Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Anatomie

Anatomie "medvědí" bubliny

27.08.2003 14:13
Autor: 

Nenadálá a nečekaná vzedmutí akciového trhu - který je z dlouhodobého pohledu stále ve své "medvědí fázi" - se nazývají přeneseně a velmi přibližně "medvědí bubliny" (bear market rallies). To, jestli se nyní v jedné takové bublině nacházíme, je na mnohem delší diskusi, ale pokusme se s lehkou nadsázkou podívat na možné příčiny a genezi takové bubliny.

Jako první se pravděpodobně "rozhoupou" sami pracovníci a manažeři jednotlivých firem (insiders) a koupí si něco málo akcií své vlastní firmy. Tím nepochybně vystraší investory v krátkých pozicích - ti se tyto pozice rozhodnou uzavřít ("co kdyby na tom něco bylo"), a posunou tak cenu akcií výše. Trh reaguje poměrně bouřlivě a poskočí vzhůru, zanechávajíce poměrně velké mezery mezi konečnou cenou jednoho dne a otevírací hodnotou druhého dne.

Investoři, kteří si stihlli nakoupit jako první, mají nyní svrbění v prstech a začínají realizovat zisky s tím, jak trh posiluje. Tato fáze je často považována za "korektivní" fázi růstu před dalším pokračováním růstu. S tím, jak se tento růst materializuje, vzrůstá opmismus mezi těmi, kdo mají zainvestováno, ale i mezi těmi, kteří o tom uvažují. Do popředí zájmu se dostávají velké, likvidní a volatilní akcie. Optimismus roste dál a dál, důvěra investorů dosahuje závratných výšin. Velmi brzo dojde k situaci, kdy "stock-picking" a sektorová rotace padne za oběť nediskriminující nákupní vlně v rámci celého trhu.

V tuto chvíli se situace na trhu dostane do středu zájmu finančních médií. Mantra starých časů se vrací - akcie rostou, ekonomické oživení je v plném běhu, lepší časy jsou na dohled. V tuto chvíli - kdy z trhu zcela zmizely obavy o cokoliv, resp. z čehokoliv a analytici jsou opět na vrcholu blaha - se pravděpodobně blíží konec druhé růstové fáze. Institucionální portfolio-manažeři, kteří dosud zaspali, si nyní uvědomí, že "musí držet" akcie, které byly tahouny tohoto růstu a začnou nakupovat. Málo likvidní a jen velmi málo "výnosné" akcie začnou být ve finančních médiích protěžovány jako instrumenty zaručující dvouciferné zisky.

Mejdan končí. "Insiders" začínají prodávat (jenom pro ilustraci, vítězové minulého týdne: Michael Dell -11,000,000 akcií, Bill Gates -3,000,000 akcií, Jeffrey Bezos (Amazon) -450,000 akcií) a "smart money" se postupně stahují. Jednotlivé akcie obchodují na nových maximech a pak na konci týdne skončí níže.

Velmi rád se budu mýlit, ale něco mi to připomíná.

Petr Žabža


Váš názor
  • Dane Tencle,
    29.08.2003 1:55

    proboha co to je za blabol, vlozil si uz nekdy na stock market naky love? asi tezko, leda tak naky fond, ktery ti schlamstnul 5% a trochu jeste vyklesal a pak si ho prodal, ze jo?? a ted z toho mas komlexy ze to leze nahoru. Stock market je o vydelavani penez a spatne pridikce jsou ztraty, ty vole, a momentalni medved Zabza, pokud spravuje nejake cizi portfolio, no potes panbu, sympaticky borec, ale stock market je o spravnych predikcich a ty teda rozhodne nema. Nevim jak Zabza, ale ja jsem ten tvuj filozoficky blabol teda vubec nepochopil, ale je mi to suma fuk, jen vic takovych magoru jak ses ty, aspon mame na kom vydelavat...
    Alan
  • pro pana Žabžu
    27.08.2003 20:02

    1) je jasne, že největší zisky trh dělá v okamžiku, kdy konzervativní investoři vystoupí z long a nedovolí si ještě jít do short. Makléř, který předvídá správně pokles je považován za špatného, protože ho mine krásný nárůst euforického trhu s předpokládaným prodejem na vrcholu. 2) je těžká situace medvěda, který má určit, kde valstně je pevná země, když už při minulých výnosných cenových skocích se odrážel z oblaků. 3) trh je nádherné zrcadlo společnosti. A kdyby se udělala črta vlastností amerických trhů, vyšel by z toho portrét průměrného člověka - nositele děje. Jaký by asi byl ?
  • trochu jste si popudil investory
    27.08.2003 15:17

    tak mam dojem, ze je to trochu dost bearish komentar pro ceske inevestory. jsem prekvapen, ze zde nejsou zadne negativni reakce, nicmene zcela s vami souhlasim.
    bob
    • konzervativní
      27.08.2003 19:49

      osobně si myslím, že český investor není stádovitě se chovající dělník co vidí ujíždějící vlak do kterého musí naskočit, ale spíš obezřetný pasažér co raději vystupuje za jízdy, je-li pociťována jako příliš nebezpečná. Tedy většina bude konzervativní.
      dan tenčl
    • bobisku,
      27.08.2003 17:42

      jake negativni reakce ?? je hezke, ze s panem Zabzou souhlasis a predpokladam, ze jsi "tezce short", tak se za mesic prihlas, kolik budes mit stratu, jestli shortujes podle komentaru pana Zabzi za posledni pul rok, tak uz musis byt vykrvacenej, ale na inet jeste mas, tak to je O.K.
      alan
    • deprese
      27.08.2003 17:23

      blíží se podzim, tak uvidíme :-)
      Václav
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.