Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Chvála dividend

Chvála dividend

25.08.2003 14:42
Autor: 

Je poměrně rozšířeným názorem, že hlavním zdrojem příjmů z investic do akcií je kapitálový zisk (nebo kapitálová ztráta). Fakt, že kromě toho zde existuje ještě něco jako dividendový výnos, se poslední dobou dostalo na vedlejší kolej. Zcela chybně a především zcela nazaslouženě. Jak v minulém týdnu poznamenal Robert Arnott - manažer fondů pro firmu Pimco Advisors - právě dividendy historicky byly a jsou hlavním zdrojem zisků z akcií. Za posledních 200 let akcie obecně vynesly cca 7.9% - měřeno jako "total return" (tj. sumou všech kapitálových a dividendových/úrokových výnosů). Z těchto 7.9% bylo přesně 5% atributovatelných dividendám. Ostatní komponenty byly v porovnání s tímto zcela zanedbatelné - 1.4% inflace, kapitálový zisk 0.6%. Jinými slovy - na dividendách opravdu záleží.

"Je zcela evidentní, že význam dividend pro tvorbu bohatství investorů je nesmírný. Tento fakt je však v příkrém rozporu s obecně uznávaným názorem, že zatímco příjem z dluhopisů je v podstatně kompletně závislý na kuponu, akcie nabízejí především růst a až poté dividendový výnos." - R. Arnott.

Pro některé investory může být proto ve světle výše uvedených informací poměrně překvapivé zjištění, že "total return" výnos indexu S&P500 je od roku 1965 roven nule. Jaké může mít tento fakt implikace? V současnosti je dividendový výnos indexu S&P500 na mizivých 1.6% proti svému dlouhodobému průměru na 5%. Jinými slovy - nákup akcií z tohoto indexu je v podstatě na 100% ztrátovou investicí. Budoucí výnosy budou - nezávisle na míře růstu americké ekonomiky - k pláči. Proto je jistě na místě opatrnost ve vztahu k současné vlně optimistických makroekonomických dat, přicházejících ze Spojených států. Co hůř, technologický Nasdaq - miláček trhů na konci devadesátých let minulého století - situaci nezachrání. Jeho dividendový výnos je 0.4% (i když je možno argumentovat, že technologické tituly negenerují dividendy díky tomu, že se stále nacházejí v "růstové" fázi).

Evropské trhy jsou na tom v porovnání se Spojeným státy mnohem lépe - DJ STOXX50 +3.16%, DAX30 +2.29%, CAC40 +2.24%, AEX +3.47. Nejlépe si však vede Velká Británie - zde je dividendový výnos na 3.73%. Spolehlivě minimálně dvojnásobek toho, co pravděpodobně vynesou na dividendách americké indexy.

Petr Žabža


Váš názor
  • daně a dividendy
    26.08.2003 13:35

    Jedním ze stimulů vzniku akcií v historii bylo daňové zvýhodnění soukromých investorů v podobě nezdaněného příjmu z dividend. Zatímco soukromý investor ( majitel akcií ) nese veškeré riziko, stát ho za tuto činnost odmění daňovými výhodami. Podle mne existuje několik vysvětlení dnešního stavu přičemž jedním z nich je: - investor, který věří a podporuje vybranou společnost, není chápán jako spolumajitel ( i přesto že jim je) - zdanění výnosů z dividend dává většinovým majitelům možnost hledat cesty jak si lépe vyplatit zisky ( pokud by taková cesta neexistovala – možná bychom se divili, jaké dividendy by se vyplácely) - stát svou daňovou politikou nepřímo podporuje banky a finanční instituce ( přičemž, zase nepřímo brání přímému vstupu soukromých investorů do světa kapitálového trhu)... Páni ekonomové mohli by jste někdo zveřejnit tabulku zdanění dividend v jednotlivých zemích o kterých píšete ? Jirka
  • Nesmysl
    26.08.2003 11:30

    Vzdycky si se zajmem prectu Vase clanky pane Zabka, ale tentokrat jste dle meho nazoru naprosto ujel. Kde jste sehnal ty data se kterymi pracujete ???????? Kapitalovy vynos s akcii ze je zhruba na nule, to si delate srandu ne ?? Pokud nebudu brat akcie obecne, ale zamerim se na akcie americke. S&P 500 byl v roce 31.12.1982 na hodnote 140.64, 31.12.2002 na hodnote 879.82, coz nam dava prumerny rocni vynos neco malo pres 9 % ( bez zohledneni inflace). Toto je kapitalovy vynos z akcii. Pokud diskontujeme prumernou inflaci (merenou dle CPI) za uveden obdobi (necela 3 % p.a. – source http://inflationdata.com/Inflation/Consumer_Price_Index/HistoricalCPI.aspx), dostaneme porad jeste uctyhodny vynos 6%. Tento vynos jest cisty kapitalovy vynos z akcii. Podobna cisla dostanete, pokud pouzijete k vypoctum DJI, u NASDAQu budou vynosy i pres tragicky vyvoj od brezna 2000 vynosy jeste vyssi ( dano prave temer uplnou absenci vyplaty dividend). Do rustu indexu (S&P, NASDAQ, DJI) se nezohlednuje vyplata dividend, takze pokud tento pripocteme k zminenym cislum, zjistime, ze akcie nam davaji z dlouhodobeho hlediska bezkonkurencne nejvyssi vynos v porovnani s jinymi investicemi. Myslim si, ze by Patria mela propagovat investice do akcii (uz jen proto, ze v CR existuje k temto investicim, diky ruznym skandalum z minulosti, znacna neduvera). Tento clanek je podle me zkratka uplne out.
    SOK
  • Total return?
    26.08.2003 11:04

    Nerozumím termínu total return SP500 roven nule. Znamená to celkový výnos od roku 1965 po odečtení příslušné inflace? Nemám k dispozici historická data, ale silně pochybuji, že za téměř 40 let by se akciový index nepohnul výše...
    ?
  • A co s tím ?
    26.08.2003 9:36

    Nic nového, že. To, že kapitálový zisk v dlouhodobém čas. úseku přínáší výnos "šul-nul" pro agregovanou skupinu všech invetorů na trhu jěště neznamená, že neexistuje omezená skupina investorů, pro kterou je velice zajímavý. a) buď se daná skupina pohybuje na trhu krátký čas. úsek a má pouze štěstí b) využívá insider informací c) drží akcie dostatečně dlouhou dobu - dle dosavadních stat. lze usuzovat, že změna ceny akcií je náhodnou veličinou (viz. dnešní článek např.) pak dle Polyovi věty by měla cena akcie nabýt alespoň jednou "jakkékoliv" hodnoty (roz. +0;°° ) Spíše by bylo zajímavé kvantifikovat např. poměr úspěšných/neúspěšným invetorům či rozdělení jakých strategií využvají ti úspěšní.
    Lada
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data