Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Slovenské elektrárny - klasický restrukturalizační případ? (ČEZ, hodnota jeho akcií a SE III)

Slovenské elektrárny - klasický restrukturalizační případ? (ČEZ, hodnota jeho akcií a SE III)

10.02.2004 9:56
Autor: 

SE vlastní asi 88 % produkčních kapacit na Slovensku, operují tak s kapacitou téměř 7 GW. Následující graf ukazuje strukturu výroby a nákupů elektřiny SE v roce 2002. Evidentní je dominance jaderných zdrojů a relativně velký význam vodních elektráren. Kapacita, objem produkce z jaderek a s nimi spojené problémy pochopitelně ústí v to, že slovenská vláda preferuje privatizační zájemce o všechna, tj. i jaderná, aktiva SE - hodlá nejprve zvážit nabídky na všechna aktiva SE, v případě jejich nedostatečné atraktivnosti pak zváží i nabídky na část aktiv. Ne nezajímavý je poměrně velký podíl nákupů elektřiny v zahraničí, doprovázený současným velkým objemem prodejů v zahraničí (viz následující graf).


Zdroj: SE

Následující graf ukazuje strukturu spotřeby a zákazníků SE. Potvrzuje vysoce významnou roli exportů, největším domácím odběratem je ZSE, následovaná SSE a VSE. V souvislosti s exporty zopakujme, že Slovensko je významným uzlem pro dálkový přenos elektřiny, to jak severo-jižním směrem, zejména z Polska do Maďarska, tak východo-západním; 400 a 220 kV spoje s ČR, Maďarskem, Polskem a Ukrajinou jsou obvykle plně vytíženy. Dá se předpokládat, že s postupující liberalizací mohou nabýt na napočtu i významu pro SE i koncoví zákazníci, regionální distributoři ve vlastnictví významných evropských hráčů (viz níže) jsou ale na poli dodávek energie významným konkuremtem.


Zdroj: SE

Privatizace tří distributorů, kteří odebírají více než 50% produkce SE, již byla dokončena, 49 % podíl ve společnosti Západoslovenská energetika (ZSE) je vlastněn E.ON, Stredoslovenská energetika (SSE) EdF a Východoslovenská energetika (VSE) RWE. Sousedství s ČR a rozdělení distribuce v této zemi pak dává následující rozdělení sil v distribuci v bývalém Československu:


Zdroj: Patria Finance

Podle některých indikací by SE v roce 2003 mohly dosáhnout čistý zisk až 2 miliardy Sk, strmý nárůst oproti 234,91 milionu Sk v roce 2002. Lepší hospodaření by měly ovlivnit hlavně vyšší tržby, které v létě meziročně stouply o zhruba 800 milionů Sk - zejména odraz nárůstu cen elektřiny v EU a v regionu. Klíčovým faktorem pro tuto společnost v budoucnu je ale restrukturalizace, a to jak co se týče:

- operací a následné úspory v nákladech, vyššího provozního a volného cash flow, (které bude mimo jiné užito na doladění finanční struktury společnosti),

- struktury financování ve smyslu poměru dluhu a vlastního jmění a struktury dluhu (krátkodobý/dlouhodobý, měnová rizika apod.). K druhému podotkněme, že SE např. plánují vydat v prvním čtvrtletí 2004 sedmileté eurobondy za 200 milionů EUR, předtím chtějí získat ratingové ohodnocení od agentur Moody's a Fitch.

Co se týče operační efektivnosti byla výkonnost SE v roce 2002 daleko za ČEZ, což je reflektováno v maržích na všech operačních úrovních od přidané hodnoty po EBIT (i očištěno od mimořádných položek). Slabá ziskovost tržeb je pak přímo odražena v návratnosti kapitálu hluboko pod relevantními požadovanými mírami návratnosti (implikaci pro P/BV netřeba zdůrazňovat). To vše přes vyšší průměrný výnos na prodanou jednotku elektřiny (vliv má samozřejmě i velikost produkčních nákladů obou společností ve vazbě na strukturu jejich produkčních zdrojů). Je známo, že společnost chce do konce roku 2005 redukovat počet pracovníků ze současných 9,600 o 20%, výše uvedené však indikuje, že restrukturalizační potenciál je výrazně vyšší.

Jiří Soustružník, Patria Finance

Předchozí díly ze série o Slovenských elektrárnách a ČEZu:
1. ČEZ, hodnota jeho akcií a Slovenské elektrárny
2. Energie na Slovensku


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.