Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak to vypadá se spotřebou elektřiny ve vašem kraji?

Jak to vypadá se spotřebou elektřiny ve vašem kraji?

25.09.2003 13:16
Autor: 

Minulý článek zabývající se strukturou spotřeby elektrické energie u nás doplňuje následující graf, který ukazuje podíl jednotlivých krajů na celkové spotřebě elektřiny v roce 2002. Je jasné, že tento je dán jednak velikostí kraje ve smyslu počtu obyvatel (tj. velikostí spotřeby domácností, které jsou vcelku druhým největším konzumentem elektrické energie u nás - viz minulý článek ZDE) a také místem působení největších průmyslových (popř. dopravních a podniků služeb) podniků u nás.

Z grafu je jasné, že Moravskoslezský kraj a Ústecký kraj mají dohromady téměř 30% domácí spotřeby, významný je i kraj Středočeský. Velká spotřeba elektřiny v těchto regionech je do značné míry vysvětlena právě velkou koncentrací velkých průmyslových podniků (viz. dále). Nemalý podíl na spotřebě má i Praha, kde hraje roli jednak velká koncentrace obyvatel a to, že zde má sídlo poměrně mnoho významných společností.


Zdroj: ERU, Patria Finance

Zajímavý je i detailnější pohled na podíl spotřeby v jednotlivých krajích - tj. jaký podíl tam mají dvě největší skupiny konzumentů elektrické energie u nás - průmysl a domácnosti. To demonstruje následující graf. I když existují výjimky, velký podíl průmyslu je většinou spojen s větší důležitostí kraje co se týče podílu na celkové spotřebě v republice (a naopak, jak demonstruje jih Čech a Moravy, popř. Vysočina), což je intuitivní. Rozdíly mezi jednotlivými kraji jsou přitom relativně významné - (i) podíl průmyslu kolem 25% u nejméně průmyslových krajů, naopak kolem 40% u nejvíce zprůmyslněných oblastí a (ii) podíl domácností od pouze zhruba 12% v nejprůmyslovějších oblastech do 25-30% na opačném konci spektra.


Zdroj: ERU, Patria Finance

Vysoký význam průmyslu v jednotlivých krajích v kontextu naší ekonomiky neznamená pouze velký význam pro spotřebu elektřiny, ale často stále velké problémy co se týče jeho restrukturalizace a zaměstnanosti - sever Moravy je typickým příkladem (podotkněme, že vysoká strukturální nezaměstnanost v daných regionech pravděpodobně působí i na snižování spotřeby elektrické energie v domácnostech). Její úspěch (restrukturalizace) tak bude v těchto oblastech znatelně ovlivňovat prodeje a zisky distributorů a obchodníků s elektrickou energií - např. SME, nyní patřící do skupiny ČEZ.

Naopak v oblastech s velkou spotřebou domácností se obchodníci s elektrickou energií zaměří na tento segment (po jeho liberalizaci v roce 2006). Zde velká atomizace zákazníků vyžaduje rozdílný marketingový a prodejní přístup (včetně podpůrných systémů), než je tomu u korporátních klientů. Dynamika možných přechodů k jiným dodavatelům elektřiny bude pravděpodobně výrazně nižší, než je tomu u velkých zákazníků.

Uvedené grafy tedy indikují, na jaký typ strukturálních změn mohou být více citlivé tržby a zisky jednotlivých distributorů a obchodníků v regionech (tj. jakému typu rizika, či příležitosti jsou v tomto smyslu vystaveni) - či na změny na straně domácností (vyšší vybavenost elektrickými spotřebiči, typ topení apod.), či na změny struktury a technologie produkce v průmyslu a jeho klesající podíl na HDP na úkor méně energeticky náročných služeb. Zatímco prví je relevantní např. pro Prahu, druhé pro již zmiňovanou SME, či SČE.

Jiří Soustružník


Váš názor
  • casova rada
    25.09.2003 18:59

    Bylo by take zajimave, porovnat vyvoj za jednotlive kraje v case, predevsim u tech s tradicni pritomnosti tezkeho prumyslu a u Prahy. Existuje takovy prehled vubec?
    Manfred II
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data