Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Druhá fáze rozpočtové reformy: daňová revoluce a pololetní dárky

Druhá fáze rozpočtové reformy: daňová revoluce a pololetní dárky

02.02.2004 13:40
Autor: 

Druhá fáze rozpočtové reformy byla prozatím redukována na další přesun od přímého zdanění k nepřímým daním. O přesunu nejvýznamnějších položek, z hlediska rozpočtových příjmů i dopadů na rodinné rozpočty, ze snížené do základní sazby DPH, bylo de facto rozhodnuto před včerejším jednáním a nejedná se tedy o vládní "zásluhy", ale harmonizaci s legislativou EU. Zajímavými inovacemi je společné zdanění manželů s dětmi a sleva na dani. Sleva na dani ovšem mohla být konstruována obvyklým způsobem jako v USA či UK, kde se nejedná o fixní částku, ale v podstatě o sociální dávku navázanou na výši příjmu (do určité výše). Zároveň s tím mohly být redukovány klasické přídavky. Daňové zatížení práce se změní jen minimálně a v této oblasti, stejně jako u zdanění firem, bude mít ČR i nadále v rámci středoevropského regionu komparativní nevýhodu.

Z pohledu výdajů domácností patrně nejcitelnější bude přesun restaurací ze snížené do základní sazby DPH. Příjemné bude ovšem snížení základní sazby DPH. Pokles základní sazby by v řadě odvětví mohl vést k poklesu cen v závislosti na míře konkurence. Takže například automobily, oděvy, elektronika, pohonné hmoty či telekomunikační služby by mohly zhruba o 2% zlevnit. Nicméně celkový dopad na inflaci a rodinné výdaje je obtížné odhadnout. Druhá fáze reformy by měla být fiskálně neutrální, nicméně na základě již platných (1. fáze reformy) a včera schválených opatření by se roční výdaje průměrné rodiny s jedním dítětem a průměrnými platy měly zvýšit zhruba o čtyři až pět tisíc korun (vyšší částka u rodin bydlících v bytě s regulovaným nájmem. Zhruba o 600 Kč ročně se zvýší příjmy rodiny s průměrným platy díky zavedení slevy na dani. Dopad na finanční situaci domácností, firem a veřejných rozpočtů představuje spojené nádoby. Chcete zacelit díry ve veřejných financí? Někdo si musí pohoršit.

Díky poklesu základní sazby DPH z 22% na 19% by se měl dopad daňových změn a změn regulovaných cen do inflace snížit pod dva procentní body. Dosud jsme počítali s příspěvkem 2,7-2,8 procentního bodu.

Nepochopitelné je jednorázové rozdávání peněz, které vládní koalice naplánovala na letošní červen pro chudší rodiny a důchodce. Když si uvědomíme, že státní rozpočet, i veřejné rozpočty jako celek, skončí letos v hlubokém schodku, je zarážející, že vláda rozdává peníze, které nemá. Proč dodatečné příjmy nebyly využity k redukci schodku? Rozdávání na dluh má tu nepříjemnou výhodu, že z dluhů se platí úroky.

V druhé fázi reformy se prozatím vláda nepokusila o řešení schodků důchodového systému a financování zdravotnictví. Oproti dřívějším prohlášením neobsahuje druhá fáze ani žádné opatření pro omezení šedé ekonomiky. Jednání o druhé fázi ještě neskončila. Prozatím se ovšem zdá, že se vláda vydala cestou přesouvání peněz z jedné škatulky do druhé. Jenže čtyřprocentní rozpočtový schodek (ve vztahu k HDP) má ke stabilitě veřejných financí daleko.

David Marek, Patria Online


Váš názor
  • Ne za vše může EU
    02.02.2004 19:08

    Nemohu souhlasit s názorem, že přesun do základní sazby je způsoben pouze harmonizací s legislativou EU. Například přeřazení vodného a stočného do základní sazby nemá obdoby v žádném ze členských států EU a do rodinných rozpočtů má jednoznačně negativní dopad. Při průměrné spotřebě 120 l denně a průměrné ceně 40 Kč za m3, odvedeme každý (95% obyvatel je napojena na veřejný vodovod) 260 Kč ročně navíc do státního rozpočtu.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.