Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výdaje rozpočtu EU

Výdaje rozpočtu EU

06.01.2004 14:34
Autor: 

V návaznosti na naše předcházející články o příjmech rozpočtu EU si v tomto příspěvku stručně přiblížíme základní charakteristiky výdajů EU.

Především je nutno zdůraznit, že financování EU je založeno na principu solidarity. Podle tohoto principu je příjmová část rozpočtu stanovena pro všechny členské státy stejně, tj. podílem na HDP, DPH atd. Oproti tomu u výdajů to tak není - výdaje EU nejsou rozdělovány rovnoměrně, ale jdou na společné projekty, kde kromě jiného částečně platí i zásada „každému podle jeho potřeb“. Tím vzniká situace, že některé státy dostávají z rozpočtu více, než do něj přispívají (tzv. „čistí příjemci“, např. Řecko, Španělsko, Portugalsko, v budoucnu všechny nové členské státy ), zatímco u jiných je tomu naopak (tzv. „čistí plátci“, např. SRN, Francie, Spojené království).

Většinu výdajů (cca 75 %) tvoří tzv. povinné výdaje, které vyplývají z již přijatých rozhodnutí orgánů EU či z mezinárodních závazků. U těchto výdajů má doposud poslední slovo Rada EU.

Ostatních 25 % výdajů jsou výdaje na projekty, u kterých lze jejich směrování ovlivnit v momentě přijímání konkrétního rozpočtu. U těchto tzv. nepovinných výdajů má v současnosti poslední slovo Evropský parlament. Návrh Ústavní smlouvy však počítá s tím, že by v budoucnu o celém rozpočtu spolurozhodoval Evropský parlament s Radou EU.

Na rozdíl od většiny mezinárodních organizací, musí EU pokrývat nejen vlastní administrativní náklady, ale hlavně operativní náklady související s prováděním společných politik.

Výdajová část rozpočtu EU v současnosti činí cca 100 mld. EUR. Struktura těchto výdajů byla v roce 2003 přibližně následující: náklady na společnou zemědělskou politiku - 45 %; strukturální aktivity (Evropský fond regionálního rozvoje, Evropský sociální fond, Evropský poradní a záruční fond pro zemědělství, Finanční nástroj pro řízení rybolovu, Kohezní fond) - 34 %; mezinárodní spolupráce (třetí země, rozvojová spolupráce) - 8,5 %; výzkum a vývoj - 4 %; ostatní vnitřní politiky - 2,5 %; administrativa – tzv. eurokracie - 5,5 %, rezerva - 0,5 %.

Nejdůležitější výdajovou částí rozpočtu EU jsou v současnosti výdaje na společnou zemědělskou politiku, ačkoliv je nutno uvést, že podíl těchto výdajů neustále klesá (např. v roce 1980 byl tento podíl 71 %, v roce 1988 činil 65 % rozpočtových výdajů). Vysvětlení je jednoduché: společná zemědělská politika je jedinou politikou, kterou členské státy dovolily zcela i po finanční stránce převést z národní úrovně na úroveň komunitární.

Pokud jde o velmi slabé výdaje do sektoru průmyslu, energetiky, dopravy či výzkumu, je třeba si uvědomit, že na komunitární úrovni tyto politiky, tedy s výjimkou výzkumu, téměř neexistují.

Bude zajímavé sledovat vývoj výdajové struktury rozpočtu EU po květnu 2004 a dále v budoucnu, kdy bude pravděpodobně stále docházet ke snižování podílu výdajů na společnou zemědělskou politiku. Naopak by bylo velmi žádoucí posílit zejména výdaje na výzkum tak, aby sjednocená Evropa mohla směle konkurovat USA i asijským ekonomickým velmocím.

Pavel Svoboda
Weinhold Legal

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m