Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Český Telecom v roce 2003 - několik poznámek před výsledky (opak.)

26.02.2004 12:08
Autor: 

26.2. reportuje své IFRS konsolidované výsledky za rok 2003 Český Telecom. Ty budou jednak indikovat/potvrzovat vývoje trendů v telekomunikacích, odrážet akvizici zbývajících 49 % Eurotelu a možná odpis části aktiv Českého Telecomu.

Podívejme se nyní detailněji na poslední vývoj některých operačních a finančních ukazatelů společnosti. Hlavní složkou výnosů Českého Telecomu jsou stále celkové výnosy z hovorného, plus měsíční paušál, spolu s příjmy od ostatních operátorů (CZK mil.), jak indikuje následující graf:


Zdroj: Český Telecom, Patria Finance

Tlak mobilních operátorů a alternativních operátorů v oblasti pevných linek vede k dlouhodobému poklesu výnosů z hovorného. Otázka měsíčních paušálů je poslední dobou intenzivně diskutována, u regulovaných tarifů závisí na rozhodnutí regulátora a, co se týče výnosů, následné reakci uživatelů pevných linek na možnou změnu tarifu. Souvisí také se zmíněným možným odpisem aktiv.

Pokles výnosů z hovorného se dá analyzovat detailněji v rámci následujícího grafu, ukazujícího objem provolaných minut v hlavních segmentech a průměrný výnos z provolané minuty - ten je funkcí výnosu z minuty v jednotlivých kategoriích (tj. např. průměrný tarif místního, meziměstského, či mezinárodního hovoru) a změny váhy těchto kategorií – tj. zejména rostoucí váha vytáčeného internetu až do QII 2003.


Zdroj: Český Telecom, Patria Finance

Klesající počet provolaných minut internetu v QII a QIII je třeba posuzovat mimo jiné v kontextu vývoje penetrace ADSL (a ISDN).
Klesající trend ostatních položek, včetně průměrného výnosu na minuty (zde ale vidíme, že s poklesem minut int. připojení došlo k určité stabilizaci, jak se stabilizovaly váhy jednotlivých kategorií), je již méně překvapivý.

Míra celkového poklesu objemu provolaných minut a průměrného výnosu z minuty je a bude klíčová pro hodnotu společnosti, v této souvislosti očekáváme sílící diskusi zejména na téma vztahu mezi mírou penetrace mobilního trhu a migrace k mobilním telefonům ve smyslu počtu provolaných minut (míra zajištěnosti Českého Telecomu proti tomuto trendu akvizicí zbývajícího 49% podílu v Eurotelu je pouze částečná). Možný další vývoj ohledně podílu mobilních operátorů na celkovém objemu provolaných minut znázorňuje následující (pouze indikativní) obrázek:


Zdroj: Patria Finance

Nárůst podílu na trhu ve smyslu provolaných minut se zvyšující se penetrací (pouze pro zjednodušení jsou použity lineární vztahy) mobilního trhu je intuitivní (obecně by nenastal v relativně extrémních situacích, např. pokud by růst celého objemu provolaných minut v odvětví telekomunikací převážil vliv rostoucí penetrace ve smyslu počtu osob vlastnících mobilní telefon). Co se stane po plném nasycení tohoto trhu (ve smyslu počtu osob vlastnících mobilní telefon) je jasné méně. V principu jsou možné tři scénáře:

* Dojde k poklesu podílu mobilních operátorů na objemu provolaných minut – linka C. To by teoreticky mohlo nastat např. v případě hrubé chyby při pricingu služeb mobilních operátorů se současnou výraznou cenovou agresivitou Českého Telecomu, či klesající ochotě lidí platit prémie za mobilitu. Celkově je ale tento scénář nepravděpodobný (připomeňme, že abstrahujeme od minut provolaných pro použití internetu).

* Situace se stabilizuje (linka A) poté, co se trh segmentuje - např. nižší příjmové skupiny s vyšší cenovou elasticitou využívající převážně levnější pevné linky, a to hlavně mimo špičku, apod.

* Rozšíření mobilních telefonů povede k akceleraci jejich užívání co se týče počtu provolaných minut – linka B. To např. díky snižující se cenové senzitivitě, rostoucí ochotě platit za mobilitu a lehčí užíváni mobilního telefonu ve srovnání s pevnou linkou, rostoucí sofistikovanost obyvatelstva a uživatelské hodnoty mobilních přístrojů, atd. A opět bude hrát výraznou roli cenová strategie jak mobilních operátorů, tak Českého Telecomu (a alternativních operátorů).

Významným faktorem určujícím sklon přímky podílu na celkovém trhu, jejíž hlavní alternativy jsou naznačeny v grafu, bude i postoj operátorů a regulátora k propojovacím poplatkům.QIV čísla tak budou významná mimochodem právě pro indikaci toho, kterým směrem se náš trh vydává.

Jiří Soustružník


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university