Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Historie finančního šílenství  I. - tulipánová bublina v 17. století, Holandsko

Historie finančního šílenství I. - tulipánová bublina v 17. století, Holandsko

01.12.2003 8:25
Autor: 

Tulipány - pojmenované snad podle tureckého slova "turban" - byly do západní Evropy dovezeny právě z Turecka někdy v roce 1550. V sedmnáctém století se tulipány staly hitem mezi bohatými, především v Nizozemí a v Německu. Nejkrásnější květiny se na aukcích prodávaly za stále vyšší sumy, vítězové byli pak prodáváni na další kultivaci a množení.

Kolem roku 1630 se především Holanďané stali doslova zavislými na pěstování tulipánů. Amatérští pěstitelé začali hnát vzhůru cenu odrůd, které byly buďto velmi populární nebo měly potenciál se populárními stát. V roce 1634 dokonce amsterodamská burza vyčlenila část parketu na obchodování s tulipány. Touha vlastnit alespoň nějaké tulipány byla natolik silná, že "jedinci byli ochotni obětovat až 100,000 florinů za nákup 40 cibulek". Velmi brzo každý, kdo měl za domem alespoň několik čtverečních metrů půdy, pěstoval tulipány - všichni byli zpočátku vítězové s tím, jak cena tulipánů utěšeně rostla. Začaly se množit příběhy o obyčejných lidech, kteří královsky zbohatli na pěstování vybraných cibulek tulipánů - netrvalo dlouho a racionálně uvažující jedinci začali opouštět své zaměstnání proto, aby získali víc času na pěstování.

S růstem bohatství a objemem peněz v oběhu začaly růst ceny všeho ostatního - nové peníze přicházely z Anglie a z ostatních částí Evropy. Holanďané se domnívali, že tulipánová bonanza bude trvat nekonečně s tím, jak bohatí celé Evropy kupují nadpozemsky krásné holandské tulipány. Na počátku celé bubliny se tulipány prodávaly jen mezi koncem června (kdy byly vyndány ze země) a zářím (kdy byly cibulky znovu zasazeny). Na jejím konci byly tulipány obchodovány během celého roku s dodáním další sezónu.

Vrchol tulipánové horečky je datován do let 1634 až 1637. Cena vzácných odrůd se tehdy dostala na dnešní ekvivalent USD 110,000 za jednu cibulku. S tím jak cena stále rostla, celá společnost začala procházet velkou změnou. Farmáři prodávali svá zvířata a utržený kapitál vrhli na spekulace s tulipány, domy a pozemky byly zastaveny ve snaze získat kapitál na nákup sazenic. Žádná zahrada si nemohla být jista před nájezdy zlodějů, někteří pěstitelé ošetřovali své cibulky jenom v noci aby ostatní neviděli, jaké že to odrůdy vlastně mají. Do jisté míry se tulipánová horečka přenesla i do Francie a Anglie, majorita se však stále soustřeďovala v Nizozemí. Obchod s tulipány se stal natolik komplikovaný, že bylo třeba vytvořit celou novou infrastrukturu - úředníky, dealery, zapisovatele. Burzy tulipánů vyrostly jako houby po dešti v mnoha městech v Holandsku. "Normální" obchod a průmysl byl odsunut na vedlejší kolej, vývoz čehokoliv jiného než tulipánů skoro neexistoval. Dokud ale ceny cibulek zůstávaly vysoko, nikoho to moc nevzrušovalo.

Rok 1637 byla konečná. Na počátku chtělo jen několik pěstitelů prodat své tulipány a konvertovat tak získané bohatství do jiné formy - a nikdo nechtěl koupit. Ceny propadly o 25% a vlna prodejců zavalila trh. Ve snaze tlumit paniku se dealeři a burzy uchylovaly k takovému kroku jako falešné aukce nebo uměle vysoké ceny exkluzivních odrůd. Nic z toho nefungovalo, ceny zkolabovaly a prodejci začali panikařit. Ceny vzácných dorůd jako Semper Augustus, General Bol nebo Admiral van Hoorn propadly v rámci několika týdnů z 6,000 florinů na 400-500 florinů. V konečném stadiu byly holandské soudy zavaleny tolika žalobami jednoho pěstitele na druhého, resp. pěstitelů na dealery, že je ani při nejlepší vůli nemohly zvládnout. V dubnu 1637 musel Nejvyšší soud intervenovat ve snaze stabilizovat situaci v zemi. Vše bylo k ničemu a náhlá kontrakce bohatství a nabídky peněz vedla k několikaleté hospodářské depresi.

Pokračování příště.

