Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Dvě dodatečná inflační překvapení pro letošní rok

27.01.2004 15:42
Autor: 

Letošní rok bude z hlediska inflace, a bohužel i peněženek českých domácností, velmi pestrý. Sotva se inflační realita promítla, a stále ještě promítá, první vlna v podobě vyšších sazeb spotřebních daní a přesunů ze snížené do základní sazby DPH, objevily se včera dvě informace posunující prognózy inflace opět o něco výše.

První, pro inflaci zásadní, informací je, že ministři financí členských zemí EU zamítli pokus Francie prosadit sníženou sazbu DPH pro restaurace a hotely i možnost, aby si státy svévolně sazbu snižovaly samy. Pro ČR to znamená, že se nenaplní představa vlády a uvedené služby budou muset být přeřazeny ze snížené 5procentní do základní 22procentní sazby, a to nejpozději v okamžiku vstupu ČR do EU, tj. 1. května letošního roku. Váha těchto služeb ve spotřebním koši činí 7,4%. Nicméně již nyní je základní sazbou zdaněno podávání alkoholických nápojů, jehož váha je stanovena na 0,6%. Celkový maximální dopad do cenové hladiny by činil 1,1%. Nicméně vzhledem k charakteru tohoto trhu, kde na straně poptávky lze přepokládat nezanedbatelnou cenovou elasticitu a na straně nabídky poměrně silnou konkurenci, bude skutečný dopad patrně nižší. V našich projekcích počítáme s tím, že se vyšší daně promítnou do cen ze tří čtvrtin.

Druhou informací, je dohoda ministra financí Bohuslava Sobotky a ministra pro místní rozvoj Pavla Němce v otázce změn regulovaného nájemného. Nájemné v bytech podléhajících regulaci bude zvýšeno o 10% letos v září, o dalších 10% v lednu 2005 a opět o 10% v lednu 2006. Pro letošní rok to znamená dopad do inflace ve výši zhruba 0,2 procentního bodu. Ač byl, a stále je, osud regulovaného nájemného nejasný, počítali jsme v našich prognózách s desetiprocentním zvýšením již dříve. Překvapivé je ovšem rozhodnutí zvýšit regulované nájemné po několik měsících znovu v lednu příštího roku.

Obr.: Prognóza inflace

Zdroj: ČSÚ, ČNB; Prognóza: Patria Online

Z grafu je zřejmé, že podle našich projekcí by nové informace měly posunout předpokládanou trajektorii inflace nad dosud platné prognózy ČNB. Klíčovým faktorem inflace v letošním roce budou změny daní a regulovaných cen. Podle naší aktuální prognózy by inflace na konci roku měla dosáhnout 3,5%. Příspěvek administrativních opatření by měl dosáhnout 2,5 procentního bodu, zatímco loni to bylo pouze 0,2 - 0,3 procentního bodu. K velkým výkyvům v inflaci v posledních letech značným způsobem přispěla vláda. Její daňová a cenová politika se na centrální banku, snažící se o cílování inflace a stabilizaci inflačních očekávání, příliš neohlížela. Inu kooperace hospodářských politik nadevše …

David Marek


Váš názor
  • Opravdu je rozhodnutí překvapivé?
    27.01.2004 17:17

    Ústavní soud, tuším v roce 2000, rozhodl, že stávající regulace nájemného je protiústavní a dal dvouletou lhůtu pro vyřešení problému. Vláda dostala dost času pro deregulaci (mohlo se deregulovat například tempem 10% čtvrtletně). Jenže to by bylo potřeba vybudovat skutečnou sociální síť - tedy zajistit pomoc opravdu chudým. Státní pokladna není bezedná a každý druhý Čech je oficiálně totální chudák, takže by patrně bylo nutné minimálně zavést majetková přiznání, jako základ pro poskytování sociálních dávek. To by bylo velmi nepopulární. Místo deregulací vláda vyhodila peníze stimulaci poptávky (dotace na hypotéky...), což díky neflexibilitě nabídky v oboru, vedlo pouze k zvýšení cen bytů a snížení motivace k jejich efektivnímu využití.
    Kozina
    • Uvědomme si...
      27.01.2004 17:21

      ... že regulace, tak jak je nyní praktikována, je v naprostém rozporu s listinou základních práv a svobod i se závazky ČR vůči EU. Nejedná se totiž o regulaci trhu (to by platila plošně), ani o opatření v sociální oblasti (nárok na regulované nájemné není vázán na sociální situaci, ale na "dekret" vydaný komunistickým případně postkomunistickým úředníčkem). Jedná se o zvýhodňování jedné části populace, z větší části loajální tzv. komunistickému režimu.
      Kozina
      • Deregulace
        28.01.2004 14:54

        Skutečnost je ale úplně jiná. Pronájmy bytů na tzv. volném trhu se smlouvají za ceny, které vůbec neodpovídají realitě. Současné regulované nájemné je již tak hodně vysoké. Toto lehce zjistíme, pokud porovnáme jeho výši s částkami, které si přispívají členové společenství bytových jednotek, kteří měli to štěstí, že jim obec prodala byty do soukromého vlastnictví do fondu oprav. Např. na sídlišti je regulované nájemné a teď pozor - za třicetiletý panelový byt 2700 Kč a o pár bloků dále se za tentýž byt přispívá do fondu oprav 1000 Kč. Důkazem toho, že toto regulované nájemné je již dnes výnosné je to, jak úporně se obce privatizaci brání.Spíše stojí za zamyšlení, proč někteří nájemníci dostali byt od obce při privatizaci za 100 tis., proč jiní skoro stejný mnohem dráže a jiní nemají možnost privatizovat vůbec. Spíše tímto se v budoucnu budou muset příslušné evropské instituce zabývat.
        Aleš
        • 30.01.2004 10:41

          Kdoví, kde by se nacházela cena nájemného na svobodném trhu, pravděpodobně někde mezi regulovaným a neregulovaným nájemným.
          hynek
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.