Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dick Grasso opouští po 36 letech newyorskou burzu ... je to dobře nebo špatně?

Dick Grasso opouští po 36 letech newyorskou burzu ... je to dobře nebo špatně?

18.09.2003 17:33
Autor: 

Včera večer se na zprávách informačních agentur objevila informace, která byla sice poměrně hodně očekávaná, všichni ale ve skrytu duše doufali, že k ní nedojde - Dick Grasso, předseda a CEO newyorské burzy, podal svou rezignaci. Po několika týdnech nekonečného dohadování o tom, jestli 140 milionů amerických dolarů v kompenzacích (byť akumulovaných za posledních několik let) není mnoho, došla konečně celá diskuse k rozuzlení. Okamžitě se nabízí dvě otázky - je to dobře nebo špatně a jaký to bude mít vliv na NYSE?

Začněme druhou otázkou. Podle názoru velké většiny investorů a obchodníků nebude mít odchod Dicka Grassa na denní chod trhu více méně žádný vliv. Jeho role byla v tomto kontextu spíše formální a sestávala hlavně z přítomnosti na balkoně burzy v okamžiku zahájení obchodování a krátkého představení "hostů dne" do kamer CNBC necelých pět minut po začátku obchodů. Jeho absence bude sice citelně vnímána mezi brokery přímo na parketu - mezi nimi se D. Grasso pohyboval velmi rád (a zdatně), poplácával je po ramenou, a vytvářel si tak okruh velmi oddaných "poddaných" - konkrétní dopad na kvalitu obchodování to však mít nebude. To, že systém specialistů je podle mínění velkého počtu investorů zastaralý a měl by být nahrazen elektroničtější formou obchodování, není žádná novinka. V konečném důsledku by to však znamenalo konec NYSE ve formě, v jaké je známá - nemluvě o tom, že firmy které platí průměrně 2 miliony dolarů za jedno křeslo by s tímto koncem asi nebyly úplně komfortní.

První otázka - je-li odchod D. Grassa dobře nebo špatně - je podstatně méně jednoznačná. Podívejme se na to, co mu bylo především vytýkáno:

* členové výkonné rady, kromě jiného rozhodující o platu D. Grassa, byli sice jmenováni nominálně "nezávisle" - v konečném důsledku to všechno byli kandidáti navrženi a doporučeni D. Grassem.
* D. Grasso jednu dobu fungoval jako ředitel ve firmě Home Depot Inc., jejíž čelný představitel Kenneth Langone byl členem výkonné rady NYSE (a kromě jiného stanovoval výši jeho platu).
* D. Grasso se podle názoru mnoha pozorovatelů zaměřoval především na propagaci své vlastní osoby (mimo jiné účinkoval v jedné epizodě seriálu Sex ve městě).

Na druhé straně, v zájmu zachování objektivity musíme uznat, že D. Grasso nepochybně zanechal na NYSE i pozitivní stopu:

* po událostech 11.září 2001 se newyorská burza postavila na nohy neuvěřitelně rychle a začala obchodovat "pouhých" 6 dní po útoku.
* cena "křesla" na NYSE ani po propadu akciových trhů v letech 2000-2002 mnoho neklesla a pořád se pohybuje okolo USD 2 mil.
* za vlády D. Grassa vzrostl počet kotovaných papírů minimálně na dvojnásobek původního stavu.

Suma sumárum, odchod Dicka Grassa bude pro newyorskou burzu pravděpodobně velmi neutrální událostí. Jeho postava sice bude na balkóně NYSE chybět, investoři kvůli tomu ale nebudou obchodovat ani méně ani více. Proto se asi sluší popřát mu klidný "vejminek" a hodně radosti s téměř 100 miliony dolarů (poté, co část svého bonusu vrátil).

Petr Žabža


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data