Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropské instituce se přetahují o spotřebitelský úvěr

Evropské instituce se přetahují o spotřebitelský úvěr

03.11.2003 13:08
Autor: 

V září tohoto roku předložila Evropská komise („Komise“) Evropskému parlamentu („Parlament“) dlouho připravovaný návrh nové směrnice o spotřebitelském úvěru. Jejím cílem je nahradit původní směrnici, kterou již do svého právního řádu transponovala i Česká republika, novým, progresivnějším předpisem, který by odpovídal rozvoji této oblasti. Tento návrh se však setkal s jednoznačně odmítavým postojem Parlamentního výboru pro právní záležitosti („Parlamentní výbor“).

Původní směrnice o spotřebitelském úvěru stanovila v zájmu spotřebitelů základní standardy regulace určité skupiny spotřebitelských úvěrů, jako např. povinnost jak v inzerci, tak i ve smluvních dokumentech uvádět „roční procentní sazbu nákladů“, která kromě úroku zahrnuje i veškeré další náklady spojené s poskytnutým spotřebitelským úvěrem. Návrh Komise nyní přináší rozšíření ochrany na téměř všechny spotřebitelské úvěry bez ohledu na jejich formu a výši. Předmětem úpravy dle této směrnice by se tak staly např. i hypotéky. Návrh dále upravuje dostupnost údajů o platební morálce spotřebitelů pro poskytovatele úvěrů v rámci celé EU. V návrhu se počítá též s tím, že by spotřebitel získal možnost si případné neuvážené rozhodnutí o čerpání úvěru ve čtrnáctidenní lhůtě rozmyslet. Rovněž by měla být rozšířena možnost předčasného splacení úvěru.

Co Parlamentní výbor tomuto na první pohled pozitivnímu návrhu vytýká? Návrh je údajně natolik ochranářský, že by ve svém důsledku vedl k zhoršené dostupnosti úvěrů či dokonce k zániku některých forem úvěrů a zároveň by mohl přinést nežádoucí zvýšení úrokových měr u těchto úvěrů. Dalším bodem kritiky je např. to, že návrh požaduje využívání centralizovaných úvěrových registrů, čímž by bylo zamezeno konkurenci, která v tomto směru v některých členských státech existuje (např. ve Velké Británii či Německu). Parlamentní výbor proto návrh zamítl, aniž by jej podrobněji analyzoval, a vznesl požadavek, aby Komise předložila návrh nový.

Komise podporovaná většinou evropských spotřebitelských asociací deklaruje svou připravenost návrh na základě konstruktivní kritiky v jednotlivých bodech upravit, avšak trvá na tom, že její návrh byl platně podán a poukazuje na to, že připomínkování návrhu je nyní záležitostí Parlamentu. Parlamentní výbor by dle názoru Komise i některých poslanců Parlamentu neměl návrh zamítnout bez předchozího hlubšího rozboru.

Zatímco mluvčí Parlamentního výboru prohlašuje, že na nepřijatelnost návrhu byla Komise upozorňována již od počátku legislativního procesu, hlasy z Komise i z Parlamentu naopak poukazují na to, že Parlamentní výbor návrh zdržoval déle než rok, aniž vyjádřil hlubší kritiku či navrhl změny a úmyslně tak legislativní proces prodlužoval. Někteří členové Komise přitom naznačují, že za postupem Parlamentního výboru možná nestojí ani tak zájem o blaho spotřebitelů, jako naopak lobbyistické tlaky určitých zájmových skupin.

Vzhledem k stanovisku Komise nyní Parlamentnímu výboru nezbývá než se původním návrhem Komise opět zabývat. S ohledem na protichůdné postoje zastánců a odpůrců návrhu nelze předvídat, jak půtky evropských orgánů skončí. Vzhledem k tomu, že výsledná směrnice, bude-li přijata, bude muset být přenesena i do našeho právního řádu, i poskytovatelé úvěrů v České republice by již nyní měli zpozornět a sledovat, co je v budoucnu čeká.

Iva Soukalová
Weinhold Legal

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data