Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Novinka dne ... pojištění proti poklesu ceny akcií

Novinka dne ... pojištění proti poklesu ceny akcií

05.12.2003 10:06
Autor: 

Trhy akcií, dluhopisů a derivátů dostaly v posledních několika týdnech novou hračku na hraní - produkt, využívající poměrně pružný vztah mezi cenou akcií a dluhopisů dané firmy. Jeho základem je v současnosti poměrně široce používaný produkt - credit default swap (kreditní defaultní swap, CDS). Ten v podstatě působí jako pojistka proti situaci, kdy firma není schopná honorovat své závazky a neplatí úroky ze svých dluhopisů resp. Dané dluhopisy nesplácí vůbec. Nový produkt - nazývaný logicky equity default swap (akciový defaultní swap, EDS) - funguje na velmi podobném principu a má za úkol chránit držitele akcií před situací, kdy cena akcie náhle prudce spadne.

Stejně jako CDS, také EDS nabízí ochranu (analogie s klasickou pojistkou) - typicky na období 5 let - proti velmi přesně specifikovaným událostem, nejčastěji předem definovanému poklesu ceny předmětné akcie. To však platí jenom pro kupujícího tohoto produktu - jeho prodávající naopak inkasuje tzv. "prémii" (opět analogie s pojistným, placeným pojišťovně) za riziko, které tak na sebe bere (jinými slovy spekuluje, že cena akcií nespadne a nedojde tak ke spuštění ochranného mechanismu ve vztahu ke kupujícímu EDS). Z pohledu prodávajícího EDS má však tato transakce jednu velmi podstatnou výhodu - tou je právě výše obdržené prémie, která je mnohonásobně (často 10-15x) vyšší než v případě prodeje již zmiňovaného CDS. Důvodem je zde výrazně vyšší riziko prudkého poklesu ceny akcií v porovnání s rizikem nesplacení úroků u dluhopisů. Z pohledu rizikovosti je tak EDS pro jeho prodávajícího mnohem větším kasinem než pro jeho kupujícího.

Část rizik je však pokryta relativně velkou flexibilitou tohoto produktu. Vezmeme-li v úvahu poměrně pružný vztah mezi cenou akcií a dluhopisů dané společnosti, EDS umožňuje jak spekulantovi tak investorovi "vzít názor" na hodnotu a budoucí vývoj "kreditu" společnosti i v situaci minimální likvidity na trhu dluhopisů dané společnosti. Celá myšlenka tohoto produktu tak byla nabídnout a vytvořit strukturu, která je jednoduše pochopitelná a obchodovatelná a která současně nabízí nové možnosti, jak využít vztahů cen akcií a dluhopisů jednotlivých společností. Investor má tak možnost zaujmout pozici v obou typech výše zmiňovaných derivátů - nakoupit EDS a zajistit si akciové portfolio, současně s prodejem CDS a zajištěním dluhopisů. Jinými slovy - spekuluje, že cena akcií prudce oslabí, zatímco firma bude dál splácet úroky ze svých dluhopisů.

Jiným případem je situace, kdy se investor domnívá, že cena akcií je trhem držena na uměle vysoké výši (z jakéhokoliv důvodu) zatímco trh dluhopisů naznačuje na mnohem nižší valuaci. Při absenci specializovaného produktu - jako je právě EDS - by bylo velmi složité takovou strategii identifikovat, potažmo obchodovat. Obvyklé a hojně užívané klasické deriváty by sice mohly být použity v podobném duchu, bylo by to ale velmi složité a především nákladné.

Uvidíme, jak se tyto produkty rozšíří a jaká bude nakonec jejich obliba. Podle názoru jejich největších emitentů - J.P. Morgan a Deustche Bank - jsme zatím na začátku dlouhé cesty, která v tom nejlepším případě povede k tak masovému rozšíření EDS, jakému se dnes těší konkurenční CDS.

Petr Žabža

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
    14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m