Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Japonsko a Čína v měnové válce vedou na body aneb

Japonsko a Čína v měnové válce vedou na body aneb "Killing them softly"

22.01.2004 16:27
Autor: 

Před relativně nedávnou dobou jsme na tomto místě vyjádřili názor - opřený o hlasy některých evropských centrálních bankéřů - že USA, resp. americký dolar jsou na válečné stezce proti euro a japonskému jenu (Americký dolar v "měnové válce" proti euru?). V odpovědi na to se naopak centrální banky Evropy a Japonska "potichu" domlouvají na společném postupu proti Spojených státům. V podobném duchu a s velmi podobnými závěry přišel také Richard Benson ve svém článku na serveru www.321gold.com.

Podle něho Spojené státy vedou "tichou měnovou válku" proti zbytku světa - snaží se devalvovat dolar natolik, až se jim nejenom podaří nastartovat udržitelný ekonomický růst, ale také zajistit kontinuální expanzi trhu zaměstnanosti. Dokud budou USA připraveny udržet schodky na 5 % a sazby na 1 %, propad dolaru je jistá věc. Na druhé straně je nezpochybnitelné, že politika americké administrativy je extrémně alibistická a sobecká. Ministerstvo financí a FED de facto trestá ty, jež spoří a podporuje finanční spekulaci, zadlužování a výdaje. Skutečně, není lepší trest než nabídnout 1 % sazby a devalvovat dolar o 20 % p.a. Navíc - a tím si můžeme být skoro jistí - FED rozhodně sazby zvyšovat nebude a nemá ani nejmenší záměr utnout přítok laciných peněz do okamžiku, než a) začně výrazně klesat nezaměstnanost, b) A. Greenspan bude zvolen na další období, c) prezident G. Bush vyhraje prezidentské volby. Stabilizovat dolar bude práce pro "ty ostatní".

Pokud má někdo zájem vnést na trhy měn alespoň trochu logiky a racionality, jistě to nejsou Spojené státy. Naopak, mělo by to být a bude to na obchodních partnerech USA - jejich role bude "chovat se jako dospělý a říci rozmazlenému dítěti DOST". V krátkém období je jistě slabý dolar pro americkou ekonomiku požehnáním - zahraniční zboží je tak uměle zdražováno a z pohledu konkurence "znemožněno". Americké korporace tak mohou ze zahraničí repatriovat skvělé zisky (zisky v EUR vypadají o 30% lákavěji, když jsou dovezeny zpět v USD).

V tomto okamžiku se mezi hlavní poražené v této měnové válce řadí Evropa, Velká Británie, Kanada, Austrálie a Jižní Afrika. Země, které se tomuto "dolarovému náletu" nevyhnou, mají několik věcí společných - solidní ekonomickou politiku, vyrovnané obchodní bilance a záměr bojovat s inflací. Stále ještě plně nekapitulovaly a začaly jako obranný mechanismus nakupovat americké dolary ve snaze zamezit nezdravému posilování svých domácích měn. Zatímco jejich centrální banky již nyní drží příliš mnoho dolarů, země samotné ještě ručník ro ringu úplně nehodily.

Na straně druhé země jako Japonsko a Čína jako by kapitulovaly. Koupí jakékoliv množství jakéhokoliv dolarového aktiva a umožní tak USA žít daleko za svými možnostmi. Nic však není zadarmo - obě země to budou dělat jenom tak dlouho, dokud jim Amerika bude exportovat pracovní místa. Tím že kupují dolary, asijské centrální banky pomáhají udržovat americké úrokové sazby na uměle nízkých úrovních. Velikost amerického obchodního a rozpočtového deficitu, společně s minimální úrovní úspor však dává tušit, že jakékoliv zvýšení úrokových sazeb by okamžitě rozdrtilo růst akciových trhů, cen nemovitostí a míru útrat domácností. V této válce tedy Japonsko a Čína praktikuje politiku železné pěsti v sametové rukavici.

Jaké jsou cíle této měnové války? V zásadě dva - "okupované" země by buďto měly nechat své měny posilovat a riskovat ztrátu pracovních míst do Spojených států a nebo by měly otevřít svá stavidla a začít kupovat americké dluhopisy zcela bez zábran. Dokud budou zahraniční centrální banky dolary kupovat, budou však těmi, kteří financují válku v Iráku, budou i těmi kteří umožňují Američanům koupit si nové Humwee za svou druhou hypotéku. Jakákoliv investice do amerických dluhopisů je však evidentně ztrátovou investicí a představuje de facto skryté zdanění obyvatel s tím, jak dolar ztrácí na hodnotě.

Jaké jsou možnosti obrany? Chovat se ke Spojeným státům jako ke kamarádovi, který pil a my nechceme, aby si sedal za volant. Motto centrálních bank by mělo být - "Centrální banky nepáchají finanční sebevraždu".

Plné znění článku naleznete na www.321gold.com/editorials/benson/benson012104.html

Petr Žabža


Váš názor
  • Co bude dalsi krok?
    28.01.2004 4:45

    Zasadni otazka je zda si v USA uvedomuji co se stane s jejich v budoucnu mozna nastartovanou ekonomikou pote co se zvednou urokove sazby! A pote co ostatni zeme poslou zpet nakoupene dolary. Jsem si jist ze ano.... tak proc voli tento postup. Ze by na nas cekalo jeste nejake dalsi prekvapeni!?
    Joe
  • Co bude dalsi krok?
    28.01.2004 4:45

    Zasadni otazka je zda si v USA uvedomuji co se stane s jejich v budoucnu mozna nastartovanou ekonomikou pote co se zvednou urokove sazby! A pote co ostatni zeme poslou zpet nakoupene dolary. Jsem si jist ze ano.... tak proc voli tento postup. Ze by na nas cekalo jeste nejake dalsi prekvapeni!?
    Joe
  • Co bude dalsi krok?
    28.01.2004 4:45

    Zasadni otazka je zda si v USA uvedomuji co se stane s jejich v budoucnu mozna nastartovanou ekonomikou pote co se zvednou urokove sazby! A pote co ostatni zeme poslou zpet nakoupene dolary. Jsem si jist ze ano.... tak proc voli tento postup. Ze by na nas cekalo jeste nejake dalsi prekvapeni!?
    Joe
  • těžké rozhodování
    23.01.2004 10:22

    Je to opravdu těžké rozhodování pro centrální banky - co dělat??? Doteď byla jen slyšet kritika USA, že díky tomu, že dolar je mezinárondí měna mohla Amerika žít na dluh, mít obrovské oba dva deficity a neprojevilo se to na inflaci. Nyní oslabující dolar trápí všechny kromě USA. Takže co dělat??? Bránit oslabování dolaru jeho nakupováním a tím de facto pokračovat v minulém trendu, nebo nechat dolar svému osudu a podřezávat tím větev pod svou vlastní ekonomikou??? No, nechtěl bych být guvernérem ECB, BOJ ..
    Ondra
    • 26.01.2004 13:37

      Hlavně nenakupovat dolary. To je to nač Američané čekají, aby si zase mohli žít nad poměry.
      hynek
    • Pasivita ECB ?
      23.01.2004 21:21

      Proč je ECB tak pasívní? Proč neintervenuje alespoň slovně? Je EU tak velká že si "vystačí sama" s odbytem svého zboží? Děkuji
      mirekk
      • Pasivita
        23.01.2004 22:21

        V zajmu EU bych si pral, aby EU intervenovala maximalne slovne. Na jejich miste bych se nechtel dostat do situace, ve ktere jsou ted Cina a Japonsko.
        ondra (jiny nez ten nahore)
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.