Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Platební bilance: Schodek běžného účtu bez překvapení, přebytek finančního účtu roste

Platební bilance: Schodek běžného účtu bez překvapení, přebytek finančního účtu roste

04.09.2003 10:17
Autor: 

komentář doplněn
Schodek běžného účtu platební bilance za druhé čtvrtletí vzrostl na 44,4 mld. korun, zatímco finanční účet zaznamenal meziročně pokles přebytku na 25,95 mld. Kč. Čistý příliv přímých zahraničních investic se ale ve srovnání s prvním kvartálem mírně zvýšil na 34,1 mld. Kč, meziročně však výrazně nižší (minulý 2Q byl ale významně ovlivněn platbou RWE za Transgas).

Makroekonomicky důležité saldo výkonové bilance, tj. deficit bilance obchodní a přebytek bilance služeb, nebylo překvapením, údaje byly předem známé. Ve druhém čtvrtletí se zvýšil deficit zahraničního obchodu téměř přesně na úroveň stejného období minulého roku. Pokračoval negativní vývoj především na účtu bilance služeb, která skončila přebytkem pouhých 3,9 mld. Kč, což je zhruba třetina loňské úrovně. Negativně působí pokles cestovního ruchu související s krizí letecké přepravy (SARS, válka v Iráku)

V rámci běžného účtu platební bilance působí dále negativně rostoucí schodek bilance výnosů (-30,1 mld. Kč), příjmy tuzemců v zahraničí ani inkasované výnosy z přímých zahraničních investic nestačí (a především v budoucnu nebudou stačit) kompenzovat dividendy proudící do zahraničí a reinvestovaný zisk. Položka reinvestovaného zisku se ale objevuje ve stejné výši s opačným znaménkem na finančním účtu, na celkovou rovnováhu platební bilance tak nemá vliv.

Běžný účet byl ve druhém čtvrtletí rovněž negativně ovlivněn platbou odškodného společnosti CME, ta se projevila na účtu běžných převodů (-3,9 mld. Kč).

Na druhé straně vývoj na finančním účtu zaznamenal jisté zlepšení, i když je přebytek ve druhém čtvrtletí (25,9 mld. Kč) výrazně za loňským rokem ovlivněným privatizací Transgasu (184,8 mld. Kč). Do ČR ve druhém kvartále začalo přitékat mírně více investic do základního kapitálu. Přesto reinvestovaný zisk tvoří téměř dvě třetiny celkového přílivu přímých zahraničních investic za první pololetí.

Z pohledu platební bilance, resp. jejího finančního účtu, působí pozitivně rovněž zastavení silného čistého odlivu portfolio investic (jen -8,2 mld. Kč vs. -32,7 mld. Kč v prvním čtvrtletí). Výraznou změnu, vs. první čtvrtletí, zaznamenala také položka ostatní investice. Zdroje tentokrát spíše odplouvaly z ČR s tím, jak banky splácely své závazky v cizí měně.

Dnešní údaje tak nepřinesly nic závratně nového, mírně vyšší je položka přímých zahraničních investic, jejíž součástí je velmi obtížný odhad refinancovaného zisku. Rizikem na běžném účtu přestává být obchodní bilance, ale bilance služeb a bilance výnosů. Na finančním účtu lze očekávat spíše zlepšení, DHL avizovalo miliardovou investici v ČR, v příštím roce se chystají privatizace velkých společností. Rizikem pro platební bilanci je rovněž výplata dividend do zahraničí, resp. poměr zadrženého (reinvestovaného) zisku, ten by se měl totiž v dalších fázích vývoje ekonomiky snižovat právě na úkor výplaty výnosů z investic. Hrozí rovněž náhrad škod v rámci probíhajících arbitráží.

Ve druhém čtvrtletí nestačil přebytek na finačním účtu pokrýt deficit účtu běžného ani s pomocí téměř 16 miliard jdoucích na vrub salda chyb a opomenutí. Devizové rezervy se tak snížily o 2,5 mld. Kč. Negativní příspěvek zahraničního obchodu se zbožím a službami k odhadovanému růstu HDP se opět zvýšil.

Radim Krejčí


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data