Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Je potřeba koordinovat veřejné rozpočty v Evropě? (opak.)

22.09.2003 13:46
Autor: 

Evropská unie má problém. A čím dál větší problém. Nejambicióznější evropský projekt, jednotná měna euro, byla postavena jako politický projekt. A protože politici nemají ekonomii příliš v lásce (a ekonomy také moc ne), některé ekonomické otázky jednotné měny euro se „zametly pod koberec“. Jiné se vyřešily na papíře, ale ve skutečnosti zůstaly otevřené.

Nejznámější a nejevidentnější je příklad veřejných rozpočtů. Jednotná měna, sdílená dvanácti státy (a v blízké budoucnosti možná 25 státy) potřebuje alespoň nějakou institucionální „podporu“ ve formě rozpočtových pravidel, jinak hrozí její rozpad. Evropská unie poměrně narychlo přijala Pakt stability a růstu (SGP), který vycházel z maastrichtské smlouvy a stanovoval jednoduché nominální limity pro schodky veřejných rozpočtů a veřejný dluh.

SGP byl od začátku velmi nepopulární - která vláda by si chtěla nechat mluvit do toho, jak velký má být její schodek. Nicméně, až ekonomická recese let 2002 a 2003 objasnila politikům, k čemu se to před 5 lety jejich předchůdci zavázali. Reakce byla a je silná: Němci volají po „rozumné interpretaci“ pravidel, Italové vymýšlejí jaké výdaje „vysunout“ mimo kontrolu SGP a Francouzi rovnou konsternovaným partnerům sdělili, že je nějaký Pakt nezajímá a že hlavní je, aby jejich ekonomika rostla.

Fascinující na této debatě je především absolutní ignorance (nebo její úspěšné předstírání) politiků, jaké dopady na ekonomický vývoj mají schodky veřejných rozpočtů. Již několikrát jsme se zde věnovali perverzní logice obhájců schodků, takže není nutné tyto argumenty opakovat. (Viz například komentáře Washingtonský konsensus je mrtvý, ať žije GGG? nebo Evropa: politici kreativní na špatném místě)

Nicméně, zajímavé je, že pokud nějaký nesmysl stokrát opakuje francouzský či německý premiér, nestane se sice „smyslem“, ale začne se mu přesto věnovat pozornost. Stejné je to s Paktem stability a růstu. Zástupci Evropské komise ho sice zatím oficiálně brání, v zákulisí si však již připravují ústupovou cestu. Prvním ústupkem bylo rozhodnutí brát v potaz „strukturální“ část rozpočtového schodku.

Zástupci Komise však horečně pátrají dále a ve zprávě o změnách rozpočtového procesu EU přišli s návrhem „koordinovat“ rozpočtovou politiku Unie a jednotlivých členských zemí. Jde o poměrně šokující návrh, který nemá šanci na úspěch. Návrh totiž předpokládá, že Evropská komise nejdříve stanoví „priority“ a „mantinely“ veřejných rozpočtů, a až poté národní vlády tyto priority a mantinely zapracují do svých národních rozpočtů, které opět prokonzultují s Komisí, tak aby všechny veřejné rozpočty v rámci Unie působily „koordinovaně“.

Návrh je kombinací ekonomického idealismu (koordinace pomůže Unii k efektivnějšímu vynakládání rozpočtových prostředků) a byrokratické touhy po moci (Komise by mohla spolurozhodovat o celých veřejných rozpočtech v Unii, které dosahují 40-50% HDP, ne jen o dnešních směšných 1,2% HDP Unie). Zajímavé je, proč vlastně vznikl tak beznadějný návrh. Zdá se, jako by i Komise, donedávna stoupenec ekonomické racionality, ztrácela nervy a nabírala rysy „centrálně plánovacího úřadu“. Doufejme že šlo spíše o přehmat a že se příště nedočkáme ještě nesmyslnějších návrhů.

Ondřej Schneider
Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.