Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak oprávněná je obava z

Jak oprávněná je obava z "dluhové" bubliny ??

15.08.2003 15:48
Autor: 

Témata "bublin" všeho druhu jsou v poslední době poměrně oblíbená. Měli jsme tu akciovou bublinu, internetovou bublinu, teď je tady bublina na trhu nemovitostí. Všechny tyto úkazy však mají (více či méně přímou) vazbu na další ekonomický jev - explozi dluhu, ať už u domácností nebo korporací. Mnoho analytiků a ekonomů si tak klade otázku, jak dlouho bude americká a potažmo světová ekonomika schopna tyto úrovně udržet.

Hlavní obava pramení z faktu, že nikdy v historii ještě nebyl ve vyspělých ekonomikách poměr soukromého dluhu (rozumějmě dluhu domácností a korporací) k hrubému domácímu produktu tak vysoko. Ve Velké Británii je tento indikátor na hodnotě 189% (dluh / HDP), ve Spojených státech a v Německu je na 145%. A co hůře, ani po kolapsu akciových trhů v roce 2000 nedošlo ke snížení tohoto poměru, právě naopak. V minulosti tomu tak ale nebylo - zadluženost domácností a firem obvykle dosáhla maxima zhruba ve stejném okamžiku, kdy vrcholil také trh akcií. S tím, jak docházelo k poklesu cenové hladiny akciových trhů, domácnosti a firmy postupně snižovaly svou "leverage" a přizpůsobovaly se realističtějším odhadům budoucího vývoje.

Nyní je však situace zcela opačná. Navzdory dramatickému propadu akciových trhů v posledních třech letech se domácnosti a korporace zadlužují stále více, především díky historicky velmi nízkým úrokovým sazbám a možnosti výrazně levněji refinancovat hypotéky. Ačkoliv neexistuje empiricky doložitelná úroveň, na které se zadlužení stává problémem, v Japonsku došlo k prudké eskalaci problémů s předlužením v okamžiku, kdy výše uvedený poměr dosáhl 193% v roce 1990. Nyní je to v regionu Japonska na 170%.

Načasování vrcholu takovéto bubliny je v podstatě nemožné. Naopak, nedá se vyloučit, že britské a americké domácnosti budou ještě nějakou dobu pokračovat v akumulaci dluhu, v určitém bodě v budoucnosti však dojde nepochybně k obratu. Co se pak stane?

Jako první bude zajímavé pozorovat, jak na tento vývoj zareagují ceny akcií finančních domů a bank. Ještě nikdy v historii nebyl americký akciový trh a americká ekonomika obecně tak závislá na ziscích z finančního sektoru. Ty představují více jak 40% zisků po zdanění celého korporátního sektoru a více jak 50% růstu zisků celého amerického korporátního sektoru v roce 2003.

Druhou oblastí s potenciálně velmi signifikantním dopadem na ekonomiku bude již zmiňovaný trh s nemovitostmi. Růst cen nemovitostí, refinancování hypoték za příznivých úrokových sazeb a extrahování kupní síly domácnostmi jsou hlavními motory relativně robustní spotřeby domácností. Jakýkoliv prudší pohyb úrokových sazeb směrem vzhůru bude mít na tento komponent nedozírné následky.

Petr Žabža


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data