Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Dvě sazby DPH – pláč na špatném hrobě

27.02.2004 15:05
Autor: 

Česká vláda se rozhodla k překvapivě rasantní změně daňových pravidel. Mění se odpisové lhůty, zavádí společné zdanění manželů, místo odpisování od daňového základu nastupují daňové kredity. Většina těchto opatření má logické ekonomické jádro a je až překvapivé že se k nim vláda odhodlává.

Největší pozornosti se ovšem dostalo rozhodnutí vlády změnit „standardní“ sazbu daně z přidané hodnoty z 22 % na 19 % a současnému převedení dalších položek ze sazby snížené (pětiprocentní) do sazby standardní. Proti tomuto rozhodnutí vlády se vzedmula velká vlna odporu a vláda se ocitla na dně veškerých žebříčků popularity.

Proč takové bouřlivé důsledky? Především proto, že každý den můžeme sledovat zástupce „nově postižených“ odvětví, kteří vysvětlují, jak osudově na ně dopadne zvýšení DPH z dnešních 5% na 19%. Kdyby měl člověk věřit všemu co slyší, pak tisíce restaurací budou krachovat, divadla zaniknou, časopisy přestanou vycházet a poslanec Křeček se přestane sprchovat…

Samozřejmě, že vyšší DPH je nepříjemná a také je jasné, že kdyby 5% sazbu platili třeba výrobci aut či televizí, vyrobilo by se aut i televizí více, více by se jich prodalo a více lidí by mělo práci. Daně jsou zkrátka vždy škodlivé (se vzácnou výjimkou korekční, tzv. piguviánské daně). A je jasné, že ty oblasti, které byly doposud vyšší DPH „ušetřeny“ se bouří, neboť je vyšší daň nepříjemně postihne a jistě povede ke snížení jejich produkce a možná i k bankrotům. Tak ale daně fungují, takže vítejte do „normálního světa“ přátelé…

Celá dnešní debata také názorně ukazuje nevýhody systému dvou (a více) sazeb daně z přidané hodnoty. Již samotná existence zvýhodněné sazby bude stále provokovat zástupce více daněných produktů k úsilí o přeřazení „jejich“ zboží či nabízené služby do nižší sazby DPH. To samozřejmě vytváří obrovský tlak na vládu a při troše obratnosti může její postavení řádně zkomplikovat. Nicméně, kritici vlády by neměli zapomínat, že neexistuje „dobrá daň“ a že daně jsou jen nástrojem, kterým vláda shromažďuje prostředky na své výdajové programy. A tam leží zakopaný pes českých veřejných rozpočtů, i jejich současné „reformy“. Dokud si zachováme obrovský a neefektivní sociální systém, do té doby, co počty zaměstnanců státu stále rostou, pak budeme muset platit vysoké daně.

Příčina schodků veřejných rozpočtů je v příliš vysokých výdajích, ne v nízkých daních. A zde lze mít k vládnímu postupu největší výhrady. Politici neodolali pokušení a začali si hrát s nastavením daňového systému, místo aby škrtali ve výdajích.jakákoliv daňová reforma je nyní střelbou na běžící terč, protože není jasné, jaký objem peněz by systém měl do veřejných rozpočtů přinášet. V rámci daňových reforem tedy vláda vykročila směrem správným a není třeba ji za to kritizovat. Daň z přidané hodnoty je jednou z „inteligentnějších!“ daní, neboť alespoň neodrazuje lidi od práce. Ideální by bylo mít jednu sazbu DPH, aby odpadly spory o to, kdo má sazbu DPH vyšší a kdo nižší. Jednotná sazba DPH by také mohla vést k eliminaci řady absurdních daňově účetních problémů. Kde však vláda stále váhá je reforma výdajových programů veřejných rozpočtů.

Ondřej Schneider
Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.


Váš názor
  • Proč stále jednotná sazba DPH?
    01.03.2004 15:55

    Ze současných 15 zemí EU má jednotnou sazbu DPH pouze Dánsko, které má drakonicky vysoké veškeré daně (DPH 25%), které pak přerozděluje. Žádná ze zbývajících 14 zemí se ani omylem nezabývá jednotnou sazbou DPH. Jsou trvalé české úvahy o jednotném DPH zbytkem jednostářství komunismu? Co takhle jednotné platy nebo jednotné oblečení nebo jednotné bydlení? Některé zboží a služby má smysl zdanit více, některé méně. Že má ČR neustále problémy se zařazením a s lobováním o zařazení, je sice pravda. Ale co takhle s tím bojovat, místo zavádět uprostřed Evropy poťouchlé jednotné sazby primitivních zemí?
    Rilev
  • Partikularni dodatek
    01.03.2004 10:23

    Na misku negativ je treba dodat zbrklost a necekanost danovych zmen, ktera ekonomice skodi a jeste ji poskodi. Rychlost (a pritom nejanost) zmen je takova, ze je malokdo mohl vzit v potaz ve svem podnikatelskem zameru do budoucna. Zmeny DPH zmeni komparativni vyhody jednotlivych odvetvi/oboru podnikani ktera v podstate nemaji cas na vhodnou zmenu podnikatelskych planu. Kdyby byla zmena dani oznamena ve vetsim predstihu, nejlepsi by byla jakasi cestovni mapa na nekolik let k jednotne DPH, prechod by byl mnohem snazsi a mensim dopadem na prechodnou nezamestnanost. Trhu nesvedci takovato prekvapeni. Posledni zmeny dani podnikatelskou komunitu v Cechach vice utvrdily v tom, ze zaseda-li vlada nebo parlament, nemuze si byt nikdo nicim jisty.
  • Kdyby tak pan Schneider žil v „normálním světě“
    27.02.2004 17:30

    namísto aby zastával politické posty a šlo mu o existenci tak by tak nemluvil. Ten "obrovský a neefektivní sociální systém" živý statisíce lidí, který když jím ty peníze nedáte, budou hledat způsoby jak na Slovensku aby se najedly. Kdyby bylo podle jeho tak tu máme Argentinskou situaci za měsíc.
    Visitor
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data