Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sobotka: Slevy na daních místo odčitatelných položek

Sobotka: Slevy na daních místo odčitatelných položek

06.02.2004 15:55
Autor: 

PRAHA 6. února (ČTK) - Sociální demokracie chce zrušit některé položky, které si lidé mohou odečíst od základu daně. Nahradit by je měly slevy na daních, které jsou sociálně spravedlivější. Na tiskové konferenci ČSSD to dnes řekl vicepremiér a ministr financí Bohuslav Sobotka.

Koalice se již minulý víkend dohodla na zrušení odčitatelné položky na dítě, kterou nahradí sleva na dani ve výši 6000 korun a daňové bonusy pro chudé rodiny. Podle Sobotky by nyní mohly přijít na řadu odčitatelné položky na osobu či na manžela, který nemá vlastní příjmy. Podle ministra však není rušení takových položek součástí vládního programu a koaliční strany by se na tom musely dohodnout. Označil to však za prioritu ČSSD.

Sobotka označil systém odčitatelných položek za nespravedlivý, protože se odvíjí od základu daně. Lidé s velkými příjmy si tak mohou odečíst více peněz než lidé chudí.

"Na dítě v chudé rodině si dosud rodič mohl uplatnit třikrát až čtyřikrát nižší částku než rodič dítěte, které má to štěstí a žije v rodině, která má vyšší nebo nadstandardní příjmy," řekl Sobotka. Sleva na dani je oproti tomu stejná pro bohaté i chudé rodiny, dodal.

Dosud byly podle ministra prosazovány i další odčitatelné položky, které zvýhodňovaly bohaté občany. Jako příklad uvedl odčitatelné položky z úvěru poskytnutého ze stavebního spoření, hypotečního úvěru, penzijního připojištění či životního pojištění.


Váš názor
  • reforma
    09.02.2004 13:35

    No mozna by to uz konecne chtelo provest reformu ve smyslu snizovani vydaju a ne zachovani vydaju a zmena struktury prijmu. Aby se vybralo stejne, ale odvedli to bohatsi. Jista davka solidarity ano, ale tohle opravdu NE.
    Ondra
  • (Sociálně) nespravedlivé
    09.02.2004 10:02

    Nevytrhávejte z kontextu. Nespravedlivá jsou ta opatření všechna, některá jsou však patrně sociálně nevyhnutelná. Nicméně argumentovat stylem 'Lidé s velkými příjmy si tak mohou odečíst více peněz než lidé chudí' a neříct, že a) tito nedostanou na děti přídavky (nebo ne tak velké) a b) tito do společného hrnce přispívají násobně více mi připadá krajně sociálně nespravedlivé.
    Kapr
  • Sobotka Jánošík
    09.02.2004 7:39

    Já se nestačím divit. To že nejezdím na dovolenou, ale naopak si ve 30 s manželkou spoříme formou životního pojištění na důchod, tak za to mám být potrestán? Já bych neřekl že jsem bohatý, ale zodpovědný, když prachy neproleju hrdlem ve výčepu. Lidé bďete a pamatujte u voleb, které strany nám toto spískaly.
    Michal
  • česká specialita !
    07.02.2004 12:22

    Byl jednou jeden taťka a ten měl tři syny. Jeden byl darmožrout, druhý byl darmošlap a ten třetí byl taky politik.
    František Dobrota
  • Brát úlevy bohatším ...
    07.02.2004 0:24

    a dát více peněz chudším... není to .. . socialisMUS?
    Visitor
  • Všechno jinak než zbytek světa
    06.02.2004 18:07

    Mladý právník, bez jakýchkoliv odborných znalostí a zkušeností usedl do křesla ministra financí. Po 2 letech zjistil, jaký je rozdíl mezi odečitatelnou položkou a snížením daně. Teď je chce zavést všude, dokonce doplěno o světový unikát proplacení nezaplacené daně. Cíl je jasný, veškerou podobnost se zbytkem světa odstranit a nahradit slovanskou iracionalitou. DPH na kaviár 5%, na vodu z vodovodu 19%.
    Rilev
  • ano ano
    06.02.2004 17:06

    Clovek ktery pracuje,sebevzdelava se,pripadne je uspesny musi prece byt potrestan.Spravedlivost je taky v tom,ze pracovity a uspesny clovek si musi za lekare zaplatit a to nemale castky.Kdezto notoricti nemakancekove a politici maji vse zdarma.Svata pravda.Ty kteri neco vytvareji je treba exemplarne potrestat.
    somrak
Aktuální komentáře
19.04.2024
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data