Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
George Soros vyhlašuje válku Georgi Bushovi. Náklady? Zatím 15 milionů dolarů ...

George Soros vyhlašuje válku Georgi Bushovi. Náklady? Zatím 15 milionů dolarů ...

13.11.2003 13:49
Autor: 

Světově proslulý finančník maďarského původu George Soros nastoupil křížovou výpravu, jejímž cílem je "hlava" prezidenta Spojených států amerických George Bushe. Podle jeho vlastních slov je vyhnání prezidenta Bushe z Bílého domu v tomto okamžiku hlavním cílem jeho života, cílem, na jehož uskutečnění zatím vynaložil plných 15 milionů dolarů. G. Soros argumentuje, že Bílý dům pod vládou G. Bushe nastoupil na cestu "ideologie nadvlády", která vede k zneužívání mocenské pozice Spojených států ve vztahu ke zbytku světa. Vedlejším produktem je permanentní stav válečné připravenosti. Soros proto roztočil kola bezprecedentní kampaně zahrnující vydání knihy, časopis, novinové články a milionové kontribuce liberálním skupinám s jediným cílem - "odstřelit" G. Bushe v nadcházejících prezidentských volbách. Pro Sorose se jedná o "otázku života a smrti".

Mezi institucemi, které G. Soros finančně podporuje je např. liberální skupina aktivistů s názvem MoveOn.org. Další peníze šly skupině America Coming Together - anti-prezidentské sdružení, které plánuje mobilizovat voliče proti G. Bushovi v 17 státech unie. G. Soros a jeho kolega P. Lewis přislíbili 10 milonů dolarů.

Dalším krokem 74letého investora, který vydělal miliardy spekulacemi proti britské libře na konci 80. let a proti dolaru v letošním roce, je publikování knihy v lednu roku 2004 s názvem "Bublina americké superiority". V ní G. Soros uvádí, že Spojené státy dělají samy sobě nesmírnou škodu tím, jak ve světě vystupují. Představa, že USA udělají světu službu tím, že ve všech jeho koutech nainstalují své hodnoty a své představy o demokracii jsou podle Sorose zcela nesmyslné. Přesně to udělalo ze Spojených států nejnenáviděnější zemi poslední doby. Válka proti terorismu nebude nikdy vyhrána - naopak, je to jenom záminka permanentního válečného stavu. G. Soros používá slovíčka jako "americká superiorita" zcela záměrně - připomínají mu dětství v nacisty okupovaném Maďarsku.

Jeho slovy - když slyším, jak G. Bush říká "Jste buďto s námi nebo proti nám", začínají se mi vybavovat nacisté. Mé zkušenosti s nadvládou Německa a Ruska ve mě vypěstovaly jistý druh citlivosti na podobná vyhlášení !

Petr Žabža
(Zdroj : deník Guardian resp. Washington Post)


Váš názor
  • bohužel má Soros pravdu
    19.11.2003 23:53

    Souhlasím z velké části se Sorosem, i když se mi zdá že uváděná částka pro kampaň je moc malá. Soros nedávno prohlásil, že chce utratit než umře svůj majetek (cca 8 mld USD) ale ani tato částka utracená na proti Bushovskou kampaň nebude stačit. Vojenská lobby je silnější. Jestli se mu to přece jen podaří a Bush v dalším období nebude zvolen, pak tam místo něj příjde Arnold a to se teprve budou dít věci!
    mirek
  • Busch versus Severní Korea
    18.11.2003 16:41

    Plně souhlasím s tou částí článku Petra Žabky, kde cituje G.Sorose, resp. z jeho připravované knihy, "... o představě USA, že udělají světu službu tím, že ve všech koutech světa nainstalují své hodnoty...., včetně permanentního válečného stavu". Domnívám se, že lobostické tlaky vojenského a farmaceutického průmyslu v USA byly z 80% příčinou vyhlášení "křížové války" Sádámovi, bohuzel to ve většině případů odnášejí obyčejní lidé !!! Proč nejdou, američtí vojáci ve jménu míru a demokratických hodnot, tak jak je nám to servírováno sdělovacími prostředky (čest vyjímkámú) ze všech stran, do konfrontace se Severní Koreou ??? Odpověd ve stylu, ze by se tím vyvolal celkový konflikt v této části Asie je lichý, nebot celková převaha USA ve válečné technice (elektronické a pulzní braně + absolutní kosmická nadvláda), je taková, ze 24 hod. monitoring této maličké, chudé a scela cdecimované země a se zbraněmi na úrovni 2.světové války, by případný odpor musel být ihned ze strany USA eliminován už v prvopočátku. Jediný důvod proč USA nezasáhnout v této části Země je ten, že se to ekonomickým zájmovým skupinám nevyplatí, resp. návratnost investic k celkovému riziku (rozuměj hlavně surovinové zdroje, lidský potenciál, celková zaostalost země na úrovni 40-50 let., atd.) je bodě 0. Navíc nikdo v USA neví, co by to udělalo s obyvatelstvem v Severní Korei, které je cca 50 let masírováno tuhou ideologií a případný "šok" z importu tzv. "demokratických hodnot" z USA, nelze porovnat se žádnou jinou operací ve světě doposud uskutečněnou.
    Trezor
    • .
      19.11.2003 16:27

