU je na tom ekonomicky ještě hůře . Asia je podhodnocená, ale již brzo to Čína vzdá a povolí tlaku US. Což je záměrem US ek. vedení.
    J.Baltazar
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
    13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m