Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V Boca Raton na ostří nože?

V Boca Raton na ostří nože?

06.02.2004 17:43
Autor: 

Propadl již dolar dostatečně hluboko? Takovou otázku si klade devizový trh již pěknou řádku měsíců. Vždyť americká měna ztratila od začátku roku 2002 skoro padesát procent své původní hodnoty k euru a přes dvacet procent k japonskému jenu. Efektivní kurz dolaru, tedy index měřící kurz dolaru k měnám nejvýznamnějších obchodních partnerů USA, se tak v uvedeném období snížil o 27 procent.

Od poloviny ledna investoři čekají na floridský summit zemí G7 (6. až 7. února 2004). Hledají se odpovědi na otázky, zda a kdy je třeba bát se intervencí a jaký bude všeobecně prosazovaný konsensuální názor politiků na budoucí kurzový vývoj. Fakt, že jsou setkání na nejvyšší úrovni čas od času skutečným milníkem, demonstruje historie. 22. září 1985 se guvernéři centrálních bank a ministři financí G5 dohodli (Plaza Accord), že kvůli vzájemné vnější nerovnováze oslabí dolar. Od té doby do roku 1988 ztratil efektivní kurz dolaru 37 procent své výchozí hodnoty.

Zatímco ale Plaza Accord a pozdější Louvre Accord znamenaly společné stanovisko ke směru, kterým se měl dolar vydat, poslední setkání ministrů G7 v Dubaji v září 2003 bylo pro trhy parametricky velmi odlišné. Zásadním podnětem byla výzva k „větší flexibilitě“ bez specifikace konkrétních úrovní. Závěrečné komuniké nebylo ale jednoznačně pochopeno a váže se k němu řada dementujících a upřesňujících zpráv. Převládá ale názor, že USA chtěly vyslat signál asijským zemím, aby ty umožnily apreciaci svých měn.

V Boca Raton se setkají zástupci USA, Velké Británie, Kanady, Francie, Německa, Itálie a Japonska. Trh by byl vděčný za jakýkoliv konsensus – ten je však při pohledu na rozporné ekonomické zájmy zúčastněných států zřejmě vyloučen. Na summitu také nebude Čína – klíčový hráč světové obchodní rovnováhy, po němž se žádá revalvace juanu.

Pokud Boca Raton zklame, čeká se další pád dolaru k euru i japonskému jenu. Jednotná evropská měna by mohla postupně posílit až do úrovní kolem 1,40 USD/EUR, dosavadní historické maximum přitom stojí na 1,29 USD/EUR, aktuální kurz 1,2715 USD/EUR.

Proč by se měl nynější summit v Boca Raton stát soubojem mezi USA a Evropou? Ukazuje se totiž, že Spojeným států propad americké měny vůbec nevadí. Naproti tomu Evropa opatrně indikuje, že určitá úroveň by mohla (ekonomicky) „bolet“. Práh bolesti je potom nastaven někde mezi 1,30 až 1,35 USD/EUR (jak vyplývá z nedávného šetření institutu Ifo). Evropa se oprávněně domnívá, že by břemeno oslabení dolaru mělo zasáhnout i jiné měny, konkrétně japonský jen a čínský juan. Jak toho ale dosáhnout? Asi jen politickým tlakem, od kterého ale USA dávají ruce pryč.

Všechno závisí na Americe, pokud ta vyjádří „dobrou vůli“ může to mít velmi výrazný dopad na devizové trhy. Evropské centrální bance se sice silné euro hodí k potlačování inflace (2,0 % v lednu, což je na hraně oficiálního cíle), ale čelí tlakům exportérů. Kdyby se ECB přidala k Bank of Japan a začala bránit své měně v růstu, stejně bude bez koordinace s Fedem dlouhodobě neúspěšná. Proto je domluva s Američany tak důležitá. Rétorika liberálních USA se však nemění – úroveň kurzů stanoví jedině trh.

