Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
(Ne)vyhnutelný propad dolaru?

(Ne)vyhnutelný propad dolaru?

21.01.2004 15:08
Autor: 

Na stránkách Patria.cz byla zveřejněna analýza „Krátce na téma …“ s názvem "(Ne)vyhnutelný propad dolaru?" Tato analýza je k dispozici všem klientům VIP Patria, včetně těch, kteří si službu zaregistrovali na měsíční zkušební období zdarma.

Za mohutný propad americké měny na světových devizových trzích může vnější ekonomická nerovnováha Spojených států - zřejmě nejcitovanější věta v kruzích analytiků devizového trhu. S tím nelze než souhlasit s jedinou výhradou - i když jde o primární příčinu, kurz je ovlivňován i jinými ekonomickými faktory, spekulacemi a technikou obchodování, heterogenní interpretací nových informací apod. Položme si otázku, jak je to ve skutečnosti s platební bilancí Spojených států?

Podle tak zvaného platebně bilančního přístupu je změna devizového kurzu determinována saldem platební bilance, tedy nejen obchodem se zbožím a službami, ale i mezinárodním pohybem kapitálu. V podstatě se jedná o poptávkově nabídkový přístup k devizovému kurzu. Aktivní saldo platební bilance (v užším pojetí jejího běžného a finančního účtu) tak vede k posilování měny a opačně. Jak je ale patrné z následujícího obrázku, není platební bilance Američanů v žádném kritickém stavu - schodek na běžném účtu stále pohodlně financuje příliv zahraničních investic (na anualizované bázi).

Celou analýzu naleznete ZDE.

Pokud nejste klientem VIP Patria a máte zájem o registraci služeb VIP Patria na zkušební období, klikněte ZDE.

Pokud máte zájem o registraci služeb VIP Patria na placené období, klikněte ZDE.

Bližší informace k službě VIP Patria naleznete ZDE.

Vaše dotazy týkající se služby VIP Patria můžete zasílat na adresu info@patria.cz nebo můžete kontaktovat pracovníky Patria.cz na tel. čísle 221 424 332.

Radim Krejčí


Váš názor
  • platebni bilance?
    22.01.2004 0:23

    'uplne' saldo platebni bilance = zmena mnozstvi cizi meny, ktere americka banka drzi v trezoru. Tato hodnota se meni na zaklade toho, jak se zrovna bankeri Fedu dohodnou. Delat na zaklade tohoto cisla nejakou seriozni analyzu mi prijde ponekud zcestne.
    ondra
    • dale
      22.01.2004 0:29

      Mozna je to trapne vysvetlovat, ale muze bez problemu dojit k situaci, kdy v dobe oslabovani meny je aktivni saldo platebni bilance. Fed muze kupovat/prodavat rezervy a navzdory tomu muze dolar posilovat/oslabovat.
      ondra
      • Re
        22.01.2004 8:27

        Nechapu jak můžete kritizovat něco, co jste zřejmě nedočetl do konce. Naopak, je to přesně tak, jak je tady napsáno - všude se omílá platební bilance, tak proč o tom nenapsat ??? Co je na takových věcech neseriozního? Dostal se vám někdy do rukou odborný tisk, odborné publikace? To je samá teorie, tady je to aspoň k věci.
        investor II
        • Po lopate
          22.01.2004 10:53

          Fed se rozhodne, ze nebude delat zadne 'operace na volnem trhu'. Tim padem je saldo platebni bilance 0. Presto bude kurz litat nahoru a dolu podle momentalni poptavky a nabidky investoru.
          ondra
        • Platebni bilance
          22.01.2004 10:47

          Platebni bilance, tak jak ukazuje ten graf nahore, nema absolutne ZADNY vztah k vyvoji menoveho kurzu. ZADNE saldo platebni bilance nema vztah k konkretnimu kurzu. Pokud nekdo tvrdi, ze USA ma deficit bezneho uctu, a ze to je duvod k oslabovani dolaru, tak tim NERIKA ze deficit bezneho uctu oslabuje dolar, ale ze ti investori, kteri to drzi nahore, jednou prestanu investovat a v dusledku toho dojde k oslabeni dolaru. ... Podle tak zvaného platebně bilančního přístupu je změna devizového kurzu determinována saldem platební bilance, tedy nejen obchodem se zbožím a službami, ale i mezinárodním pohybem kapitálu. V podstatě se jedná o poptávkově nabídkový přístup k devizovému kurzu. ... To je blbost na druhou. Platebni bilance je VZDY vyrovnana. Saldo platebni bilance zavisi pouze na rozhodnuti centralni banky. Vyse uvedeny pristup ma smysl pouze za predpokladu FIXNIHO MENOVEHO kurzu. Jak zajiste vite, tak v USA fixni menovy kurz neni - takze je vyse uvedeny graf a uvaha naprosto nesmyslne. Poptavka a nabidka na volnem trhu maji tendenci byt vyrovnane, mnozstvi koupi a prodeju je vyrovnane VZDY. Necetl jsem zbytek te analyzy (pristupna po registraci), ale po precteni tohoto clanku na to ani nemam chut.
          ondra
          • přečíst pak kritizovat :)
            22.01.2004 11:10

            Graf skutečně nemá konkrétní vztah ke kurzu, ale asi to tak má být, protože jde jen o začátek a ilustraci - doporučuji ale přečíst celou analýzu, jde prostě o pohled z určité strany ;-)
            rr
            • Přečet...
              22.01.2004 17:15

              No... odborný tisk jsou samá teorie - tohle je aplikace toerie - mám podezření, že ne zcela korektní. Kapitola o J-křivce (Mach, 2001, str.130) začíná: Nechť centrální banka udržuje měnový kurs ve výši 36Kč/USD. V kapitole o Marshall-Lernerově podmínce není ani slovo o kapitálovém účtu a mám podezření, že termíny depreciace v závorce nejsou zcela opodstatněné - přijde mi, že celá ta teoretická konstrukce je postavena na tom, že CB udržuje určitý kurs, investice jsou víceméně fixní a jediné, co se sleduje je změna běžného účtu v závislosti na devalvaci. Takže pokud chceme aplikovat tyto teoretické konstrukce na situaci v USA, tak by se to IMO spíš hodilo na Čína vs. USD v momentě, kdy Čína provede změnu kurzu vs. USD.
              ondra
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university