Petr Žabža


Váš názor
  • Analogie je spíše s cenami nemovitostí
    03.12.2003 12:36

    Dobrý den, erudovaným ekonomům je tato historka s tulipány dávno známa, k dobru ji dávají profesoři snad na všech dobrých ekonomických univerzitách. Spíše než analogie s penzijními fondy (jejich činnost je přece jen regulována zákonem, dalo by se sice polemizovat jak účinně, není zde na to prostor), je zde analogie s trhem nemovitostí. Ceny na trhu nemovitostí, tak jako úrokových sazeb, totiž spíše než reálná nákladovost ovlivňují "stádové efekty" čili očekávání většiny investorů, dále pak jejich doslova "stádové" chování v případě výkyvů trhu. Před vstupem Španělska do EU ceny nemovitostí začaly neúměrně růst, po datu vstupu pak začaly klesat s tím, jak úměrně klesala reálná poptávka. Mnoha investorům i obyčejným lidem z toho vznikly velké ztráty, přestože v té době byla Evropa v hospodářské konjunktuře. Dnešní Evropa (EU) se však nachází v krizi ekonomického cyklu, zejména krizi realitního trhu. To ovšem ostře kontrastuje s cenami nemovitostí a s jejich vývojem v ČR. Růst cen nemovitostí navíc živí falešné reklamy jako "Poslední levné byty před vstupem do EU", když ceny bytů v Praze jsou již na více než 120 % průměru EU. Ceny nemovitostí v ČR jsou podle mého názoru právě ty "tulipány", které se prodávají již dříve, aniž by je někdo postavil. Tulipány tenkrát taky ani nezaseli a už je prodávali jako vyrostlé, nešťastným investorům zůstaly pak v rukou téměř bezcenné cibulky. V ČR se mnoho lidí zadlužilo hypotékami až na 20 let dopředu s tím, že nikdo z nich neví, zda opravdu bude schopen těmto závazkům dostát. Ekonomický růst ČR je tažen právě spotřebou domácností a je tedy úzce s trhem nemovitostí svázán. A proto zde propad trhu bude nejvíce bolet. Děkuji Vám za pozornost Jiří.
    Jiří
    • ceny nemovitosti zkolabuji tezko
      08.12.2003 23:27

      protoze ve financnim svete jsou dve jistoty proti zlym dobam - jedna z nich je zlato, ktere ma historicky stejonou hodnotu dlouhou dobu. Jeho nedostatek je ze nenese urok, a je nesnadne ho skladovat. Proto ho moudri lide pouzivaji jako jeden z poslednich prostredku k zachovani casti majetku. Druha ci by to mela byt vlatsne prvni jistota, je pozemek, pokud mozno kvalitni. U pozemku na rozdil od zlata je naprosto realna moznost k zvyhodneni prodejni ceny, protoze ac celkove lidstvo roste, zeme bohuzel ne. je sice mozne, ze kratkodobe pozemky mohou jit dolu, ale celkovy trend u cen pozemku je vzrustajici, jak v cesku tak i ve svete.
      jirka
  • Dik za krasnou analogii s dneskem
    01.12.2003 20:24

    Staci si predstavit dnesni kursy penzijnich fondu - v okamziku, kdy lide zestarnou a zacnou penize z uctu vybirat, ukaze se, ze tam vlastne zadne nejsou. To pak bude najednou hladovych krku. Podobne je to i s ekonomickym rustem: Nyni je tazen spotrebou na dluh. V okamziku, kdy bude treba zacit dluhy splacet, dojde k propadu HDP minimalne o dalsich 30%. Na zapade se tomu na konci 80. let uz jen tak tak vyhnuli importem krize k nam. Ted uz ale neni kam krizi vyvest (i kdyz U.S.A. se se strednim vychodem opravdu snazi).
    Ekonom historik
    • Export nebo import ? Nepleťte si pojmy s dojmy.
      03.12.2003 13:07

      Prosím, nepleťte si laskavě import s exportem. Import = dovoz, export = vývoz. Ze strany západu k nám byla krize exportována, pokud bychom si ji však dovezli sami, byla by námi importována. To jen pro pořádek.
      Kamil
    • Naprosto souhlasím
      02.12.2003 1:52

      Jak to že to nevydí ostatní?
      Visitor
      • Penzijní připojištění
        02.12.2003 11:16

        Takže nedoporučujete platit si penzijní připojištění? Měl jsem zato, že je to "můj" účet, takže o peníze bych musel přijít jenom pokud by krachl celý fond (celá banka).
        • a proc pak cela banka?
          03.12.2003 20:24

          Prece se rozdeli na spatnou a zdravou cast. Spatna se posle do kopru a dobra se vyhodne proda.
          Jarek
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.