Tisková zpráva FNM: stanovisko k průběhu valné hromady společnosti ČEZ, a.s.

20.5.2002 15:17

Následuje úplné znění tiskové zprávy FNM
Jediným důvodem nesouhlasu FNM ČR s návrhem představenstva společnosti ČEZ na prodej akcií společnosti ČEPS jsou technické a právní nedostatky v současné fázi připravované transakce. K dnešnímu datu nejsou mimo jiné vyřešeny právní záležitosti týkající se akcií v držení obcí a měst a tzv. zlatých akcií Fondu národního majetku, tedy akcií se zvláštními právy pro český stát, prozatím nebyla uzavřena smlouva mezi společností Osinek a znalcem, který prodávané podíly na základě rozhodnutí soudu oceňoval, a další.

FNM ČR proto dnes na VH navrhnul schválit pouze věcný záměr prodeje s tím, že před vlastní realizací je třeba všechny nedostatky odstranit. Je jistě pochopitelné, že FNM ČR jako majoritní vlastník obou stran transakce (ČEZu i Osinku) má velký zájem na jejím bezchybném vypořádání, bez rizika neúčelného vynakládání finančních prostředků.

20.května 2002

Jana Víšková