Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Konec kouření v EU?

Konec kouření v EU?

26.01.2004 18:06
Autor: 

Dvě třetiny obyvatel Londýna podporují nějakou formu zákazu kouření na veřejných místech. Poukázal na to nový průzkum veřejného mínění, zjistil dnes zpravodaj agentury ČTK. Ve většině podniků v Londýně je nyní kouření povoleno, probíhají ale veřejné konzultace o zákazech.

64 procent Londýňanů je pro zákaz kouření v restauracích, hospodách a barech, 37 procent dotázaných pro zákaz kouření v uzavřených místnostech a 41 % požaduje zákaz pro vnitřní i venkovní prostory. V Londýně je nyní pouze několik restaurací, které uplatňují zákaz kouření dle nařízení majitele, píše ČTK. Ve většině podniků je ale kouření povoleno.

Co říká obecně k zákazu kouření ekonom Ondřej Schneider?

Evropská komise má nový cíl! Není to ani zvýšení zaměstnanosti, ani plán jak snížit schodky veřejných rozpočtů zemí EU. Komise se místo toho chystá zakázat kouření na všech veřejných místech, tedy i v restauracích, po celé Evropské unii. Ponechme stranou, jaké zdravotní následky takové opatření může mít. (Byly by asi jistě pozitivní, stejně jako kdybychom zakázali pití alkoholu, jízdu na koních, či fotbal.)

Ekonomicky však nemá nápad Evropské komise žádné opodstatnění. Kouření je (zatím) legální aktivita a lidé ji podstupují dobrovolně. Pokud někdo nechce být vystaven účinkům kouření, nemusí na zakouřené místo prostě chodit. Zatímco na úřady, kde je kouření již zakázáno, chodit musíme, do restaurace či hospody věru nikdo chodit nemusí. Zastánci zákazu často argumentují tím, že kouření ohrožuje zdraví personálu restaurací. To zcela nepochybně ohrožuje, stejně tak jako zdraví horníků ohrožuje uhelný prach, zdraví řidičů ohrožují nehody a zdraví vysokoškolských učitelů ohrožují někteří studenti.

Zastánci totálního zákazu prostě přehlížejí fungování trhu, který velmi přesně dokáže najít kompenzaci, za kterou jsou lidé ochotni snášet různá příkoří. Horníci a řidiči tak mívají vyšší platy, učitelé delší prázdniny. U spotřebitelů je volba ještě jednodušší: pokud mám jistotu, že například u McDonald's nakouřeno nebude, půjdu spíše tam, i když zaplatím za jídlo víc než v zakouřené putyce naproti.

Ondřej Schneider – nekuřák celý život
Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK


Váš názor
  • v New Yorku to funguje
    08.02.2004 19:03

    Nekdo si myslel ze pokud starosta New Yorku zakaze koureni v restauracich a barech tak tam lidi prestanou chodit. Opak je pravda. Lide dale navstevuji restaurace. Vecere je prijemnejsi a pokud si nekdo chce zapalit tak jen vyjde pred restauraci nebo bar a cigaretu si da s kamarady venku. Ze zacatku se to kurakum zdalo drsne ale ted se z toho stal zvyk ktery je vitan vsemi nekuraky a nekterymi kuraky. Neni prece i pro kuraky prijemnejsi sedet v nezakourenem prostredi? Nemyslim ze vetsina kuraku si kouri doma v obyvaku.
    Mira
  • Skvěle
    29.01.2004 20:58

    Naprosto geniální článek
    Petr
  • Totalita
    28.01.2004 15:12

    Absolutní souhlas s článkem. Soukromé restaurace jsou soukromým vlastnictvím, kdo je nechce navštěvovat, nemusí. Majitelé se jednoznačně řídí poptávkou trhu a ten chce restaurace pro kuřáky, bůček a telenovely. Chápu zklamání sociálních inženýrů, že o jejich dobra a moudra v soukromí nikdo nestojí, ale vnucovat je ostatním silou a zákazy - to hraničí s totalitou.
    Rik
    • Jenom nechápu....(trocha sarkasmu)
      30.01.2004 15:07

      Tak jenom nechápu proč už rovnou nepovolit heroin, pervitin a tvrdé drogy (a přestat stíhat dealery). Pustíme naše 2 pašeráky z Thajska, protože to jsou vlastně jenom obchodníci perzekuovaní totalitou. Kromě toho jsou feťáci pro své okolí ještě míň škodliví než kuřáci, mají méně úrazů než fotbalisti či žokejové, každý je svého štěstí strůjcem a máme svobodu. Tedy to je přeci DEMAGOGIE!
      Pavel
      • Proc? (zcela vazne)
        01.02.2004 17:25

