Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Deficitní financování státu je

Deficitní financování státu je "legální" konfiskace bohatství občanů…

06.02.2004 16:07
Autor: 

Pro začátek dnešního sloupku malý kviz. Kdo pronesl následující řádky? "Při absenci zlatého standardu v podstatě neexistuje cesta, jak zabránit konfiskaci a znehodnocení majetku působením inflace. Žádné aktivum není bezpečným uchovatelem hodnoty… Fiskální politika sociálního státu vede k tomu, že jednotlivci nemají v podstatě žádnou možnost hodnotu svého majetku ochránit… deficitní financování je jednoduše způsob, jak konfiskovat majetek".

* Plány prezidenta G. Bushe na výši výdajů pro rok 2005 (2,4 bilionu dolarů !!) zcela právem - alespoň na chvíli - zaplnily první stránky nejenom ekonomického tisku. Jak ale bylo velmi správně poznamenáno, neúměrně nižší pozornost byla upřena na druhou stranu této rovnice, a to na příjmy. Do dnešního dne G. Bush předložil americkému Kongresu 4 návrhy rozpočtů. V každém z těchto případů se jeho administrativa "netrefila" a výrazně podcenila výdajovou stránku - jinými slovy - vždy utratila více, než bylo plánováno. V každém z těchto případů však současně administrativa poměrně výrazně přecenila příjmovou stránku - ta se nikdy ani zdaleka nepřiblížila tomu, aby deficit vládních "knih" vyrovnala. Ve fiskálním roce 2002 byly příjmy nadhodnoceny o 16 %, ve fiskálním roce to bylo o 13 %. Smíchejme příliš mnoho přehnaných očekávání se špetkou skepse a pesimismu - voila, máme tady rekordní deficit.

* Díky tomu, že se Spojené státy z průmyslového státu postupně staly ekonomikou výsostně závislou na finančních operacích, jakýkoliv růst úrokových sazeb bude mít na jednotlivé ekonomické subjekty drtivý dopad. S tím, jak se exponenciálně zvyšuje nabídka státních dluhopisů Tresuries (do značné míry ambiciózním plánům G. Bushe na budoucí výdaje), neodvratně se blíží bod, kdy buďto americké fondy nebo mnohem pravděpodobněji čínské a japonské fondy řeknou dost erozi hodnoty měny a inflační erozi jejich dluhopisů. To však nepostihne jenom trh Treasury - vliv to bude mít na všechny firmy, které se dluhově financují na dolarových nebo eurodolarových trzích. Posuďte sami, jak si vedou z pohledu zadluženosti některé firmy z báze indexu Dow Jones: American Express (leverage na hodnotě 266 %), GE (leverage 400 %), Citigroup (leverage 578 %), General Motors (leverage 1075 % - a Japonci jim úspěšně ubírají tržní podíl). Pokud vezmeme v úvahu, že finanční operace kontribuují cca 50 % k čistému zisku GE, na průmyslový holding vypadá GE skoro jako banka. Implikace výše uvedeného jsou nabíledni.

* Odpověď na kvizovou otázku - výše uvedená citace náleží předsedovi americké centrální banky FED Alanu Greenspanovi a datuje se do roku 1966.

Petr Žabža, Patria Direct
(zdroj: Tim Price, Ansbacher Wealth)


Váš názor
  • Dodatek
    05.03.2004 15:47

    Vysoké platy manžerů jsou "legální" konfiskací bohatství zaměstanců !!!
    Lojza
    • Reakce
      05.03.2004 15:49

      Vysoké příjmy bank jsou "legální" konfiskací bohatství občanů. Ale o tomto se mlčí!
      Franta
      • No...
        09.03.2004 22:49

        Kupodivu dnesni prijmy bank jsou skutecne konfiskaci bohatstvi obcanu, zatimco prijmy manazeru ne. Je v tom jeden maly rozdil... A o tom je ten clanek Alana Greenspana....
        ondra
  • Ten nadpis je blábol
    02.03.2004 8:19

