Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Reforma důchodů: konečně s pravdou ven

Reforma důchodů: konečně s pravdou ven

23.12.2003 12:13
Autor: 

Jistě jste si všimli, že prostřednictvím našich analýz a článků jsme se snažili přispět do diskuse o budoucnosti důchodového systému v ČR. Hlavním závěrem našich simulací je skutečnost, že dosud schválené parametrické úpravy, tj. zvýšení odvodu na důchodové pojištění a posun věkové hranice pro získání starobního důchodu, nezajistí dlouhodobou stabilizaci systému. Obdobně jsme poukazovali, že ani vládní hit v podobě modifikace průběžně financovaného systému nazvané NDC (systém zdánlivě definovaných příspěvků) nepovede k výrazně lepším výsledkům, ale pouze k větší diverzifikaci penzí. Kritika patří k práci analytiků. Toho se žádná vláda nezbaví. Ocenit si ovšem zaslouží upřímnost. V posledních dnech a týdnech začíná vláda otevřeně říkat to, co již dříve bylo závěrem našich analýz. Do důchodu se nebude odcházet v 63 letech. Dnešní čtyřicátníci a mladší budou podle vlády muset počkat na 65. narozeniny, pokud platili příspěvky důchodového pojištění alespoň 40 let, nebo dokonce až na 70. narozeniny, přispívali-li jen 25 let. Zároveň vláda připouští, že relace průměrné penze a průměrné mzdy bude dále klesat a nahlas doufá, že si toto lidé uvědomí a dobrovolně si přispoří. Posledním faktem, který vláda začala připouštět, je skutečnost, že v rámci systému NDC si dvě třetiny penzistů pohorší. To není před víkendem zrovna příjemné čtení. Bohužel ani nemusí stačit k vyřešení problému s financováním důchodů.

Průběžně financovaný systém penzí lze ovládat třemi parametry: výší příspěvků do systému, výší vyplácených penzí (v poměru ke mzdám) a věkovou hranicí pro získání starobního důchodu. Pokud budeme předpokládat, že po zvýšení platby pojistného na důchodové pojištění z 26% na 28% hrubé mzdy, již nedojde k další změně a poměr průměrné penze a průměrné mzdy bude udržován na 40%, nezbývá než manipulovat s věkovou hranicí. Pokusili jsem se opět zohlednit nové informace o navrhovaných změnách systému do našich simulací. Výsledky zobrazuje následující obrázek.

Obr.: Schodky důchodového systému (mld. Kč)


Zdroj: Patria Online

Podle dnes platných podmínek by se měla věková hranice postupně zvyšovat až do dosažení 63 let v roce 2013. Informaci, která zazněla ve vládě, že by prodlužování pokračovalo až na 65 let ovšem chybí časový horizont. Na základě našich výpočtů by k tomu ovšem muselo dojít v průběhu čtyř let, tj. do roku 2017, aby se schodky systému nepřehouply přes 0,2% HDP. Po roce 2017 by se bez dalších zásahů bilance systému dále zhoršovala. Ponecháme-li odvody do systému a poměr důchodů a penzí beze změny i nadále, bude nezbytné pokračovat v oddalování věkové hranice pro získání starobního důchodu. A to až na 70 let v roce 2029. Pokud nedojde ke změnám ostatních parametrů systému, nebo (a) výraznějšímu zapojení soukromých úspor (druhý a třetí pilíř), jinak to nepůjde. Pokud by reforma skončila zvýšením věkové hranice na 63 let, narostl by dluh důchodového systému v roce 2030 na 2,7 bilionu korun. Při postupném zvyšování věkové hranice až na 65 let, by dluh dosáhl 1,5 bilionu korun. Pokračování v posunu věkové hranice až na 70 let by zadlužení narostlo na 250 miliard korun.

Obecně by se dalo říci, že ke stabilizaci systému musíme nashromáždit dostatek aktiv k financování důchodů v budoucnosti, a to buď ve formě peněz (dobrovolné či povinné soukromé úspory v penzijních fondech), práce (posun věkové hranice pro získání starobního důchodu) nebo dětí (budoucí přispěvatelé do průběžně financovaného systému).

Pamatujete si na úsměvnou fikci, kterou jsme na našich stránkách zveřejnili pod názvem Z deníku fiktivního penzisty aneb důchody v roce 2030? Poslední informace z diskuse vlády o budoucnosti důchodového systému ukazují, že tato fikce nemusí být daleko od pravdy. Legrace končí. Již tato vláda má obrovskou zodpovědnost za osudy budoucích důchodců. Zdá se, že si to začíná uvědomovat.

David Marek


Váš názor
  • A co populační křivka?
    23.12.2003 15:30

    Nebyl byste tak laskav a nepřidal do článku vámi očekávané složení populace, nejlépe po segmentech (ještě nepracující, pracující, důchodci) na jejichž základě jste sestavil předpověď schodků? Podle mne je to ten čtvrtý, velmi podstatný a s ohledem na vstup do EU nejprůserovější parametr. Jakmile "nebudou lidi" v Německu, nastane přesun "mladých asimilovatelných". Můžeme jen doufat, že naše státní imigrační politika se do té doby změní z bezhlavého přijímání bojovníků trpících v nedemokratických režimech v regulované přijímání na základě existujícího uplatnění (ála Nový Zeland). A humanitární část bude přenechána soukromé iniciativě slušných lidí. Jsi humanista a je ti tedy líto ubožáka ze Somálska? Dobře, stát ti umožní mu pomoci, ale budeš se muset spolupodílet. Zaplať za něj přiměřeně vysokou vratnou kauci, zavaž se, že za něj budeš platit zdravotní péči a že bude bydlet v tvém domě. Jistě svým sousedům vysvětlíš, že to není pakáž a díky tvé pomoci se stane normálním občanem, takže ve druhé generaci už nikoho nenapadne, že to "není Čech". Prokaž, že na tu dobročinnost máš. Stát takovému člověku umožní získat zaměstnání a po pěti, deseti letech občanství. Cože, že jsi humanista, ale starat by se měli ostatní? Hmmm, sorry.
    Kozina
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data