Dvě třetiny obyvatel Londýna podporují nějakou formu zákazu kouření na veřejných místech. Poukázal na to nový průzkum veřejného mínění, zjistil dnes zpravodaj agentury ČTK. Ve většině podniků v Londýně je nyní kouření povoleno, probíhají ale veřejné konzultace o zákazech.
64 procent Londýňanů je pro zákaz kouření v restauracích, hospodách a barech, 37 procent dotázaných pro zákaz kouření v uzavřených místnostech a 41 % požaduje zákaz pro vnitřní i venkovní prostory. V Londýně je nyní pouze několik restaurací, které uplatňují zákaz kouření dle nařízení majitele, píše ČTK. Ve většině podniků je ale kouření povoleno.
Co říká obecně k zákazu kouření ekonom Ondřej Schneider?
Evropská komise má nový cíl! Není to ani zvýšení zaměstnanosti, ani plán jak snížit schodky veřejných rozpočtů zemí EU. Komise se místo toho chystá zakázat kouření na všech veřejných místech, tedy i v restauracích, po celé Evropské unii. Ponechme stranou, jaké zdravotní následky takové opatření může mít. (Byly by asi jistě pozitivní, stejně jako kdybychom zakázali pití alkoholu, jízdu na koních, či fotbal.)
Ekonomicky však nemá nápad Evropské komise žádné opodstatnění. Kouření je (zatím) legální aktivita a lidé ji podstupují dobrovolně. Pokud někdo nechce být vystaven účinkům kouření, nemusí na zakouřené místo prostě chodit. Zatímco na úřady, kde je kouření již zakázáno, chodit musíme, do restaurace či hospody věru nikdo chodit nemusí. Zastánci zákazu často argumentují tím, že kouření ohrožuje zdraví personálu restaurací. To zcela nepochybně ohrožuje, stejně tak jako zdraví horníků ohrožuje uhelný prach, zdraví řidičů ohrožují nehody a zdraví vysokoškolských učitelů ohrožují někteří studenti.
Zastánci totálního zákazu prostě přehlížejí fungování trhu, který velmi přesně dokáže najít kompenzaci, za kterou jsou lidé ochotni snášet různá příkoří. Horníci a řidiči tak mívají vyšší platy, učitelé delší prázdniny. U spotřebitelů je volba ještě jednodušší: pokud mám jistotu, že například u McDonald's nakouřeno nebude, půjdu spíše tam, i když zaplatím za jídlo víc než v zakouřené putyce naproti.
Ondřej Schneider – nekuřák celý život
Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK