Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

ČTK: Personální výbor dozorčí rady chce jako šéfa ČEZ Martina Romana

16.02.2004 11:36
Autor: 

PLZEŇ/PRAHA 16. února (ČTK) - Personální výbor dozorčí rady ČEZ dnes radě doporučil, aby jako generálního ředitele a předsedu představenstva firmy zvolila Martina Romana, dosavadního generálního ředitele plzeňské Škody Holding. Tajná volba je na programu mimořádného jednání dozorčí rady společnosti ve čtvrtek. Doporučení personálního výboru není pro radu nijak závazné. ČTK to dnes oznámil šéf výboru a náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina.

Čtyřčlenný výbor, kde zasedají dva náměstci ministerstva průmyslu a obchodu, jeden náměstek ministra financí a předseda Fondu národního majetku, tak akceptoval návrh personální poradenské agentury Dr. Kaufman. Výbor vybíral ze tří kandidátů, dalšími byli předseda představenstva společnosti Vítkovice Steel Vladimír Bail a současný místopředseda představenstva ČEZ Josef Sedlák.

"Všichni tři kandidáti jsou kvalitní. Martin Roman je špičkový manažer, který má všechny předpoklady stát se šéfem takové firmy jako je ČEZ," uvedl pro ČTK náměstek ministra průmyslu Václav Srba.

Roman podle výboru nejlépe splnil požadavek na kombinaci zkušeností s úspěšným řízením velkého podniku a jeho privatizací, zkušeností z prostředí mezinárodní korporace a jazykových schopností.

"Nabídka vést společnost ČEZ je pro mě jedinečnou příležitostí podílet se na rozvoji podniku, který má možná jako jediná česká firma příležitost stát se významnou firmou v rozměrech Evropské unie," řekl Roman ČTK po dnešní prezentaci na personálním výboru. Na jednání byl pozván jako jediný ze tří kandidátů.

Na výběru nového ředitele personální výbor spolupracoval s personální agenturou. Uchazeči například museli splnit podmínku znalosti cizího jazyka, zkušenosti s vedením větší firmy a prověrku Národního bezpečnostního úřadu. Jako druhého agentura doporučila Baila.

Roman se narodil 29. října 1969. Vystudoval Právnickou fakultu UK a absolvoval roční studijní pobyty v Německu na Karl- Ruprechtsuniversität Heidelberg a ve Švýcarsku na HSG St. Gallen. Na základě odborné práce, kterou vypracoval ve Švýcarsku, nastoupil ke společnosti Wolf Bergstrasse ČR jako ředitel prodeje pro Českou republiku.

V letech 1994 až 1999 pracoval jako šéf Janky Radotín a po vstupu strategického partnera, americké firmy LENNOX, v roce 1998 byl zvolen i předsedou představenstva. Na konci roku 1999 přišel do Plzně jako předseda představenstva a generální ředitel Škoda a.s., v níž poté uskutečnil finanční i oborovou restrukturalizaci. Od dubna 2000 je předsedou představenstva a generálním ředitelem Škody Holding, jež převzala většinu výrobních oborů Škodovky.

Pod jeho vedením dosahoval holding čtyři roky po sobě zisku a byl úspěšně privatizován. V roce 2003 Roman pod novým vlastníkem, finanční skupinou Appian Group, dokončil plán strategického rozvoje společnosti. V posledních letech reprezentoval český průmysl jako jediný zástupce na Světovém ekonomickém fóru. Roman mluví anglicky, německy a rusky.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data