Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozpočtová reforma II: jak odpoutat pozornost od skutečných problémů aneb každý den jinak

Rozpočtová reforma II: jak odpoutat pozornost od skutečných problémů aneb každý den jinak

10.02.2004 12:20
Autor: 

Proč se začalo s reformou veřejných rozpočtů? Kvůli neudržitelně rychlému růstu státního a veřejného dluhu. Jednoduché, jasné, přesto se tento hlavní cíl vytrácí z reformního snažení vlády. Pod nálepkou rozpočtové reformy se dnes už skrývá kdeco.

Posledním hitem, který se podařilo do reformy propašovat, je rodinná politika. Co na změnách v DPH vybereme, to rozdělíme na nižších daních rodinám s dětmi. Tuto myšlenku se vládě podařilo natlačit všem médiím. A to tak vehementně, že se zapomnělo, že se rozdává něco, co není. Z cizího (v tomto případě budoucnosti) se dobře dává. Alespoň po určitou dobu. Po nadějné první fázi reformy, se v druhém dílu vláda soustředila především na odvedení pozornosti od klíčových zdrojů rozpočtových schodků: důchodového systému, zdravotnictví a sociálních dávek. Všimněte si, jak se z mediálního prostoru vytratila slova o rozpočtových schodcích a veřejných dluzích.

Když už se nás vláda rozhodla zmást, dělá to skutečně rafinovaně. Každý den se objevují nové verze daňových změn. Dětské pleny, vodné, stočné: 5 % nebo 19 %? Hotely a penziony: vyšší DPH od května nebo až od ledna? Spekulace provází také vyšší DPH pro vstupenky na fotbal a do divadla. Kdo se v tom má vyznat? Ze stejného soudku je hra o regulované nájemné, která ovšem s reformou nesouvisí.

Slova „reforma veřejných rozpočtů“ se pomalu vyprazdňují, stejně jako odhodlání skutečně napravit nelichotivý stav českých veřejných financí. Patrně jsme se dostali v hospodářskopolitickém cyklu příliš daleko a pokles volebních preferencí stran vládní koalice je značný. A tak se kličkuje, změkčuje a sociálně zohledňuje. Bylo by čestné přestat za nálepku rozpočtové reformy skrývat daňovou rošádu a rodinnou politiku, které nemají s původním cílem reformy, snížením schodků, nic společného.

David Marek, Patria Online


Váš názor
  • turecké hospodářství???
    10.02.2004 17:07

    tak se mi zdá,že chybí prostý selský rozum tam nahoře.všem kolem zůstává rozum stát,ale p.špidla, škromach,sobotka,urban a kol.se jen usmívají a kloudnou myšlenku,které by našinec zcela jasně porozuměl není schopný nikdo formulovat.Navíc ani sama vláda netuší co vlastně chce,jakmile se ozve některá skupina občanů,kterým se nelíbí někteý z kroků,hned se vše mění,aby vláda vše politicky ustála
  • Myslím, že se řítíme do propasti
    10.02.2004 15:12

    Srovnávaní s Argentínou je opravdu vcelku na místě. Proč? Protože, nefunguje kapitálový trh, máme přebujelou administrativu, nenažraný sociální systém který řídí neschopný a jen se blbě usmívající blbeček, vládu, která se bojí k razantnějším krokům. Rychle rostoucí zadlužování státu, ale i rodin. Nízký hospodářský růst (vzhledek z rostoucím dluhům se spíše jedná o ekonomický propad). Investice plynoucí do montážních závodů, které jsou financovány hodně rizikovým kapitálem. Vysokou daňovou zátěž práce.... Prozatím nejsme Argentínou, ale kdo vidí dál než na špičku nosu (cca 5-10 let), tomu není do smíchu.
    TK
  • neelastická poptávka
    10.02.2004 14:43

