Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Byznys a "Umění války"

27.11.2003 12:16
Autor: 

Zatímco krátkodobý úspěch se může "přihodit" všem společnostem, dlouhodobější úspěšnost je do značné míry podmíněna zvolenou strategií, včetně úspěšnosti její implementace. To je víceméně konstatování evidentního a výše uvedené reflektuje množství zdařilých i horších kurzů, knih vydaných a přednášek pořádaných právě na toto téma. Vše bylo vymyšleno, vše bylo řečeno - nebo ne?

Možná iniciována stále se rozšiřující popularitou východních filozofií, pozornost západních "management and strategy" teoretiků i praktiků se někdy upře na dílo, které sice na první pohled nemá v dnešní době a v kontextu byznysu specielně velkou relevanci, opak ale může být pravdou. Jde o "Art of War" od Sun Tzu (odhaduje se, že dílo bylo vytvořeno někdy v období 500 b.c.). Jeho studie a zamyšlení se nad ním v obecnějším kontextu ukazuje na možnost definování určitých obecnějších principů pro zefektivnění aktivit menší, či větší skupiny lidí, které jsou zaměřeny na dosažení určitého cíle (cílů) – tedy např. činnost korporací.

Před detailnějším zamyšlením se nad relevancí tohoto "supertextu" pro současný svět byznysu a zejména pro jeho strategický aspekt, uveďme "standardní" schéma procesu strategického rozhodování:



Zdroj: Patria Finance

Jednotlivé kroky jsou do značné míry intuitivní, schéma je nutno brát s rezervou v tom smyslu, že v praxi je strategický proces kontinuální a rozhraní mezi jednotlivými kroky lze často jen těžko najít. Jak ukážeme v dalších článcích se na toto téma, myšlenky Sun Tzu jsou relevantní v podstatě pro všechny fáze výše popsaného procesu a související témata. Relevancí se samozřejmě nemyslí "napasování" zásad jím formulovaných pro vedení války v jejím ryzím slova smyslu na danou situaci za každou cenu, většinou jde o širší pohled a rozdílný (neortodoxní) úhel pohledu (který se ale někdy cení nejvíce).

Na závěr této části uveďme myšlenku, která nejlépe vystihuje podstatu "Art of War", a která by měla být i stěžejní v rámci strategického procesu společnosti (zejména jeho části zaměřené na konkurenční společnosti, či odvětví)

"Hence to fight and conquer in all your battles is not supreme excellence; supreme excellence consists in breaking the enemy's resistance without fighting"

Tato zásada ukazující na prvotní zaměření se na samotnou možnost vyhnout se střetu jako nejvyššího možného dosažitelného cíle, je reflektována ve světě byznysu v hojném měřítku. Dá se v podstatě pozorovat při většině M&A aktivit, kdy vedle dosažení vyšší efektivity operací (např. úspory z rozsahu) je hybnou silu právě snaha vyhnout se pro obě strany (společnosti) škodícímu konfliktu (např. cenové válce). M&A aktivity tak lze pozorovat ve zvýšené míře v odvětvích, kde "přituhuje" a společnosti si uvědomují, že pokračující konkurenční boj, iniciovaný např. klesající poptávkou, či saturací trhu, je pro všechny destruktivní. Dobrým příkladem je např. globální situace v produkci automobilů.

Významným rozměrem této strategie je ale vliv na zákazníka - ne vždy jsou fúze a akvizice pro něj prospěšné, což je často reflektováno postojem regulátora a/nebo dané antimonopolní autority. Jsou ale situace, kdy i zákazník bude z dané strategie vyhnutí se konfliktu těžit (např. neustálé zvyšování celkového výdaje za reklamu společnostmi, kdy tato reklama má za cíl pouze vštěpovat lidem do hlavy, že tento daný výrobek je nejlepší – v konečném součtu záporný efekt pro celé odvětví i pro společnost).

Jiří Soustružník


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.