A proč dolar padá? Zopakujme mantru posledních dnů. Spojené státy mají obrovskou spotřebu a nízké úspory, zbytek světa je na tom opačně. Z toho plyne řada nerovnováh. Schodek běžného účtu platební bilance USD šplhá k 5 % HDP, což sice není ve srovnání s jinými zeměmi katastrofa, hrozí ale jeho další nárůst. Například podle Deutsche Bank, jak píše The Economist, je udržitelným deficit 2,5 % HDP. K dosažení takového poměru by bylo podle banky potřeba oslabit dolar až na 1,98 USD/EUR do roku 2008!!!

My si ale nemyslíme, že je bezpodmínečně nutné redukovat deficit až na 2,5 % HDP, rovněž není třeba trvat na kurzovém vyrovnávacím procesu. Americké odbytiště je tak významné, že při oslabení dolaru importní ceny rostou jen minimálně, neboť zahraničí raději sníží cenu, než by ztratilo poptávku, a tak má pád dolaru relativně malý vliv na import do USA. Také na straně amerického exportu je důležitější spíše ekonomický růst ve světě než kurz dolaru. Proto chtějí USA v Boca Raton hovořit především o globálním oživení než o devizových kurzech. Jiná je ale situace eurozóny – s obecně slabým ekonomický růstem může velmi silně zamávat silné euro, jak vyplývá z naší analýzy s názvem „Kurz eura a hospodářský růst eurozóny“.

Zatímco nominální efektivní kurz dolaru klesá od ledna 2002, reálný efektivní kurz americké měny, tedy kurz očištěný o inflaci a skutečný indikátor konkurenceschopnosti, podle statistiky Fedu klesá teprve od srpna minulého roku. Ať už díky kurzu nebo růstu světové ekonomiky, jsou vidět první známky vylepšování zahraničního obchodu USA.

Americký dolar k euru od 16. ledna, kdy se guvernér Trichet zmínil o „brutálních“ pohybech na devizových trzích, stagnuje v pásmu 1,23 až 1,29 USD/EUR. Summit v Boca Raton by měl být takovým impulsem (i když nebude naznačeno nic konkrétního), který povede k prolomení tohoto pásma v blízké době.

Radim Krejčí, Patria Online


Váš názor
  • Nejlépe
    10.02.2004 18:47

    Nejlépe nakupovat Japonský jen. Jen co Čína revalvuje musí posílit , i kdyby prointervenovali 200 mld. Usd.
    Nero
  • Mam obavy
    07.02.2004 21:22

    Ze vstupem postkomunistickych zemi do EU euro spadne.Nebo to bude ekonomicky prinos pro euro???
    Mila
    • Nebojte se :-)
      09.02.2004 8:00

      Vstup postkomunistickych zemi nebude mit na euro temer zadny vliv, projevi se to az po prijeti eura v techto zemich a to jeste par let potrva. Dolar ted uz asi moc silne posilovat nebude, ta hranice je nekde okolo 1,30 pokud se bude blizet, zacne Evropa vyhrozovat snizenim urokovych sazeb a kurz se opet zmensi a az na signaly pouze mluvene prestane kurz reagovat, tak ECB ty sazby snizi.
    • Spadne
      08.02.2004 8:20

      Spadne a nejen proto. Další oslabení dolaru, které nás jistě na rozjetém trhu čeká , už zasadí slušnou ránu potácející se EU ekonomice. Ale není to naškodu, alespoň se budou muset udělat nutné reformy.
      Oldřich Irsecký
  • EURO
    07.02.2004 8:22

    To co má posílit jsou asijské měny, euro již posílilo. Jenže, měnové trhy mají tendenci přestřelovat ,proto bych ještě s nákupem dolarů počkal nad 1,30 EUR/USD. Všimněte si, že když euro padá tak velmi strmě. Přijde den strmého pádu a je s posilováním konec, ale na to je ještě zřejmě trochu času.
    J Baltazar
  • No uvidíte
    06.02.2004 17:59

    Myslím, že toho ještě dost uvídíme, ona ta evropská ekonomika a hospodářství na tom není o nic líp než americké. Jen zatím před tím zavíráme oči.
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m