Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tlustý: pokud ODS vyhraje volby, přijde

Tlustý: pokud ODS vyhraje volby, přijde "noc dlouhých reforem"

25.11.2003 14:00
Autor: 

Pokud ODS zvítězí v příštích parlamentních volbách, můžeme se před Vánocemi roku 2006 těšit na "noc dlouhých reforem", jak obrazně označil proces své verze reformy místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Vlastimil Tlustý na dnešní konferenci Leadership Fórum, jejímž tématem byla penzijní reforma. Tlustý tak chtěl vyjádřit, že Parlament bude zasedat "třeba 20 dní", aby schválil všechny potřebné zákony, včetně rovné daně a rovných sociálních dávek, v jednom balíku. Mimochodem, rovná sociální dávka ve výši 4000 Kč by podle Tlustého měla zajistit "přežití", zbytek závisí na individuální aktivitě. Poslanec Tlustý v úvodu svého projevu rovněž zopakoval, že současná vládní reforma penzijního systému ve skutečnosti žádnou reformou není, jde prý jen o parametrické změny.

Ale abychom dali prostor i druhé straně, vláda považuje současný stav za první fázi reformy veřejných financí, reforma důchodů je součástí její druhé fáze. Uvedl to na konferenci náměstek ministra financí Zdeněk Hrubý. Připomněl také, že vláda počítá s přechodem na příspěvkově definovaný systém NDC, kde penze závisejí především na odvedených příspěvcích. Hrubý považuje za klíčový okamžik penzijní reformy přesvědčit veřejnost o neudržitelnosti stávajícího systému, vyzvedl dále důležitost důvěryhodnosti kapitálového trhu a potažmo penzijních fondů.

Zaměříme-li se jen na jeden z aspektů penzijní reformy - význam kapitálových trhů - můžeme shrnout názory, které zazněly na konferenci, do tří skupin:

* ODS, Vlastimil Tlustý
2. pilíř penzijního systému, který je právě kapitálové povahy, tj. povinné fondové spoření, zatím ODS v programovém prohlášení záměrně nemá, myšlenka byla podle Tlustého ale jen odložena, přičemž nebyla definitivně zavrhnuta. Nicméně reforma by se měla zaměřit na první pilíř, tj. průběžné financování důchodového systému, které má být charakteristické nulovou zásluhovostí, žádnou závislostí na zaplaceném pojištění a maximální solidaritou. Právě 3. pilíř, tj. dobrovolné penzijní připojištění, má "zásluhovost" obsahovat. Celý systém má být jednoduchý, motivující k práci a založený na individuálním rozhodování (liberalismu). Otázka 2. pilíře souvisí též s podporou kapitálového trhu a je podmíněna dostatečnými zdroji, které Tlustý potenciálně spatřuje v posledních velkých privatizačních příjmech FNM.

* MF, Hrubý
Náměstek ministra financí se domnívá, že role penzijních fondů je téměř nezastupitelná, protože jsou schopné se angažovat v dlouhodobých investicích. Míra úspor domácností (na stáří) by se měla zvýšit.

* KCP, Musílek, Jakub
Podle komisaře KCP profesora Petra Musílka není vládou prosazovaný systém NDC nejlepším, je jen testovacím experimentem v několika zemích. Musílek by postavil penzijní systém na kombinaci 4 pilířů financování - rodinné, individuální, státní průběžné a kapitálové. Penzijní fondy by měly investovat do akcií, neboť ty jediné, ač rizikovější, přinášejí reálné výnosy. Podle Musílka by měla existovat povinná účast ve 2. pilíři, pouhé daňové zvýhodnění přitom, jak se ukázalo v řadě zemí, není nejlepší cestou. Také předseda KCP František Jakub hovořil "ze své pozice", když označil penzijní reformu bez 2. pilíře za "sociální past".

Patria Online

Na stránkách Patria.cz naleznete k tématu například analýzu „Krátce na téma …“ s názvem „Nepříznivá důchodová aritmetika: kdo si neuspoří, půjde do důchodu v 70 letech “. Tato analýza je k dispozici všem klientům VIP Patria, včetně těch, kteří si službu zaregistrovali na měsíční zkušební období zdarma.

Obr.: Projekce vývoje schodku důchodového systému (% HDP)

Celou analýzu naleznete ZDE.

Dále k tématu například komentář "Důchody zachráněny … ale jen do roku 2009", který naleznete ZDE.


Váš názor
  • Gamblerům zdar
    25.11.2003 16:07

    Tak se nám pánové, kteří zodpovídají za současný stav toho, čemu honosně říkají "kapitálový trh" (ač to zásadní znaky kapitálového trhu - "aby si tam chodili podniky pro peníze") shodli na tom, že je třeba v rámci "liberalizace" zavést povinnost jednotlivců sponzorovat fondové hry. Jen doufám, že co nevidět nebudou hovořit o potřebě vyšší svobody, to by patrně znamenalo zavedení otroctví. Všichni jsme liberálové, že a tak tedy nemáme žádný problém nařídit lidem povinnost dávat část svých úspor mimo svou kontrolu. Což takhle nařídit lidem povinnou účast ve hře letadlo? Tam jsou výnosy přece prokazatelně mnohem vyšší? Opravdu nikdo nevidí, že tzv. fondový systém není nic jiného, než obdoba této hry s poněkud větším doletem? Základní problém průběžného spoření je situace, kdy ze systému má více odtékat, než přitéká. Jenže přesně stejná situace je likvidační i pro akciové fondy!!! Což takhle začít penzijní reformu tím, že všem, kteří od roku 1989 (nebo i před?) dostali od státu netržní výhodu (byt za zlomek tržní ceny, příspěvky na stavebko, penzijko, vyplacené náhrady z pojištění vkladů...), odečtu z "jejich účtu" patřičnou částku a budu jim tedy vyplácet podstatně nižší penzi? Nebylo by to spravedlivé? Nebyla by to pozitivní motivace, aby lidé lépe vážili rizika? Nechápu, proč někomu nakazovat, aby házel peníze do fondu, když pro něj může být mnohem lepší investice třeba do vlastních dětí! Hmmm, je to fakt jako u blbejch, každých 50 let nové zlaté tele, kterému se snášejí obětiny.
    Kozina
    • ODS a kapitálový trh
      26.11.2003 16:55

      ODS by vůbec o kapitálovém trhu neměla mluvit, protože ho u nás nadlouho zlikvidovala a zdiskreditovala. Kapitálový trh je nejen poměrně složitá věc, ale vyžaduje též i smysl pro poctivou, byť tvrdou hru. To jsou dva atributy, které bafuňářům této strany zcela nic neříkají
      Aleš
    • Lidská tupost
      26.11.2003 12:06

      Problémem ale je, že když to nebude povinné, tak spousta lidí zůstane "mimo", většinou pak ti, kteří ve stáří nebudou mít nic. A pak co? Příjde stát a bude muset platit, nežijeme totiž v raném kapitalismu, kde by totální chudoba byla společensky přijatelná. Takže tyhle rádo-by-liberální úvahy jsou totálně zoufalé a žádné řešení nepřinášejí.
      Mendigo
    • S tím letadlem máte svatou pravdu.
      25.11.2003 17:52

      Co se dá dělat...
      Visitor
Aktuální komentáře
23.04.2024
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů