Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ bude vyrábět elektřinu ze dřeva (biomasy) ...

ČEZ bude vyrábět elektřinu ze dřeva (biomasy) ...

11.12.2003 13:44
Autor: 

následuje úplné znění tisakvé zprávy ČEZ
Energetická společnost ČEZ zahajuje novou etapu využívání obnovitelných zdrojů energie v oblasti biomasy. Od příštího roku bude ČEZ využívat biomasu ve výrazně větším měřítku než dříve a s dlouhodobější perspektivou. Již letos se v rámci zdrojů ČEZ zužitkuje kolem 7 500 tun biomasy. V příštím roce by pak mělo jít o cca 130 tisíc tun, což by vedlo k ušetření více než 97 tisíc tun průměrného hnědého uhlí spalovaného v rámci ČEZ (téměř 100 vlakových souprav).

Elektrárna Tisová (ETI), kterou provozuje společnost ČEZ, očekává povolení změny palivové základny, která jí umožní ještě masivnější možnost využití biomasy. Biomasa se v ETI používá ve formě „dřevní štěpky“, která se zužitkovává ve směsi s uhlím. Dřevní odpad z lesní výroby nahradí v ETI od příštího roku desítky tisíc tun spalovaného uhlí. Elektrárna Tisová 1 s instalovaným výkonem 172 MW by ve fluidních kotlích s recirkulací mohla v příštím roce zpracovávat na 30 tisíc tun dřevních štěpků.

Biomasu využívají i další elektrárny ČEZ. Dále se letos pokračuje ve spalování směsi biomasy a lignitu v Elektrárně Hodonín. Do konce listopadu zde bylo spáleno cca 3 900 tun dřevní štěpky. Celoroční bilance 2003 by mohla dosáhnout až 4 500 tun. V polovině letošního října bylo zahájeno kontinuální spalování biomasy s hnědým uhlím v Elektrárně Poříčí 2. Do konce listopadu se v této elektrárně spálilo 2 340 tun. Roční bilance se zde předpokládá na úrovni zhruba 3 200 tun spálené štěpky a pilin. V Elektrárně Ledvice proběhla spalovací zkouška v listopadu. Po jejím vyhodnocení však lze s dlouhodobým využitím spoluspalování biomasy počítat teprve v příštím roce.

Elektrárny jsou schopny využívat materiál vzniklý štěpkováním zbytků z průklestů lesa nebo při likvidaci napadených lesních porostů – tedy dřevo, které v současné době jinak nemá jiné praktické využití než pro otop. Postupně bude možné v budoucnu využívat i cíleně pěstované energetické plodiny – jednoleté i vytrvale rostoucí, jako je například šťovík Uteuša.

Společnost ČEZ považuje využití biomasy za nejrealističtější a nejekonomičtější cestu k tomu, jak se přiblížit plnění závazku ČR vůči Evropské unii v oblasti využívání obnovitelných zdrojů energie. Česká vláda se zavázala, že v roce 2010 dosáhne v ČR podíl obnovitelných zdrojů energie na hrubé domácí spotřebě elektřiny hodnoty 8 %. V současné době se přitom v ČR z obnovitelných zdrojů vyrábí zhruba 3 % elektřiny. Plnění směrnice Evropské unie o podpoře elektřiny z obnovitelných zdrojů si v ČR tedy vyžádá značné finanční náklady výrobců elektřiny.

Hlavní výhodou biomasy je, že pro její využití není nutno budovat nová zařízení. Biomasu lze spalovat v moderních fluidních kotlích, kterými je vybavena řada dnešních tepelných elektráren. Využití samotné biomasy není z technických důvodů možné, protože pro provoz kotle je nutný dostatečný objem popelovin z uhlí. I tak ale využití biomasy znamená ušetření tisíců tun nenahraditelného fosilního paliva – podstata a přínos z hlediska ekologie je přitom naprosto stejný, jako u zdrojů pouze na biomasu. Přesto se objevuje i kritika ze strany vlastníků menších kotelen zpracovávajících biomasu.

Ředitel Elektrárny Poříčí Jan Žižka připouští, že elektrárny ČEZ využívající biomasu se na trhu stávají konkurentem menších odběratelů. „Přesto jsem přesvědčen, že obnovitelné zdroje tohoto typu mají příznivé důsledky pro kraj, ve kterém se využívají – mohou například změnit strukturu zemědělské výroby. A také podporují podnikání – my platíme dodavatelům, kteří působí zde v kraji a poskytujeme výdělek zdejším dřevozpracujícím podnikům. ČEZ svou velikostí a stabilitou odběru rozhýbává tuzemský trh s biomasou,“ uvedl Žižka.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data