Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hrozí americkým fondům krize důvěry, odchod investorů a odliv peněžních prostředků?

Hrozí americkým fondům krize důvěry, odchod investorů a odliv peněžních prostředků?

06.11.2003 14:28
Autor: 

Americké podílové fondy se v posledních 3 měsících staly centrem podobného vyšetřování, jaké potkalo v loňském roce investiční banky a makléřské firmy. Báze a podstata obvinění je sice rozdílná, hlavní aktéři na straně práva však zůstávají stejní (Eliot Spitzer, SEC), stejně tak jako poškození - jednotliví retailoví investoři. Jména, která se nejčastěji ve spojitosti s těmito skandály objevují, zahrnují Janus Capital Group, Strong Capital Group, Bank One Corp., Bank of America Corp. a nyní nejnověji také Alliance Capital Management.

Co je tedy podílovým fondům především vytýkáno? Obvinění se vztahuje na dvě aktivity, obě z pohledu amerického práva nezákonné:

* Obě aktivity zneužívají faktu, že americké fondy stanovují své NAV (net asset value) v 16:00 newoyrského času, zatímco akcie, které mají fondy v portfoliu, mohou být obchodované v podstatě non-stop. V prvním případě docházelo k tomu, že některé hedge-fondy nakupovaly podílové listy po 16:00 za cenu toho dne a využívaly tak informací, které se objevily až po zavření trhu a nebyly reflektované v ceně podílové listu. Tato operace je nezákonná, protože podle pravidel musí být takovéto obchody uskutečňovány za cenu příštího obchodního dne, která bude dané informace již reflektovat

* Druhá operace je nazývána "market-timing" - časování trhu. Některé hedge-fondy využívaly, resp. zneužívaly faktu, že podílové fondy oceňovaly cenné papíry ve svém majetku cenou, která byla "off-market". Mnoho fondů ve Spojených státech např. oceňuje zahraniční akcie ve svých portfoliích cenou, která odpovídá závěrečné ceně na lokálním trhu. Investor, který vidí pozitivní vývoj trhu ve Spojených státech a je schopen nakoupit podílové listy za cenu aktuálního dne v U.S. má zisk v podstatě jistý - evropské akcie budou růst na trhu ve Spojených státech příští den skoro jistě reflektovat.

Podle posledních informací je na spadnutí dohoda, resp. mimosoudní vypořádání. Jeho součástí by měla být kompletní změna interních postupů, kontrolních mechanismů a regulatorní úpravy segmentu podílových fondů - "postižené" fondy by měly v podstatě sloužit jako "odstrašující" příklad, současně by však měly jít příkladem. Eliot Spitzer vyjednává s každou firmou zvlášť, a proto není vůbec jisté, jaký postih bude té které firmě vyměřen.

Podstatně palčivější je však otázka, jestli v souvislosti s těmito skandály nehrozí americkým fondům krize důvěry, odliv klientů a snížení majektu. Ano i ne.

* Ano proto, že na rozdíl do investičních bank, které mohly být považovány za něco dosti vzdáleného retailovému investorovi, jsou podílové fondy subjektem spravujcím peníze 95 milionů Američanů. Všichni vědí, že o peníze jde až v první řadě a pokud na ně člověku někdo sáhne, obvykle pak nezná bratra. Dalším problémem - nyní již pro celý trh - může být fakt, že fondy ve Spojených státech nyní drží rekordně nízké hotovostní pozice. Jakékoliv větší výběry by pravděpodobně byly doprovázeny "nucenými" prodeji na trhu a to by bylo něco, z čeho by hlava začala bolet leckoho (proto se dnes objevily spekulace, že ranní pokles futures byl způsoben obavou z tohoto jevu ve světle včerejšího obvinění Alliance Capital Holding).

* Ne proto, že peníze potřebují vydělávat a v současné době mnoho alternativ pro retailového klienta není. Výnosy dluhopisů jsou na rekordně nízké úrovni a nemovitosti jsou "over". Navíc, historicky dochází k přesunu formy vlastnictví akcií od jednotlivých akcií k podílovým fondům - je to pro mnoho investorů pohodlnější a v konečném důsledku i levnější.

Suma sumárum, situace není pro fondy rozhodně růžová, zatím se však nejedná o žádnou katastrofu. Částečně možná proto, že není této kauze věnována taková mediální pozornost, jako tomu bylo v případě investičních bank a brokerů. Nepochybně i proto, že poškození jednotlivých podílníků bude podstatně hůře kvantifikovatelné. Na druhé straně ale není na místě tuto kauzu podceňovat - sentiment investorů je věc velmi vrtkavá a poškozená pověst se bude fondům jen velmi těžko vracet zpět.

Petr Žabža


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.