Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Vyplatí se ještě investovat do akcií Unipetrolu?

11.11.2003 11:11
Autor: 

Ačkoliv konečné rozhodnutí záleží na každém investorovi, popišme určitý myšlenkový rámec, v kterém se dá atraktivita investice do akcií Unipetrolu nyní posuzovat. To za pomocí následujícího grafu, jehož princip je jednoduchý - z celkové odhadované sumy za státní 63% podíl je určena privatizační cena na akcii, z té je za předpokladu, že odkup akcií minoritních akcionářů bude následovat za 85% privatizační ceny, odvozena cena odkupní. Nakonec je tato diskontována na současnou hodnotu, diskontní sazba je orientačně stanovena na 5.75%. Tato diskontní sazba odráží (i) pravděpodobné načasování možného odkupu (počítejme zhruba se 6 měsíci) a také by v principu měla odrážet (ii) rizikovost investice. Ta je v případě Unipetrolu nyní ale těžko stanovitelná za použití standardních riziko kvantifikujících metod (např. CAPM), protože profil rizika investice je odvozen z velké části od (i) počtu a agresivity strategických investorů majících zájem o státní podíl, to v kombinaci s (ii) odhady fundamentální hodnoty akcie, včetně o rizika snížené likvidity v případě částečně úspěšného odkupu a rizika plynoucího z pravděpodobné restrukturalizace holdingu po privatizaci (toto riziko může být obousměrné - jak upside, tak downside).


Zdroj: Patria Finance

Je samozřejmé, že klíčovou vstupní proměnnou je cena za 63% státní podíl. Ta bude zejména výslednicí odhadů hodnoty Unipetrolu kalkulovaných jednotlivými zájemci, včetně možných synergických efektů mezi Unipetrolem a novým vlastníkem, či vlastníky (rozdělení holdingu po privatizaci je reálnou možností). Mezi hlavní synergie v tomto případě patří společný nákup surovin, marketing a prodej produktů, know-how sharing, logistická a výrobní optimalizace atd. Do hry pak samozřejmě vstoupí i vyjednávací síla prodávajícího a kupujících (u těch bude tato např. reflexí jejich počtu).

Inzerát, který investory vyzval k vyjádření předběžného zájmu o 63% Unipetrolu vyšel minulý čtvrtek, zájem potvrdila společnost PKN Orlen, OMV údajně zájem nemá. V pátek zájem o Spolanu ohlásil BorsodChem. Možný je zájem MOL, některých ruských společností, popř. dalších investorů. Nový vlastník by měl být podle vládou schváleného harmonogramu znám do března 2004.

Také připomeňme, že důležitý je způsob vyřešení situace kolem některých závazků společností v holdingu. O způsobu vyřešení pohledávek ve výši přes 4 miliardy Kč rozhodne vláda zřejmě tuto středu. Ministerstvo financí i FNM údajně prosazují, aby se dluhy vůči České konsolidační agentuře vyřešily v rámci privatizace. Problém je zejména s dluhem Benziny ve výši zhruba 1,2 miliardy korun, pokud se ten nepodaří vyřešit (např. restrukturalizace a prodej) hrozí dražba 140 čerpacích stanic Benziny, které jsou nyní v zástavě u České spořitelny a Komerční banky.

Jiří Soustružník


Váš názor
  • Pohledávky
    14.11.2003 10:53

    Je zajímavé, že pohledávky ( nic nového pod sluncem)přicházejí na přetřes až teď, zase někdo potřebuje dokoupit. Nebude za ně víc jak 15% a cenu UNI nijak zásadně neovlivní. Cena při povinném odkupu je naprosto irelevantní, zásadní je nárůst ČOJ v budoucnosti
    RS
  • ČOJ rapidně vzroste
    13.11.2003 10:11

    Hodnota ČOJ se rapidně zvýší Takže bilance UNI bude po privatizaci krásně vyčištěna (závazky dcer koupí budoucí majitel UNI od ČKA určitě se značným diskontem společně s privatizovaným balíkem UNI) stejně jako tomu bylo před privatizací bank. Jen s tím rozdílem , že náklady na očištění a jeho další restrukturalizaci již ponese nový majitel. Na cenu odkupu to bude mít už jen minimální dopad, ale hodnota budoucího ČOJ silně vzroste. Z výše uvedených důvodu již nemá absolutně smysl spekulovat jen na povinný odkup (na který se stále všichni odvolávají jako na jediný investiční cíl), ale jednoznačně se již teď vyplatí zůstat akcionářem UNIPETROLU v horizontu minimálně dalšího roku
    PKN
    • ČOJ
      14.11.2003 8:20

      Mám za to, že při prodeji pohledávek nahradí jeden věřitel druhého. To znamená, že to nebude mít vliv na na výši závazků. Věřitel pak může pohledávky kapitalizovat. Tzn. zvýší se základní kapitál, ale taky počet akcií. Takže nečekám, že ČOJ rapidně vzroste.
      RD
    • ČOJ minimálně 180 Kč
      13.11.2003 12:05

