Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropské kladivo na soudy členských států

Evropské kladivo na soudy členských států

31.10.2003 12:49
Autor: 

V jednom ze svých posledních rozhodnutí Evropský soudní dvůr („ESD“) zdůraznil, že členské státy neodpovídají pouze za činnost svých správních orgánů, ale také svých národních soudů, které nesprávně aplikovaly evropské právo. Za určitých okolností by tedy mohly osoby, kterým vznikla v důsledku nesprávné aplikace evropského práva národním soudem škoda, požadovat po členském státě její náhradu.

ESD nedávno vynesl dlouho očekávaný rozsudek ve věci Köbler, kde se zabýval mj. otázkou, zda členský stát odpovídá za škodu, kterou svým rozhodnutím ignorujícím právo EU způsobí národní soud, který rozhoduje v poslední instanci.

Případ se týkal rakouského právního předpisu, jenž přiznával profesorům vyučujícím na rakouských univerzitách nejméně po dobu 15 let zvláštní finanční bonus. Prof. Köbler by danou podmínku pro přiznání finančního bonusu splnil, kdyby se do daných 15 let započítávala i léta strávená na univerzitách v jiných členských státech EU. Započtení však odmítly jak příslušné rakouské správní orgány, tak i rakouský správní soud, rozhodující v poslední instanci o žalobě prof. Köblera napadající daná správní rozhodnutí. Prof. Köbler podal další žalobu, tentokrát na náhradu škody, která mu vznikla v důsledku diskriminace spočívající v nezapočtení let odpracovaných v jiném členském státě EU.

ESD v souladu se svou předchozí judikaturou potvrdil, že členské státy odpovídají za škodu, kterou způsobily fyzické nebo právnické osobě státní orgány, včetně soudů rozhodujících v poslední instanci. Neopomněl však zdůraznit, že jednou z podmínek pro přiznání takovéto náhrady škody je dostatečně závažné porušení práva EU. Jelikož však soudy mají často velký prostor pro své uvážení při výkladu skutkových i právních okolností, je dle ESD nutno tuto skutečnost při posouzení odpovědnosti státu za škodu způsobenou jejich rozhodnutími zohlednit. ESD proto stanovil, že rozhodnutí národní soudu poslední instance lze označit za dostatečně závažné porušení práva EU tehdy, jestliže se jedná o „zjevné porušení práva“ („manifest infringement of law“).

V uvedeném případě, a ke zklamání prof. Köblera, ESD sice souhlasil s tím, že rakouský předpis o profesorských bonusech odporuje právu EU a kvůli nesprávnému výkladu platného evropského práva rakouský správní soud dospěl k chybnému rozhodnutí, avšak nesprávný výklad evropského práva ESD v tomto případě nepovažoval za zjevné porušení práva EU, a proto prof. Köblerovi náhradu škody nepřiznal.

Nezodpovězena zůstává tedy otázka, jaké porušení by ESD považoval za zjevné. O hranici mezi porušením a „zjevným“ porušením lze bez další judikatury pouze spekulovat. Ke zjevnému porušení by mohlo po vstupu ČR do EU dojít například v situaci, kdy spor před českým soudem druhé instance bude obsahovat dosud neřešenou otázku práva EU a tento soud se nedotáže na její výklad ESD, přestože je povinen tak učinit. S nejvyšší pravděpodobností sem bude spadat i ignorování ustálené judikatury ESD. Z výše citovaného rozhodnutí je ale zřejmé, že výklad ESD směřuje k tomu, aby členské státy odpovídaly jen za škody způsobené soudci, kteří postupují neprofesionálně, nikoliv soudci, kteří se „jen“ zmýlili.

I toto rozhodnutí ovšem naznačuje, jak nebezpečné pro stát může být ignorování práva EU soudy členského státu. Uvedené rozhodnutí totiž potenciálně otevírá cestu mimořádných opravných prostředků pro pokračování v původním správním sporu členského státu, opřenou o oficiální výklad ESD o protiprávnosti určitého předpisu. Z pohledu českých soudů uvedený případ zároveň reprezentuje názorný příklad toho, že i když po vstupu ČR do EU rozhodnou zcela v souladu s domácími předpisy, nemusí to znamenat, že rozhodli v souladu s právem.

Pavel Svoboda
Weinhold Legal

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m