Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Evropské akciové trhy ve třetím kvartále rostou, na špici jsou Philips Electronics a Siemens AG

29.09.2003 13:22
Autor: 

Evropské indexy - alespoň podle toho, co zatím víme - ve třetím kvartále rostly, a pokud se do zítřka nic zvláštního nezmění, skončí růstem ve dvou po sobě jdoucích čtvrtletích (poprvé za posledních 3,5 roku). Jako hlavní důvod je citováno ekonomické oživení, resp. známky ekonomického oživení ve Spojených státech a růst ziskovosti firem z báze indexu DJ STOXX50 (zisky za Q2 v rámci tohoto indexu vzrostly o 72% v porovnání s rokem 2002 - především díky snižování nákladů a úsporným programům jednotlivých firem).

Nejlepší výkony však v rámci Evropy rozhodně nepředvedly v minulém čtvrtletí hlavní indexy jako DJSTOXX50 nebo německý DAX30, ale např. dánský KFX nebo turecký ISE National 100. Dánský index KFX poskočil o 14% a byl tak nejvýnosnějším indexem eurozóny. Hlavním tahounem byla akcie firmy Vestas Wind Systems A/S, největšího světového výrobce větrných mlýnů, která posílila po neočekávaném růstu zisku za první pololetí a zlepšujícím se výhledu tržeb pro zbytek tohoto roku.

Turecký index ISE National 100 Index posílil o 30% v dolarovém vyjádření a stal se tak nejvýnosnějším indexem, který agentura Bloomberg celosvětově sleduje. Dominantním důvodem růstu zde byl fakt, že Turecko podepsalo 22. září smlouvu o půjčce USD 8.5 mld. se Spojenými státy poté, co získalo ještě v srpnu částku USD 118 mld. od Mezinárodního měnového fondu.

V rámci indexu DJ STOXX50 byl pravděpodobně největším "tahounem" německý Siemens AG, který poskočil za poslední 3 měsíce o 22%. Firma, která je světově největší výrobce velkých technologických celků, generuje značnou část svých tržeb se Spojených státech a jakékoliv ekonomické oživení v tomto regionu firmě hodně pomůže. Na druhé místo se pak dostal holandský Philips Electronics, jehož akcie posílily o 21%. CEO Philips Electronics Gerard Kleisterlee řekl, že podle jeho názoru segment spotřební elektroniky v posledním čtvrtletí tohoto roku konečně poroste.

Ani akcie finančních domů a pojišťoven nepřišly zkrátka. AXA, pojišťovna generující cca 17% tržeb ve Spojených státech, posílila o 17% po návrhu na převzetí firmy Mony Group v objemu cca USD 1.5 mld. Aegon N.V., třetí největší evropská pojišťovna, posílil o 19%.

Evropským ekonomikám se ve druhém čtvrtletí obecně moc nevedlo. Zatímco americká ekonomika posílila o 3.3%, evropské trhy stagnovaly. Pedro Solbes, evropský komisař pro měnové a monetární otázky, vyjádřil názor, že evropské ekonomiky nebudou schopny dosáhnout očekávaného 2% růstu v příštím roce. Na druhé straně Evropská centrální banka řekla začátkem září, že rizika ekonomické stagnace se v eurozóně snižují díky tomu, jak se zlepšuje klima ve Spojených státech (a následně se tak zlepšuje výhled exportně orientovaných evropských ekonomik). Důvěra spotřebitelů a průmyslníků se zvýšila ve Francii, Německu a Itálii.

Petr Žabža


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data