      Nejspis i mozek jste mel tech 50 let v trezoru...jinak by vam nemohlo uniknout to co KLDR od odpeceteni jaderne elektrarny v zime 2002 deje(ne ze by to nedelo drive)....podle Z.Brzezinskeho ma KLDR dnes k dispozici 3-4 jaderne bomby.K dispozici ma i nosice- balisticke rakety viz. nedavy testy nad Japonskem.Takova Do Nong ma dolet cca 1 300 km pak tu mame lepsi verzi Nong 2....celkem to jde na zbrane z druhe svetove valky, co? Kdyz se podivate na mapu a prostudujete hranicimezi KLDR a Jizni Koreou zjistite ze mesta jako Soul jsou v naproste blizkosti hranice, ktera je od konce valky v Koreji jedna z nejstrezenejsich a jedna z nejvice kumulujicich vojenskou techniku...odhady poctu dalekonosnych del na strane KLDR se pohybuji od tisicu...takhle bych mohl pokracovat jeste pekne dlouho...treba styky s Irakem v roce 2002, "vymena informaci"..(zprava Davida Kaye)...atd. atd.
      Arise
      • oprava
        20.11.2003 20:09

        prehlodil jsem pismena Do Nong=No Dong
        Arise
  • Šikl by se.
    18.11.2003 9:54

    Kéž by se u nás našla česká obdoba Sorose, která "odstřelí" současného prezidenta dřiv, než udělá z ČR nejvysmívanější zemi světa.
    glox
    • Zaspal jste dobu
      20.11.2003 13:50

      toho vyměnili už na jaře.
      Petr
      • Ale chyba..
        06.12.2003 17:02

        skutečný KLAUN ekonomiky, který mimo jiné s kolegy zazdil čecké telekomnikace starší na hradě právě tento rok.
        dir
  • nechte Bushe na pokoji, a radsi se podivejte kdo
    14.11.2003 19:42

    je za tim. A vypada to ze Soros dostal prikaz z Izraele vystoupit proti Bushovi, protoze ten, i kdyz pro Izrael udelal vse co zidi chteli, si zacina uvedomovat ze ne Irak, a ostatni Islamske staty jsou hrozbou miru, ale Izrael s jeho politikou.
    jirka
  • Naprostý souhlas
    13.11.2003 14:28

    S názory a otevřeným vystoupením pana Sorose proti osobe G.Bushe se zcela a bytostně ztotožňuji. Bohužel se odstraněním současného prezidenta mnoho nevyřeší, protože USA jsou militantním státem jako takové a bez vykořenění kultu armády jako hlavní ideologie se bude dát těžko něco dělat. Současný neutěšený stav je do jisté míry zapříčiněn absencí kulturního a historického podvědomí většiny obyvatel USA. Nicméně držím panu Sorosovi všechny palce, aby uspěl.
    • Naprostý souhlas
      18.11.2003 5:01

      Je smešné, že se považujete za experta na americký lid po šestiměsíčním pobytu na campuse Kansas State. To je spíše pohled z rychlíku. Pracujte tu jeden dva roky někde a střetejte se s běžnými lidmi a potom uvidíte jaký je jeich politický a kultůrní rozhled. Asi by jste byl velice překvapen. Co se týká presidenta Bushe názor Evropy a Čechů je stejný jako před dvaceti lety byl na "cowboye" Reagana. Kdyby nebylo jeho tak se by se dneska západní trasořitkové třepali před strašákem Ruska a p. Vaníček by studoval na večerní universitě marxismu-leninismu a nikoliv na Kansas State. Po príci by jste stál frontu na banány a na dovolenou jel v Trabantě někam na chalupu a nikoliv do Španělska či Řecka. To tak prstem na mapě. Mnohým nám dříve narozeným by bylo v roce 38 daleko lépe vyhovovalo kdyby někdo na Západě měl tutéž odvahu jako Bush a postavil se proti jinému diktátorovi. Miliony lidí by nebývali přišli o život a svět mohl vypadat dnes celkem jinak.
      Johm Saywer
    • souhlas, ale jen napolovic
      13.11.2003 23:36

      Vazeny pane Vanicku, s panem Sorosem souhlasim, ale Vase pausalni odsouzeni USA odmitam. Byl jste nekdy v USA? Zrejme ne, protoze pak byste nenapsal takove hrube urazky na adresu obycejnych lidi, jejichz mnozi predkove maji koreny v nasi vlasti. Vladislav Slavicek
      • RE II
        14.11.2003 11:16

        Studoval jsem v USA pul roku na Kansas State University a snazil jsem se o maximalni poznani mentality lidi ruzneho postaveni a ruzneho puvodu. Karel Vanicek
        Karel Vanicek
  • Článek
    13.11.2003 14:25

    Tady lze najít originál: http://www.washingtonpost.com/ac2/wp-dyn/A24179-2003Nov10?language=printer
    Honzajs
    • RE
      14.11.2003 11:15

      Studoval jsem v USA pul roku na Kansas State University a snazil jsem se o maximalni poznani mentality lidi ruzneho postaveni a ruzneho puvodu.
      Karel Vanicek
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m