        A proč vlastně ne? Když se někdo chce zdrogovat, je to jeho problém. Já sice pak musím platit jeho léčení, ale to je problém financování zdravotnictví, ne drog. Co vám ještě vadí? Že ti lidé kradou? A proč jsou drogy tak drahé? Že by kvůli nelegálnosti? Vždyť ta výroba zas tak drahá není! Zdravotní problémy lidí požívající drogy? No, nedivte se, když se vyrábí v nevybavených laborkách, tak to asi moc zdravé nebude. A že zákaz působí jako pozitivní morální výchova? No - podívejte se, jak dopadlo USA při prohibici. Abyste mě nepodezříval: v životě jsem se nedotkl cigarety, drogy a alkoholu se dotknu asi 2x ročně. Jenom mi přijde trošku hloupé chodit kolem ostatních a říkat jim: jestli si zakouříš,vezmeš drogu nebo se ožereš, ta tě zavřu támhle do té díry a nepustím tě 8 let ven. To je přece demagogie, ne?
        ondra
        • To co dokola navrhujete je základ anarchie.
          04.02.2004 4:11

          Otázka je jaká by byla společnost kdyby to tak bylo. Chtel by jste opravdu žít s těmi důsledky?
          Visitor
          • Společnost
            05.02.2004 11:38

            No - v mém okolí kouří naprosto mizivé procento lidí. Stejně mizivé procento si občas dá trávu. Nemám důvod se domnívat, že by při povolení drog někdo z těchto lidí změnil názor. No - a pokud se jedná o lidi, kteří již drogy berou, tak těm by legalizace pouze pomohla. Organizovanému zločinu by se dost omezily zdroje. Samé pozitivní věci. Na druhé straně, na jakém základě rozhodujete, že zrovna drogy jsou špatné a zrovna alkohol je dobrý, a MY ho musíme někomu zakázat? Ve spoustě zemí je kouření trávy naprosto normální. Takže jenom díky tomu, že to tady není tradice, tak je to "špatné", "nebezpečné pro společnost" a "musí" se to zakázat? Vždyť dokonce existuje spousta studií, že tráva je méně nebezpečná než nikotin. Tak proč zrovna nikotin je povolený a tráva ne? Jo - řešení je, že zakážeme všechno. A pak řekneme, že extrémní sporty jsou nebezpečné a konzumní, tak je zakážeme taky. A zdůvodníme to, že "někdo" (stát) se o nás přece "musí" starat, abychom nezdivočeli a chovali se společensky. Až na to, že stát je tvořen lidmi, takže zjevně tito lidé jsou inteligentnější než ostatní, protože se budou chovat "společensky", půjdou ostatním příkladem, vůbec nebudou zneužívat své postavení... podívejte se kolem sebe.
            ondra
  • Souhlas - hanba EU
    28.01.2004 14:08

    Souhlasím. Mi může třeba strašně smrdět spálená nafta z náklaďáků - tak to by je jako EU měla taky vykázat mimo ulice, ne? Tak nevím co by vám mělo víc vadit - jedna startka na zastávce (i když souhlasím, že tam je kouřit neslušné) nebo ten ostatní smrad. Furt jen omezovat a omezovat...
    PM shareholder
  • Ponechme stranou...
    27.01.2004 12:55

    Tak teď jsem se nasmál. Věta "Ponechme stranou, jaké zdravotní následky takové opatření může mít." má svůj půvab. Tedy bez urážky pane kolego - Vaše články obvykle bývají dobře napsané - ale tady mám dojem, že jste Vás po nějakých 40 letech probudili z umělého spánku :).
    Pavel
  • Reakce
    27.01.2004 10:51

    Jsi obyčejný demagog a doporučuji ti odstoupit z funkce vedoucího katedry dokud je čas a nic nemůžeš pokazit!
    Tonda
  • To snad ne
    27.01.2004 8:20

    Srovnávat zdravotní důsledky kouření s důsledky hraní fotbalu či jízdy na koni to kulhá na všechny čtyři. Roztomilá vazba "asi jistě" prozrazuje, že i sám autor alespoň podvědomě vnímá hodně tenký led. Je to tak, pane Schneider, že jediný zdraví prospěšný sport jsou šachy?? A že svobodný trh vše nevyřeší, kdo by to již proboha měl vědět lépe, než my tady v Česku! George - pravičák celý život
    • Fotbal a jizda na koni
      29.01.2004 19:11