    Deficitní či přebytkové hodpodaření státu nemá s ožebračováním obyvatelstva nic společného. USA jsou dnes v hlubokém schodku, před 4 lety byly v přebytku. Nevšiml jsem si, že by obyvatelé USA byli dnes okrádáni G.Bushem, zatímco za Clintona bohatli. To samé platí pro ČR. Bohatství českých občanů pomalu roste, ať vládne kdokoli a ať je rozpočet deficitní nebo přebytkový.
    Mirek
    • A co kurz USD
      02.03.2004 13:04

      nejsou okrádáni, ale jen do doby, než se vydají do Evropy. Díky deficitům propadla hodnota USD vůči EUR z 0.8 ma 1.25 EUR/USD a úměrně tomu klesla i jejich kupní síla.
      Honzajs
      • Mirek
        03.03.2004 9:43

        Američané nakupují většinou doma a nikoli v Evropě, takže je kuzz USD/EU moc nezajímá. Pouze se jim mohlo zdražit neamerické zboží. Díky nízkému kuzu dolaru ale zlevnilo americké zboží pro ostatní země, takže USA mnohem lépe vyrábějí na vývoz, čímž klesá v USA nezaměstnanost.
        Kurz USD s tím nemá co dělat
        • Obchodní deficit
          04.03.2004 12:55

          A proč se tedy neustále zhoršuje obchodní deficit USA?
          Honzajs
          • Obchodní deficit
            13.03.2004 8:32

            Asi proto, že stále ještě není dolar dost levný na to , aby se z USA začalo více vyvážet. A také proto, že ekonomická reakce na kurz trvá minimálně půl roku.
            Oldřich Irsecký
            • No právě
              14.03.2004 21:54

              Dolar oslabuje již téměř 2 roky a efekt kde nic tu nic. Takže ještě další pokles?? Asi jo.
              Honzajs
  • Tlachání a kecy
    09.02.2004 16:16

    Ekonomický potenciál USA nebude mít s tímto deficitem takové problémy, slabý dolar přeje americkému exportu.Struktura úvěrů je diametrálně odlišná od např. zadluženosti české republiky.Ono to srovnání, že to je jako v rodině platí obecně !Jedna rodina si půjčí na dům, na auto a na dovolenou 5000000 Kč.Druhá si půjčí také stejnou částku, ale koupí si firmu a začne vyrábět a vyvážet výrobky, třetí rodina to jednoduše prožere a promrhá. Jak to bude s těmito rodinami v budoucnosti ?
    Orada Poisson
    • Kdo jsou ty rodiny?
      29.02.2004 11:02

      První rodina - USA, třetí odhaudji na ČR. Kdo je ale ta druhá? neumím přiřadit.
      Honzajs
  • Neni deficit jako deficit
    09.02.2004 13:48

    Vstup CR do EU povede k dalsimu zvysovani dedicitniho statniho financovani. Narust cen (tlak z ekonomicky silnejsich zemi EU) povede k tlumeni hospodarskeho oziveni domaci ekonomiky, na druhe strane mame stale dostatecny prostor pro dorovnavani ceny pracovni sily (prorustovy potencial). Celkove jsme zcela odkazani na aktivity politiku, kteri tuto situaci zvladnout (vyuziji) nebo naopak (zneuziji). Centralni banka mela urcitou sanci politiky omezovat v jejich rozletu, ted se vse presune do Bruselu a tam je urednik mnohem sofistikovanejsi a tim i nepruhlednejsi. Co s tim nadelame???????
    vedec
  • K věci
    09.02.2004 10:12

    Deficitní financování státu je v principu stejné jako deficitní financování domácností - utrácení na úvěr, které je v USA prakticky společenskou normou. Za cenu úroků si tak pořizují to, o co stojí, ale momentálně na to nemají peníze - domácnost třeba dům, stát zase dopravní infrastrukturu nebo třeba CELONÁRODNÍ BEZPEĆNOST (ve formě vojenské svrchovanosti a preventivních válek). Za druhé: která jiná vyspělá země není vysoce závislá na finančních operacích?
    • Také k věci
      09.02.2004 11:12

      Deficitní financování státu není (ani v principu) stejné jako deficitní financování domácností. Domácnost musí dluh splácet, když ho nesplácí zbankrotuje (v našem socsystému zatím asi ne, ale..), státu stačí splácet úroky a dluh tlačit před sebou (téměř vždy mu někdo půjčí, státní bankroty moc časté nejsou).O dluhu domácnosti rozhoduje subjekt, který ho bude platit v plné výši, takový pan Sobotka (nebo kterýkoli jiný politik, který o tom rozhoduje) platí pouze 1/10 000 000. Atd, atd.. To, že jsou ostatní země zadluženě jší mnohem víc než my je jedna z našich mála výhod. Tady konvergence opravdu vhodná není!
      PH
      • I stát může zkrachovat, jak víte,
        09.02.2004 15:01

        a naopak existují příklady, že i o zkrachovalé individuální dlužníky se někdo postará (oddlužovací programy pro dlužníky kreditních karet v Koreji). Velmi mnoho amerických občanů svůj dluh tlačí před sebou celý život, když prakticky celou výplatou splatí úvěry a dluh na kreditní kartě z předchozího měsíce. Kromě toho, pan Sobotka je zvolený politik, který (dobře či špatně) rozhoduje za nás v oblastech, které občan v demokratickém státě chtě nechtě přenechává vládnoucí moci. Samozřejmě máte pravdu, že "půjčovat si od našich dětí" by se mělo jen na účely, které svým rozvojovým potenciálem těm dětem umožní ho pohodlně splácet.
  • Risk je zisk!
    07.02.2004 0:16

    Anebo krach!
    Visitor
  • centralne bankovnictvo
    06.02.2004 18:20

    centralne bankovnictvo je najvatsi zlocin sucasnocti www.mises.org
    km
    • Reakce
      05.03.2004 15:50

      Každý bankéř je zločinec a je jedno jestli je centrální a nebo ne !
      Franta
    • 07.02.2004 15:52

      a pan liberal...zrusit centralni bankovnictvi by znamenalo velky rez do cele svetove ekonomiky (napr. devizove rezervy statu by se tvorili nebo netvorili? a kdo by je kdyztak tvoril?)Ty bys to venoval primo vlade?
      • devizove rezervy
        15.02.2004 18:18

        Co to jsou devizove rezervy? Papir natisteny jinymi CB? K cemu slouzi? Co vlastne dela CB (krome tisteni papiru)?
        ondra
        • 18.02.2004 15:56

          CB provadi monetarni politiku a napr. spravuje registr kratkodobych dluhopisu... Jinak co jsou to devizove rezervy, to si prectete v nejake ekonomicke odborne knize, od jakehokoli autora ...je toho spousta
          • Devizové rezervy zemí a hodnota USD.
            29.02.2004 11:07

            Čím jsou ale devizové rezervy tvořeny? Devizové rezervy většiny zemí jsou z velké části tvořrny USD, tedy měnou vydávanou v libovolném množství jinou CB. Pokud bude hodnota USD klesat, nepostihne to jenom USA, ale i jiné země, které drží USD jako významnou součást svých devizových rezerv. A důsledkem bude (ne)pěkná řetězová reakce...
            Honzajs
          • CB
            18.02.2004 23:16

            Co je to monetarni politika? Tisknu hodne penez(expanzivni), tisknu malo penez(restriktivni), netisknu zadne penize(politici zuri), nicim penize(to se stane maximalne 2x za stoleti). Doporucuji studium 'Fedspeaku', protoze jinak budete opakovat fraze, ktere vas naucili ve skole. Pokud by CB nevedla registr dluhopisu, urcite by se trh dluhopisu nezhroutil. Jedina dalsi 'vyznamna' funkce CB je 'bankovni dohled' - je zajimave, ze od zalozeni CB zacal byt bankovni dohled docela kritickou soucasti - pred CB nejak potreba nebyl... ze by CB prispivala k nestabilite bankovniho sektoru?
            ondra
      • ???
        08.02.2004 10:11