    Absolutně mi uniká v čem jsou kroky dnešní vlády reformní. Pokud bychom použili ekvivalent této reformy na soukromou ztrátovou firmu, spočívala by pouze ve zvýšení prodejních cen. Žádná restrukturalizace, žádné zeštíhlení administrativy, žádné zefektivnění výroby atp. Pouhé zdražení výrobků. Tohle ovšem žádnou firmu ze ztráty nedostane, spíše ji prohloubí. Samozřejmě takováto úvaha je silně zjednodušující. Firma a stát nefungují za stejných podmínek. Rozdíl je především v tom, že produkt soukromé firmy můžete odmítnout. Kdežto produkty státu, bez ohledu na cenu, kupovat musíte.
    Dummy
  • tohle opravdu není reforma
    10.02.2004 14:17

    Divím se, že tato vláda má ještě opravdu tu odvahu nazývat současné dílčí změny reformou veřejných financí. Současné přesuny jednotlivých položek do různých sazeb DPH pouze způsobí, že se vybere stejně (ne-li více), ale pouze od bohatších. Je to pouze socialistická reforma. S blížícími se volbami to bohužel nebude lepší. Dokud bude v ČR takto slabá (a slábnoucí) vláda a ministr financí bude právník, tak nás světlejší zítřky opravdu nečekají. Měla by se najít shoda ve všech politických stranách udělat reformu a zadat ji nějakým fundovaným ekonomům a pak to bez pozměňovacích návrhů přijmout. Třeba jako na Slovensku, kde reformu dělají mladí a vzdělaní liberálové a ne socialisti!!!
    Ondra
    • MMF a SB jsou plné fundovaných ekonomů ...
      15.02.2004 4:05

      a ty opravdu Argentíně pomohli, ale do pekla, a na slovensku se mají hey!
      Visitor
  • důvody pro stav veřejných financí
    10.02.2004 13:37

    Napravit "nelichotivý stav českých veřejných financí" by šlo pouze v případě, že by státní správa uměla daně vybrat, daně vydávala pouze na smysluplné účely a zabránila vytunelování sociálních systémů jejich zneužíváním. Jestliže 2/3 podnikatelů neplatí žádné nebo symbolické daně, jestliže při 6 kontrolách tržnic lze zabavit padělky za 1 mld. Kč a dovozní hodnota automobilů činí 55 TKč, potom zřejmě není výběr daní profesionální. Jestliže v ČR dostane každý občan, bez ohledu na jeho sociální potřebnost, obrovské státní příspěvky (stavební spoření je jeden z příkladů), potom to nesvědčí o spořivém hospodaření s daňovými prostředky. Jestliže průměrná délka neschopnosti činila v roce 2002 31,99 dnů a v roce 2003 stoupla na 34 dnů, potom je těžké udržet jakýkoliv systém pod kontrolou. Potom jsou reformy pouze kosmetickými změnami a přerozdělováním. Přesto je slovo reforma namístě. Tak značné přesuny od přímých k nepřímým daním jsou světově ojedinělé. Propad socdem a růst komunistů jsou naopak zákonité.
    Richard Vavřík
  • Ano,
    10.02.2004 13:27

    bohužel ani příští vláda nenusí mít dost politické odvahy a schpoností.
    • Může
      10.02.2004 13:38

      ale, musí to udělat ihned po volbách, maximálně do dvou let. Jinak vzhledem ke zkušenostem s touto vládou bych navrhoval zavést defenestrace.
      Michal
  • Že by Argentina v Evropě ?
    10.02.2004 13:00

    Pokud nebudou předčasní volby a rychle se něco neudělá, tak se máme na co těšit. Nevím, kde soc demáci berou tu jistotu, že mladí,bezdětní a pracující budou stále platit nemakačenkům a státním úředníkům.Současná vláda předvádí takový bordel, že bych se nedivil, kdybychom dopůl roku měli Euro za 35.
    Michal
  • Nekdo by to mel nafaxovat tem Mediim
    10.02.2004 12:57

     
    VitH
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
    13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m