Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČSÚ: důvěra podnikatelů v listopadu klesla, nálada spotřebitelů se zlepšila

ČSÚ: důvěra podnikatelů v listopadu klesla, nálada spotřebitelů se zlepšila

28.11.2003 9:36
Autor: 

ČSÚ zveřejnil výsledky pravidelného měsíčního průzkumu spotřebitelské důvěry a sentimentu podniků a podnikatelů. Tzv. souhrnný indikátor po říjnovém růstu poklesl na hodnotu 100,9 bodů, především vinou poklesu důvěry v průmyslových podnicích, stavebnictví a obchodu. Dílčí index spotřebitelské důvěry v listopadu roste na 87,7 bazických bodů, stále se ale drží velmi nízko. Souhrnný indikátor letos dosáhl svého maxima (103,5 b.) v dubnu. Ukazatelé důvěry nemají v ČR takovou důležitost jako třeba v USA (Michigan) nebo v Německu (Ifo) a trhy tak neovlivňují.

následuje tisková zpráva ČSÚ
Saldo souhrnného indikátoru důvěry se v listopadu 2003 oproti předchozímu měsíci vrátilo na průměrnou úroveň letošního roku. Saldo podnikatelského indikátoru se po předešlém výrazném růstu mírně snížilo, ale dosáhlo druhé nejvyšší hodnoty v tomto roce. Saldo indikátoru důvěry spotřebitelů se oproti minulému měsíci zvýšilo, ale stále je na nízké úrovni.

V průmyslu (959 respondentů) nedošlo v listopadu k výraznějším změnám oproti říjnu. Mezi respondenty z průmyslu hodnotilo 36 % svou ekonomickou situaci jako dobrou, 61 % jako uspokojivou a 3 % jako špatnou, což je stejný výsledek jako v říjnu. Po sezónním očištění se hodnocení celkové poptávky (knihy zakázek) po produkci podniku v současnosti ve srovnání s říjnem mírně zhoršilo (pokles salda o 2 body), stejně jako hodnocení současné zahraniční poptávky (knihy zakázek) po produkci podniku (pokles salda o 1 bod). Stav zásob hotových výrobků se podle mínění respondentů nezměnil.
Po sezónním očištění, respondenti očekávají pro příští tři měsíce zvýšení zaměstnanosti (růst salda o 1 bod) a mírný pokles výrobní činnosti (pokles salda o 1 bod). Pro příštích šest měsíců očekávají respondenti zlepšení své ekonomické situace (růst salda o 2 body). Celkově se indikátor důvěry v průmyslu oproti předchozímu měsíci nepatrně snížil, ale dosáhl nadprůměrné úrovně v letošním roce.

Ve stavebních podnicích (457 respondentů) se v listopadu po sezónním očištění výrazně zlepšilo hodnocení současné ekonomické situace (růst salda o 14 bodů) a vývoje stavebních prací (růst salda o 12 bodů). 84 % respondentů považuje současnou úroveň celkové poptávky (knihy zakázek) po produkci podniku za uspokojivou, 5 % za více než uspokojivou a 11 % za méně než uspokojivou. Hodnocení domácí poptávky (knihy zakázek) po produkci podniku po sezónním očištění mírně pokleslo (pokles salda o 2 body). Hodnocení zahraniční poptávky (knihy zakázek) po produkci podniku, které nadále zůstává na nízké úrovni, se zlepšilo (růst salda o 6 bodů). Celkový indikátor důvěry ve stavebnictví, zejména vlivem očekávaného poklesu zaměstnanosti v nadcházející zimní sezóně, poklesl.

Respondenti z odvětví obchodu (319 respondentů) hodnotili v listopadu ekonomickou situaci svého podniku stejně příznivě jako v říjnu. Respondenti signalizují snížení stavu zásob zboží, což je v souladu s příznivým očekáváním prodejů zboží, které již několik měsíců po sobě stoupá. Pro příštích šest měsíců očekává 69 % respondentů neměnnou ekonomickou situaci (v říjnu 56 %), růst očekává 29 % (v říjnu 40 %) a 2 % pokles (v říjnu 4%). Celkový indikátor důvěry v obchodě, vlivem poklesu salda očekávané ekonomické situace v příštích šesti měsících, poklesl.

Ve vybraných odvětvích služeb (749 respondentů) hodnotili respondenti svoji současnou ekonomickou situaci a vývoj poptávky výrazně dobře. Svoji současnou ekonomickou situaci hodnotilo v listopadu 69 % (v říjnu 59 %) respondentů jako dobrou, 30 % respondentů ji hodnotí jako odpovídající sezóně (v říjnu 39 %) a 1 % jako špatnou (v říjnu 2 %). Růst poptávky (knihy zakázek) po produkci podniku očekává 49 % respondentů, neměnný vývoj 44 % respondentů a 7 % pokles. Neměnnost ve vývoji cen očekává 72 % respondentů, růst cen 16 % respondentů a 12 % pokles. Pokles počtu zaměstnanců očekává 36 % respondentů, neměnnost 51 % a růst počtu zaměstnanců 13 % respondentů. Celkový indikátor důvěry ve vybraných odvětvích služeb vzrostl.

Respondenti zabývající se zahraničním obchodem (196 respondentů, z nich necelá polovina jsou respondenty také průzkumu v průmyslu) očekávají, že ve 4. čtvrtletí 2003 ve srovnání s 3. čtvrtletím 2003 poroste hodnota vývozu významněji než hodnota dovozu. K mírnému růstu dovozu by mělo dojít zejména u průmyslového spotřebního zboží a u strojů a dopravních prostředků. Celkový růst hodnoty vývozu by měl být rovněž výsledkem růstu ve třídě stroje a dopravní prostředky a průmyslové spotřební zboží. Pouze u třídy nápoje a tabák je očekáván pokles. U dovozních i vývozních cen předpokládají respondenti stagnaci. Podle jednorázového zjištění očekává 53 % respondentů budoucí zvýšení odbytu firmy v souvislosti se současným hospodářským oživením v Německu. Respondenti (95 %) se neobávají přílivu zahraničních podnikatelů po přijetí euronovely živnostenského zákona.

Spotřebitelé (1000 dotázaných respondentů) v listopadu očekávají, že se celková ekonomická situace i jejich finanční situace v příštích dvanácti měsících zlepší. Saldo očekávané celkové ekonomické situace vzrostlo o 7 bodů, saldo očekávané finanční situace spotřebitelů vzrostlo o 3 body. Oproti minulému měsíci se snížil podíl spotřebitelů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti v příštích dvanácti měsících, saldo kleslo o 2 body, ale nadále zůstává na vyšší úrovni. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu v příštích dvanácti měsících spořit, se zvýšil (růst salda o 3 body). Celkový indikátor spotřebitelské důvěry vzrostl.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m