        Zdravim Sice nejsem zastance zruseni centralniho bankovnictvi (ktere stejne zrusime, az bude Euro), ale jsou alternativni modely... Napr. Emitovat vlastni menu krytou prave devizami. Ubyde deviz = stahne se odpovidajici cast meny z obehu.... NIc moc - ale je to levny + centralni bankovnictvi jiz prestane byt (podle nekterych) zlo + bude zcela neutralni menova politka... + urcite by se nasel mnohem lepsi model, nez tenhle.
        Kajuga
        • 08.02.2004 16:18

          Tak si nejsem opravdu jist, jak byste to chtel provest. Kdo by tu menu u nas mel emitovat, resp. kdo by mel byt vyhradni kontrolor nad emitovanim penez? K druhemu bodu, centralni bankovnictvi u nas samozrejme zustane, avsak nektere pravomoce jiz nebudou v rukou CNB. Ale ty uz fakticky ani moc nejsou. To je taky jeden z duvodu, proc prezident Klaus je proti EU! Nemyslite? Ke tretimu bodu: Jelikoz nejsem zastancem Smithovy volne ruky trhu, tak je logicke ze neutalni menovou politiku nepodporuju. Resp. nepral bych si, aby nastroje menove politiky byly ovladny trhem (resp. aby nebylo mozne je pouzit ke stimulaci produktu). .A vubec by to bylo ohrozeni stability celeho bankovniho systemu.
          R R
          • dekuji
            09.02.2004 10:06

            Zdravim vas... Dekuji za reakci. Priznam se, ze nevim, jak bych to chtel presne provest. Asi tak, jak v originale. Ten model byl totiz v praxi - tj. bez CB, emise vlastni meny, jak jsem popsal. Tusim, ze slo o Mexico nebo Bulharsko.... Ted si nemuzu vzpomenout a nemuzu to nikde najit (jsem v zahr. a literaturu mam doma). TAk mne, prosim, moc neberte za slovo... Kazdpoadne bych ale tak jako tak nepopsal metodiku.... Rekl bych, ze prezident Klaus nechce do EU z mnoha duvodu, menovy bude nejspis jeden z nich..... Ze menova unie pro nas moc vhodna nebude se mozna shodneme. Ja jsem zastance duveryhodneho kryti meny (nemusi to byt zrovna zlaty standard, ale koneckoncu, proc ne?). Z toho by pak ta neutralni menova politika plynula celkem logicky. Protoze je ale vas nazor jiny - tj. aktivni role MP - tak se s vami tezko muzu prit. Oba bychom jiste mohli podporit nase postoje obrovskym mnozstvim argumentu, nazoru teoretiku atd. Takze snad jen naznacim to, ze dle meho pohledu trh dokaze lepe uspokojovat potreby, nez jakakoliv jina instituce (at uz vlada nebo CB), ktera toho ani neni schopna - tj. jakkoliv velky byrokraticky aparat by nestacil k tomu, aby zjistil potreby mnoha milionu subjektu lepe nez trh - a to nemluvim treba o casovem zpozdeni, ze? Preji hezky den
            Kajuga
            • zlaty standard
              09.02.2004 19:48

              = nase mena by tedy byla stejne volatilni jako cena zlata na svetovem trhu, jo? Tak to tedy pekne dekuji!
              Vasek
              • Volatilita
                15.02.2004 18:16

                Co je volatilni vuci cemu? Cena zlata vyjadrena v dolarech, nebo cena dolaru vyjadrena ve zlate? Co se da povazovat za stabilni bod - zlato nebo dolar? Doporucuji k precteni 'What has government done to our money', Murray Rothbard, vyslo i u nas, anglicka verze je myslim k dispozici zrovna na www.mises.org. Celkem rozumne shrnujici je tez Predmluva k teto knize od pana Simy, nekde na www.libinst.cz . Pokud jde o zlate kryti, doporucuji graf ceny ropy vyjadrene ve zlate (=dolar do roku 1971) a v dolarech(nekrytych)=po roku 1971. Graf je na www.economagic.com . Pak zkuste neco povidat o volatilite...
                ondra
                • Volatilita
                  17.03.2004 12:25

                  Pane Ondra, bloudil jsem v tom www.economagic.com a hledal ty grafy bez úspěchu. Jestli můžete,naveďte mě přesněji. Děkuji. jř
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
    14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m