Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropa nezačíná nový týden zrovna šťastně, téměř všechny burzy oslabují

Evropa nezačíná nový týden zrovna šťastně, téměř všechny burzy oslabují

26.1.2004 14:45
Autor: 

Obchodování na západoevropských burzách dnes probíhá výhradně v červených číslech. Jako důvod vidí někteří analytici komentáře k pokračujícímu oslabovaní americké měny vůči euru, které samozřejmě snižuje tržby evropským podnikům v zámoří. To by se mohlo projevit už při hospodářských výsledcích firem za poslední kvartál loňského roku.

Všechny evropské indexy během dnešního odpoledne zaznamenávají ztráty: britský index FTSE100 (-0,4%), německý DAX (-0,6%), francouzský index CAC40 (-0,5%) a panevropský index DJ STOXX50 (-0,6%). V sektorech se výrazněji v plusu pohybuje pouze odvětví základních materiálů +1,1%, naopak nejvíce ztrácejí pojišťovny (-1,3%).

Rozhodně nejsledovanější událostí dnešního dne je pokus společnosti Sanofi-Synthelabo SA o nepřátelské převzetí Aventisu, když společnost nabídla současným akcionářům 5% prémii v porovnání s páteční zavírací cenou Aventisu. Oba tituly jsou suspendovány do 15. hodiny. V reakci na tuto zprávu oslabují například L'Oreal SA nebo Total SA, který vlastní 20%, resp. 25% akcií Sanofi.

Dolů jsou tlačeny Siemens nebo Philips, obě společnosti mají nezanedbatelnou část tržeb z USA, a silné euro tak znevýhodňuje tyto společnosti na tamním trhu, navíc poslední komentáře některých vlivných osobností hovoří ve prospěch oslabení U.S. dolaru. Z telekomunikací kromě jiných oslabuje Vodafone Group Plc, jehož akcionáři jsou proti plánovanému nákupu AT&T Wireless Services Inc. za 34 mld. USD.

Viktor Reischig


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
17.10.2017
13:24Zisk i tržby Morgan Stanley nad odhady, přesto povzdech nad těžkými trhy
12:43Tahle země není pro mladý: italská mládež v hospodářské krizi
12:08Nálada německých investorů je na vzestupu, ukázal respektovaný ZEW index
11:43České firmy jsou nejoptimističtější ve střední Evropě
11:19Proč se vlastně tak urputně snažit o dosažení 2 % inflace?
11:13Evropské indexy mírně ztrácejí, Airbus +3 % díky vstupu do kanadského Bombardieru  
10:43Netflixu rostou akcie i uživatelé. Peníze ale pálí neúměrným tempem (komentář analytika)  
9:35Jen těsně naplněná předpověď: Sociální demokraté druzí v rakouských volbách
9:13Rozbřesk: Propad registrací aut v EU a nová post-exitová maxima koruny
9:04Pozornost trhů si v úterý vezmou výsledky Goldman Sachs, makrodata z Evropy i USA a stále Španělsko  
6:37Nejmocnější muž na světě strčí do kapsy i Trumpa. A oba mohou být světu nebezpeční
16.10.2017
22:01Poklidné pondělí na amerických burzách
18:31Summary: Míří spojení amerického T-Mobilu a Sprintu do finále?
18:21Překonají ekonomické škody finanční krize Velkou depresi?
17:26Pražská burza bez pohybu, klesající Erste vyrovnávala Moneta
16:35Koruna má chuť dál posilovat a situace na trzích jí nahrává
15:32Dieselgate zdražuje drahé kovy, palladium poráží platinu i zlato
14:45New York v říjnu nezaváhal: Průmyslová aktivita nejrychlejší za 8 let
14:02Median: Před volbami ztrácí ANO, ČSSD i KSČM na úkor SPD a Pirátů
13:42Týdenní výhled: Kongres čínských komunistů, americké výsledky i sazby a nakonec české volby  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Denní kalendář hlavních událostí
ČasUdálost
10:30UK - Harmonizovaný CPI, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
11:00EMU - CPI, y/y
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m