Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Otevřený dopis ekonomům na Wall Street

Otevřený dopis ekonomům na Wall Street

14.01.2004 17:15
Autor: 

Milý a drahý přeplacený ekonome,
v pátek minulého týdne Tvůj "Labor Department" oznámil, že americká ekonomika v prosinci vyprodukovala pouhý tisíc pracovních míst - podle všech měřítek velmi znepokojivé číslo ve světle toho, že jste skoro všichni odhadovali růst o minimálně 150,000. Váš přehnaný optimismus je však z části omluven - ekonomika, která roste tak rychle jako ta Vaše, by měla spolehlivě produkovat více jak dvojnásobek Vámi odhadovaných pracovních míst.

Dost ale bylo posměchu, ekonomové stále bojují s fenoménem nazývaným "garbage in - garbage out". Jinými slovy, výstup Vašich zkoumání bude jen tak dobrý jako data, která pro tato zkoumání budete používat. Jakým problémům musíte čelit ?

* V principu jsou všechna data o nezaměstnanosti chybně, data za prosinec jsou ale hodně chybně. Podle všech indikací k tomu došlo díky velmi neobvyklým úpravám způsobeným dozníváním sezónních vlivů. Jakkoli se to může zdát nepravděpodpbné, trendy nezaměstnanosti způsobené událostmi 11. září 2001 mají i nyní na uvedená data vliv.

* Ze stejného důvodu se dá očekávat, že data o nezaměstnanosti v lednu roku 2004 trhy překvapí znovu, nyní však pozitivně. Stejný vztah - špatný prosinec / dobrý leden - fungoval i loni a není důvod, aby tomu tak letos nebylo.

* Co se však v datech za leden 2004 (které budou oznamované první pátek v únoru) rozhodně objeví (protože to bylo ze strany Labor Department ohlášeno) je revize počtu míst o 145,000 směrem dolů.

* I kdyby tedy nakrásně data za leden byla lepší, než se obecně očekává, ve skutečnosti to mnoho reálných pracovních míst znamenat nebude. Tato ztráta 145,000 míst je součástí každoroční revize dat o zaměstnanosti, která se však dosud vždy prováděla až v květnu.

* Vaší největší chybou je kalkulovat růst počtu pracovních míst na základě očekávané míry růstu HDP.

Ekonomové předpokládají, že data o růstu HDP předkládaná administrativou ve Washingtonu jsou správná. No - i když nakrásně věřite tomu, že 8.2% oznámených ve třetím kvartále není nesmysl, podvědomě musíte tušit, že data za poslední 3 měsíce roku 2003 budou stěží poloviční. I tato 4% jsou však experty ve Washingtonu podporována nereálnými daty o míře inflace. Pokud do algoritmu vložíte nízká data o inflaci - a Washingtonu se to daří již posledních 10 let - dostane dokonalá data o růst HDP.

Zatímco přehnaně optimistická data o růstu počtu pracovních míst možná uspokojí politiky, manažeři firem, kteří musí reálně zaměstnance propouštět a najímat, jim na tento trik neskočí. Oni musí zaměstnance najímat a propouštět na základě reálné ekonomické situace, ne fabrikovaných dat. Navíc - outsourcing a převod některých pracovních míst do regionů jako Indie rozhodně není nezanedbatelný.

Pánové, začněte se starat o to, jaká data se Vám dostávají do ruky. Možná pak budou Vaše odhady přesnější.

Petr Žabža
Pro zájemce o anglickou verzi - www.nypost.com/business/15538.htm


Váš názor
  • a pritom staci tak malo
    14.01.2004 22:35

    Jen se poucit v Cechach.Kdyz je vysoka nezamestnanost,tak proste nejaka pracovni mista vytvori vlada nebo parlament.Je prece jedno,ze jsou knicemu.Hlavne ze klesne nezamestnanost.
    dodo
    • Vererjne prospesne prace?
      15.01.2004 14:55

      To je docela zajimavy nazor. Vtip je v tom, ze kdyz vlada vytvori pracovni misto, musi toho cloveka nejak platit. Plati ho z dani. To znamena, ze v soukromem sektoru bude chybet prave toto mnozstvi penez. To znamena, ze v soukromem sektoru zmizi jeden pracovnik. Takze v nejlepsim pripade je vysledek teto operace 0. Doporucuji k precteni Frederic Bastiat: What is seen and what is not seen.
      ondra
    • Raději ne
      15.01.2004 10:37

      Miloš Zeman chtěl rychle postavit dálnici do Ostravy. Chtěl snížit nezaměstnanost. Učinit pracovní trh rovnoměrným - aby pracovní místa nebyla jenom v Praze (má to mj. negativní důsledek na trh s byty atd.) A výsledek ? Stavba pozastavena, komise prověřuje komisi. Důvod - závist a podezíravost. O pracovní místa již nejde..................
      Aleš
      • Dálnice D47
        15.01.2004 13:02

        Ještě že se ta stavba pozastavila a prověřuje se způsob výběru, termín dokončení a hlavně cena. Vždyť původní cena měla být 2x vyšší než o které se mluví dnes, a termín dokončení má být taky kratší. Ještě že tato vláda našla v sobě dost odvahy toto své rozhodnutí revidovat, (což se mimochodem tak často nevidí)
        Petr M
    • Jo jo...
      15.01.2004 3:22

      je to bludný kruh... Kolik z těhto míst je umělých... Pracovní místo vytvořené veřejným sektorem by s ve statistikách mělo uvádět jako záporné číslo... Poměrně nedávno zveřejněné studie o vzoru socialismu - Švédsku odhalují, že cesta bobtnání veřejného sektoru na úkor soukromého je cesta do kytek. A veřejný sektor bobtná neutěšeně úplně všude a demokratická volba je od určité míry podílu tohoto sektoru na HDP směšným archaismem. Tož plátci plaťte, bude hůř!
      MartyB
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.