Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Globální šachy: kdo dostane mat?

Globální šachy: kdo dostane mat?

10.10.2003 17:36
Autor: 

Světová ekonomika je neustále v pohybu. Co platilo včera, může být zítra úplně jinak. Minulý týden jsme se v článku Kdo hýbe světovou ekonomikou? věnovali proměnám světové ekonomiky v 90. letech minulého století a na začátku této dekády. Podívejme se, jaké síly působí ve světové ekonomice nyní a jak by mohl vypadat svět za několik let či desetiletí.

Favoritem číslo jedna je jednoznačně Asie. Kromě Číny, o níž jsme již psali, se důležitým hráčem stává Indie. Klíčem k úspěchu je v obou případech arbitráž nákladů práce. V případě Číny jde především o levné náklady a rostoucí kvalitu v oblasti průmyslové výroby. Průmysl se na celkovém HDP Číny podílí 57%. V případě Indie se stále častěji setkáváme s outsorcingem v oblasti komerčních služeb umožněným revolucí v oblasti informačních a telekomunikačních technologií.

Do hry se začíná vracet také Rusko, jemuž před několika dny agentura Moody’s poprvé udělila rating v investičním stupni. Západoevropský a americký kapitál tak má novou destinaci.

Střed a východ Evropy, který dokončuje transformaci svých ekonomik, se může těšit na členství v EU, což by mělo udržet, případně posílit, přesun výrobních kapacit ze západní Evropy východním směrem.

Ekonomika USA sice dostala několik zásahů v podobě splasknutí akciové bubliny, terorismu a účetních skandálů, jenže tamní trhy výrobních faktorů a hospodářská politika jsou dostatečně pružné. Americké univerzity a soukromý výzkum navíc představují jakýsi mozek světa ženoucí technologický vývoj kupředu.

Japonsko se stále nevymanilo ze spárů deflace, nicméně aktuální vývoj japonské ekonomiky, poměrně agresivní politika Bank of Japan a plány premiéra Koizumiho dávají naději na dlouho očekávané zrychlení hospodářského růstu.

Rozvoji afrického kontinentu brání úporný protekcionismus vyspělých zemí v oblasti zemědělského obchodu, občanské války, nízká vzdělanost a v neposlední řadě také AIDS.

Zbývá západní Evropa. Mezi hlavní neduhy této oblasti patří rychle stárnoucí populace, nepružný trh práce a rigidní hospodářská politika v důsledku předchozí nedostatečné rozpočtové disciplíny a existence měnové unie znemožňující podporu růstu v největších ekonomikách starého kontinentu. Za připomenutí rovněž stojí přesun výrobních kapacit, případně outsorcing, do střední Evropy.

V důsledku popsaných sil hýbajících současnou světovou ekonomikou dochází k značným nerovnováhám, neboť přizpůsobení nominálních veličin cen a kurzů (což je v podstatě také jen cena) je pomalé a neúplné, viz diskuse o schodku běžného účtu USA a akumulaci devizových rezerv ve východní Asii. Přeskupení globální ekonomiky navíc brání nová vlna protekcionismu, jež se vzedmula jak v USA tak v EU. S hospodářstvím to funguje stejně jako s lidským tělem, z přecházené chřipky můžete dostat zápal plic. Stejně tak kurz dolaru nebo čínské ceny (balancující na hraně deflace) mohou načas „onemocnět“ a dočasně vychýlit své ekonomiky z trendu určeného reálnými faktory, tj. zejména produktivitou výrobních faktorů závisející na technologickém pokroku a flexibilitě pracovních sil. Z této perspektivy může přizpůsobení kurzu jüanu do určité míry oslabit růst čínské ekonomiky. O kolik, to závisí, jak moc závisí úspěch Číny na nízkých cenách nebo rychle rostoucí produktivitě. USA by přizpůsobení kurzu (USD/CNY) jistě vyhovovalo, neboť většinu schodku obchodní bilance USA tvoří právě obchod s Čínou. Podle teorie J-křivky by oslabení dolaru sice krátkodobě zvýšilo schodek běžného účtu, v delším horizontu by ovšem mělo vnější nerovnováhu snížit. Snížení deficitu čistého vývozu by potom vládě umožnilo omezit rozpočtové schodky. Z dlouhodobého pohledu Černý Petr patrně i nadále zůstane v rukou Afriky a mezi outsidery bohužel patří také západní Evropa - alespoň do té doby, než převáží pozitivní vliv hospodářské integrace na pružnost a přizpůsobivost evropské ekonomiky nad stohy legislativy a nákladnými sociálními programy působícími přesně opačným způsobem. Někdy je méně více.

David Marek


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m