      No, utrhaný šlachy, zničený klouby, poraněná páteř, pořádně nepohyblivý celý život, super drahé operace všeho možného. Jo - faktem je, že z kouření se tak příšerné úrazy nestávají.
      ondra
  • Koureni v barech omezuje prava druhych
    26.01.2004 23:28

    Nemohu souhlasit... do hospody sice chodit nemusim,ale protoze chci lidi videt a atmosfera mi tam vyhovuje, tak tam jdu ,i kdyz mi nesedne, ze se tam kouri. Pravo definuje svobodu, jako jakekoliv jednani, ktere neomezuje druhe v jejich pravech.Koureni je bohuzel jednani, ktere druhe v jejich pravech omezuje.Naopak nekurak nikoho neomezuje..nemuzeme zlozvyky pasovat na chovani vzorove...kazdy at si kouri jak chce,ale na mistch, kde tim obtezovat nebude..to jest v domacnosti ci specialnich klubech...
    pavel brada
    • .
      02.02.2004 10:28

      Jenom nevím, jestli po zákazu kouření ještě v té restauraci najdete Vámi hledanou atmosféru a lidí tam asi taky moc nebude ...
      JirkaZ
      • Tak že restaurace jsou nikotinové doupě ..
        04.02.2004 4:14

        a ne místo kam se chodí jíst?
        Visitor
    • Prava
      29.01.2004 19:17

      Hmm. Podle me mate pravo byt v restauraci (neporusovat majetkova prava vlastnika restaurace), pokud budete dodrzovat to, co si on preje. Pokud vlastnik restaurace zakaze kourit hostum, pak kourici host omezuje prava vlastnika restaurace. Pokud majitel restaurace povolil hostum kourit, pak narizeni EU porusuje prava vlastnika restaurace kourit ve sve hospode. BTW: Do hospody sice chodit nemusim, ale chci. Tak tam koukejte dat zakaz koureni, protoze se mi to nelibi, a jestli to neudelate, tak na vas poslu policajty a EU a parlament, protoze se to ME nelibi. Ta restaurace je vase? Ale to vubec nevadi, JA tam chci, a JA chci, aby se tam nekourilo. Takhle to zni lip?
      ondra
    • Re: Koureni v barech omezuje prava druhych
      27.01.2004 12:10

      Presne tak... Totez plati o autobusovych a tramvajovych zastavkach, kam zjevne chodit musime, pokud nechceme po meste smrdet autem a stat v kolonach. Cekat 50m od zastavky a dobihani, az autobus bude prijizdet - tak se mi zda, ze tohle opravdu je omezeni svobody ze strany kuraka. Bohuzel autor clanku si nejspis vozi zadek zasadne v aute, takze o techto problemech nema ani paru... :( Druha pravda je, ze kuraci si vytvorili sve zavislosti v dobe, kdy to bylo legalni a dokonce modni - takze je otazka, do jake miry je v poradku zakon, ktery jim v koureni najednou zacne branit. S tim at se ale nejak vyrovnaji nasi uzasni zakonodarci :)
      Saturn
      • Závislý těžko zachráníme..
        29.01.2004 1:03

        Jde o to omezit počet nových.
        Visitor
  • Demagog do nesmyslných konců!
    26.01.2004 22:26

    Evropská Komise chce chránit zdraví občanů. Pan Schneider asi myslý že lidi rádi prodají své zdraví za těch pár šupů co vydělají v putice. Je podivný že člověk s tak pokřivením pohledem na hodnotu lidského života zastává tak významnou funkci na UK. Je mi líto těch žáků.
    Visitor
  • proč podiv ?
    26.01.2004 21:04

    moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda někoho jiného. veřejná místa toto musí respektovat, proto nekuřák by měl najít nezakouřené veřejné prostory a na druhou stranu by měly existovat prostory pro kuřáky, ve veřejných institucích placené i z daní nekuřáka. Londýn je příjemné místo, mne tento výsledek průzkumu příliš nepřekvapuje.
    dan
  • mozna je to jinak
    26.01.2004 18:41

    Problem je asi v tom, ze jako nekurak mate dnes dve moznosti, bud si budete vedome kazit zdravi a chut pri navsteve restaurace nebo proste do restaurace nepujdete. Vzhledem k tomu, ze jist se musi a zakaznik casto nema subsitut k restauraci (jako instituci), voli zcela zrejme nepohodli s nikotinem radeji než hlad.
    Ferda
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data