Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stephen Roach po x-té ... nyní na téma globální nerovnováhy

Stephen Roach po x-té ... nyní na téma globální nerovnováhy

11.11.2003 15:31
Autor: 

Není ve světě pravděpodobně většího ekonomického "medvěda", než je hlavní stratég a člen ekonomického týmu investiční banky Morgan Stanley Stephen Roach. Jak jsme uvedli v jednom z minulých sloupků, jeho negativní nálada na světovou ekonomiku vedla kolegy k tomu, že z jeho laptopu odstranili znaménko plus. Ve své poslední publikaci se S. Roach zamýšlí nad rozsahem a hlavně dopadem globální nerovnováhy, která je podle jeho názoru ve světové ekonomice patrná. Jaký je tedy jeho náhled ?

* Býčí trhy jsou podle S. Roache velmi lákavé a svůdné. Dokáží investora "natlačit" do vlaku s názvem "momentum", protože jinak riskuje, že bude zapomenut na peróně. Současně podporují kreativitu a nápaditost analytiků, kteří vymýšlejí důvody, proč tento býčí důvod bude pokračovat i nadále. To byl případ poslední velké bubliny na konci 90. let minulého století a podle S. Roache se k tomu schyluje také nyní.

* Poslední kreace ekonomů a analytiků zní zhruba takto - "globální ekonomické nerovnováhy nejsou nic, co by nás mělo vzrušovat". Nenechme se vynervovat bezprecedentním schodkem běžného účtu ve Spojených státech, nemluvě o kolosálním přebytku běžného účtu v Asii. Není třeba mít obavy z minimálních úspor amerického spotřebitele, není se třeba bát kolosálního rozpočtového schodku americké vlády (který je sám o sobě středem masivní externí nerovnováhy Spojených států). Objem zadluženosti soukromého sektoru je v podstatě v pořádku - Amerika žije dlouhodobě spotřebou za hranicemi svých možností. Ostatní země - jejichž míra úspor je podstatně vyšší - budou díky snaze stimulovat globální poptávku po svém zboží zcela bez otázek financovat americký schodek - výsledkem bude v podstatě nekonečná poptávka o amerických dolarech. Trh se státními dluhopisy Treasuries - nejméně riskantní třída aktiv ve Spojených státech - bude z tohoto trendu profitovat nejvíce. To udrží úrokové sazby na dlouhodobě nízké úrovni - spotřebitelská poptávka dále poroste. Dolar jako rezervní měna světa bude posilovat.

* Asijské trhy jsou nedílnou součástí tohoto "Nového světa". V konečném důsledku to je právě Asie, kdo na svá bedra převzal hlavní tíhu financování amerických radovánek. Asijské země se dokonce dostaly tak daleko, že tento druh vztahu považují za vzájemně výhodný - Čína profituje z prodeje zboží americkým spotřebitelům, USA profitují z nabídky kvalitně vyrobeného a současně levného zboží. Čína za toto zboží dostává americké dolary, které obratek ukládá do Treasuries - kruh se uzavírá.

* Podle S. Roache však nastává doba, kdy bude tato "tradice" vystavena poměrně tvrdému testu - jak pro americkou ekonomiku (nyní v podstatě největší světový dlužník prvního řádu), tak pro asijské ekonomiky (které naopak akumulují masivní objemy cizích měn).

* Hlavním rizikem je podle Roache situace, kdy neamerické země disponující relativně velkými úsporami přestanou financovat Ameriku a začnou čím dál tím větší část svých úspor užívat k financování domácí expanze. Pro Spojené státy se tak stanou volné finanční prostředky dražší - jinými slovy, USA budou nuceny nabídnout vyšší výnos za půjčení v tu dobu již "nedostatkových" volných finančních prostředků. To povede k domino-efektu ve vztahu k reálným úrokovým sazbám a to je přesně to poslední, co Amerika v tuto chvíli potřebuje.

Petr Žabža


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data