      Nikdo neuvádí za kolik ČKA dluhy od dcer UNI koupila, ale určitě to nebylo za nominál (pohledávky se běžně prodávají za 30 -10 procent původní hodnoty); a prodávat je samozřejmě taky nebude za nominál), takže celkový výnos státu z privatizace UNI může být v poměru (FNM / ČKA) rozdělen např. 10/3 ale i třeba 10/2 nebo 10/1, takže vliv začlenění pohledávek ČKA na cenu odkupu bude opravdu minimální. Když zaplatí nový majitel méně FNM (bude mít menší náklady na nižší cenu odkupu) o to více zaplatí ČKA za pohledávky a obráceně. Výnos státu a náklady nového majitele budou pořád stejné. Z hlediska dlouhodobé pozice akcionáře však není výše uvedený poměr důležitý, pořizovací náklady nového vlastníka UNI budou pořád stejné. A ten kupuje UNI i s jeho závazky (ať už jsou prodávány odděleně od ČKA anebo v rámci koupě samotných akcií UNI) jedině kvůli budoucímu zhodnocení své celkové investice, která se může projevit jen formou zhodnocení akciového podílu.
      Akcionář
  • ?
    12.11.2003 23:16

    Z tohoto článku vychází spíše redukovat ,možná néli prodat a zase ve dnešním doporučení k UNI máte akumulovat a držet,že by se toho dnes tolik stalo?
    jamajak
  • Investice do UNI se samozřejmě vyplatí
    12.11.2003 12:25

    Zapomeňte na odkup UNI a zůstaňte spolu s novým vlastníkem jeho akcionáři ! Na investici do UNI je třeba se už dívat nikoli jenom krátkozrace z pohledu spekulanta na povinný odkup, ale nyní výhradně z pozice budoucího akcionáře, který má naprosto stejný cíl jako budoucí majoritní vlastník - tj. výrazně v budoucnu zhodnotit svou počáteční investici do UNI. A minoritní akcionáři mají tu hlavní výhodu , že mohli nebo mohou své akcie pořídit nyní na veřejném trhu mnohem levněji , než je získá budoucí majoritní vlastník od státu v přímém prodeji.
    Akcionář
    • Cena odkupu není pro někoho vůbec důležitá !
      12.11.2003 15:20

      Investoři, kteří UNI už víc než půl roku vytrvale nakupují denně v řádu desítek milionů Kč za cenu kolem 60 Kč, by tak nepochybně nečinili jenom kvůli nějaké spekulaci na případný výnos při povinném odkupu, ale kvůli zcela nečemu jinému a to dalšímu zhodnocení vložené investice až po privatizaci.
      PATRIOT
  • PATRIO, proč zrovna takhle!
    12.11.2003 12:20

    V samotném titulku zjevně silně poplatného komentáře je naprosto nesmyslně a účelově zdůrazněno slovo "JEŠTĚ" . Jakoby se to snad např. před 2 měsíci ještě mělo vyplatit více (když byl kurz navíc o 10% výše) a teď, když zbývá do ukončení privatizace jen necelých 5 měsíců (a kurz je o 10% níž by se to jako už vyplatit snad nemělo ! Grafy , které analytik PATRIE stvořil, počítají např. jen s nejhoršími variantami (jako např. cena odkup bude automaticky snížena o 15% pod privatizační cenou , nebo že privatizační suma bude v intervalu maximálně jen 12 mld a minimálně dokonce jenom 8 mld ) O účelovém zdůrazňování pouze a výlučně negativního vlivu zahrnutí již dávno známých pohledávek do privatizovaného petrochemického balíku ani nemluvě. Samozřejmě, že i na základě zmíněného pesimistického rozboru a grafu PATRIE , by se investice do UNI stále vyplatila. !!!! A HLAVNĚ CO JE PODSTATNÉ !!!!! Stále se jen neustále mluví o investici do UNI jenom v souvislosti s cenou odkupu. Ale nikdo už nezmíní fakt, že výhodnost investice do UNI s odkupem vůbec nesouvisí, protože další výraznější zhodnocení investice do UNI v dlouhodobějším horizontu nastane až po skončení privatizace a další restrukturalizaci UNI.
    Soros
  • Váš názor byl zrušen
    11.11.2003 20:24

    Váš názor byl zrušen kvůli neodůvodněnému napadání společnosti Patria. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.

    Pokud máte dojem, že jsme Vás tímto poškodili, napište nám na info@patria.cz

    jiri
  • Proč až teď
    11.11.2003 13:33

    Vy saláti, proč jste nenapsali tenhle článek před lety, kdy jsem akcie Unipetrolu kupoval? Tehdy měly cenu 120,- Kč :)
    Pavel
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data