Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Ropa dokončila vzestupnou korekci a znovu roste

24.04.2002 16:32
Autor: 

Z Bagdádu zazněla nová výzva k omezení exportu. Arabské země by ze solidarity k Palestincům měly omezit export o 50%, pro Izrael a USA pak dodávky úplně zarazit. K uklidnění ropného trhu však přispělo prohlášení ministra ropného průmyslu Saudské Arábie, že jeho země nahradí případný nedostatek ropy způsobený výpadky iráckých dodávek. Saudská Arábie má dodatečnou kapacitu 3,5 mil.barelů denně, irácký export byl přitom v březnu mírně přes 2 mil.bd. Ve skutečnosti se jedná ze strany Saudské Arábie pouze o potvrzení dřívějšího prohlášení, ani tentokrát ale nebylo deklarováno, v jakém případě se dodávky začnou zvyšovat. Dopady omezení exportu se projeví nejdříve za 40 dnů, kdy irácká ropa bude v USA vyčerpána z posledních tankerů. USA jsou sice zákazníkem Iráku, je ale sporné, zda pozastavení dodávek hospodářství USA nějakým způsobem omezí. Americká vláda navíc minulý týden zabránila Senátu, aby vyhlásil embargo na dovoz irácké ropy.

V posledním týdnu se podle zprávy API zvýšily zásoby benzinu, zásoby ropy se snížily jen o 0,3%. Stávka ve Venezuele měla zatím na americký ropný trh jen minimální dopad.

Venezuela jmenovala šéfem státní ropné společnosti Petroleos de Venezuela generálního sekretáře sdružení OPEC Ali Rodrigueze. Nový šéf patří k zastáncům dodržování sjednaných ropných kvót. Rodriguez byl rovněž ministrem ropného průmyslu. Je respektován jak podnikateli tak i pracovníky ropné společnosti, jejichž stávka vyvolala politickou nestabilitu. Rusko podle ministra financí uplatní omezení na export ropy pouze do konce tohoto čtvrtletí. O prodloužení zatím neuvažuje. Toto prohlášení ministra financí na zasedání rusko-americké obchodní rady dne 22.4. bylo pak jednou z příčin uklidnění na ropném trhu.

Na pohyb ceny ropy v posledních dnech směrem vzhůru působilo několik faktorů. Předně to bylo stálé napětí na Blízkém východě s nebezpečím, zatím spíše potenciálním, že arabské země přece jen přivřou ropné kohoutky. Druhým faktorem byl pokles stavu zásob v USA tak, jak byl publikován API minulý týden. Došlo tedy k poklesu zásob surové ropy při rostoucí poptávce z rafinerií. A konečně posílilo přesvědčení, že Venezuela sice obnoví dodávky, bude však těžební kvóty dodržovat. Napětí se zmírnilo teprve začátkem tohoto kalendářního týdne ovšem s cenou ropy již přes 26 USD/b. Poslední cena barelu ropného koše zemí OPEC z 23.4. byla vypočtena na úrovni 25,24 USD.

Zásoby v USA nyní vzrostly, stávka končila, cena by se měla udržet na stávající úrovni popř. by mohla mírně oslabit.

TECHNICKÁ ANALÝZA:
V průběhu poslední doby cena ropy dokončila vzestupnou korekci a stále se nachází v dlouhodobém vzestupném trendu. Včera byla nakonec zavírací spotová cena ropy Brent na hodnotě 26,26 USD/barel.

V současné chvíli se zdá, že v tomto období by cena již neměla výrazně růst a spíše lze očekávat sestupnou korekci nebo alespoň stagnaci. Pohyb ceny by měl být shora omezen rezistencí na hladině 27,93 USD/barel. Další rezistence jsou pak na úrovních 28,19 USD/barel a 28,85 USD/barel, ale jejich dosažení v tomto období zatím není moc pravděpodobné.

Zdola by měl být pohyb ceny ropy omezen supportem na hladině 25,31 USD/barel. Ovšem při výraznější sestupné korekci by cena mohla klesnout i k dalšímu supportu, který je na hladině 23,55 USD/barel. Následující support je potom na úrovni 22,64 USD/barel.

(ČSOB, Trhy a Komodity)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m