Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropští auditoři vznesli připomínky k návrhu nové směrnice o transparentnosti

Evropští auditoři vznesli připomínky k návrhu nové směrnice o transparentnosti

06.10.2003 12:56
Autor: 

V minulých dnech zaslala Evropská federace účetních (FEE), sdružující auditory a účetní zemí Evropské unie, Evropskému parlamentu své připomínky k návrhu směrnice o požadavcích na odhalení finančních informací, zkráceně směrnice o transparentnosti (Transparency directive), jež je součástí širšího úsilí o dosažení hlubší integrace evropských trhů s cennými papíry. Směrnice se týká společností, jejichž akcie jsou přijaty k obchodování na regulovaném trhu v členském státě EU, a jejím cílem je ulehčení přístupu investorů k informacím o společnostech, jejichž akcie jsou přijaty k obchodování na veřejném trhu. Návrh směrnice byl předložen Evropskou komisí dne 26. března 2003 a v současnosti probíhá procedura jejího přijímání; přijetí směrnice se očekává do konce tohoto roku a jednotlivé členské státy by ji měly transponovat do svých právních řádů do konce roku 2004. Jaké mají tedy účetní k navrhované úpravě připomínky?

Hlavní kritika návrhu se týká potřeby pružnějších lhůt k uveřejňování zpráv a užšího propojení s mezinárodními účetnímu standardy (IAS). FEE v zásadě akceptuje lhůty k uveřejňování výročních, pololetních i čtvrtletních zpráv, nicméně poukazuje na to, že zejména menší společnosti by mohly mít problémy s uveřejněním svých výročních finančních informací v navrhované tříměsíční lhůtě. Tím by se mohlo zkomplikovat srovnání hospodářských výsledků mezi společnostmi. FEE tedy požaduje, aby návrh směrnice dovoloval v ospravedlnitelných případech prodloužení lhůty. FEE dále navrhuje, aby směrnice zcela jasně stanovila, že auditorem schválená výroční zpráva za uplynulé účetní období nebude uveřejněna později než budou publikovány výsledky prvního čtvrtletí následujícího roku.

FEE se dále zasazuje o jednoznačné zakotvení principu odpovědnosti statutárních orgánů společnosti (nebo jiných osob – podle národních právních úprav) za to, že publikované údaje poskytují věrný a pravdivý obraz o hospodaření společnosti v souladu s příslušnými účetními standardy.

Evropští účetní navrhovanou publikaci klíčových indikátorů na čtvrtletní bázi považuje prozatím za dostatečnou, přičemž zavedení úplného čtvrtletního reportování doporučují zvážit až podle reakce trhu na nová pravidla. Zároveň však upozorňují, že tyto informace musí být založeny na mezinárodních účetních standardech IAS 34 o prozatímním finančním výkaznictví (interim financial reporting). V zájmu ulehčení srovnání mezi jednotlivými společnostmi by podle FEE společnostem neměla být dána možnost volby uvádět údaje před nebo po zdanění; všichni by měli být povinni uvádět údaje před zdaněním s tím, že doplňující uvedení údajů po zdanění by bylo dobrovolné.

Evropská federace účetních též zpochybňuje smysl přechodného ustanovení návrhu směrnice, které dovoluje společnostem, jimž se nepodaří řádně implementovat IAS do 1. ledna 2005, vyhotovit čtvrtletní zprávy v roce 2005 v souladu s jejich dosavadní praxí. FEE navrhuje, aby společnosti, které nebudou schopny vyhotovit čtvrtletní zprávy v souladu s IAS, byly v roce 2005 od publikace osvobozeny. To by znamenalo, že pro některé společnosti by povinnost uveřejňování čtvrtletních zpráv počala až v roce 2006.

Návrh směrnice stanoví, že příslušný orgán členského státu se v případě potřeby může za účelem získání informací vedle managementu obrátit též na auditora společnosti. Účetní usilují o to, aby se příslušný orgán obracel přímo na management společnosti; podle FEE není v kompetenci auditora, aby poskytoval informace o svém klientovi.

Orgány Evropského parlamentu by měly začít návrh směrnice a zprávu určeného poslance-zpravodaje projednávat 6. října 2003. Průběhu jednání o návrhu směrnice o transparentnosti, která v případě svého přijetí významně ovlivní i způsob uveřejňování informací českými subjekty, budeme na těchto stránkách dále věnovat pozornost.

Jan Turek
Weinhold Legal

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.