Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Trhy dluhopisů se konečně dostávají na první stránky finančního tisku ...

04.08.2003 14:17
Autor: 

Evropské a americké trhy dluhopisů se konečně dostávají na přední stránky finančního tisku - není však úplně jisté, jestli o tuto formu popularity obchodníci s dluhopisy a správci portfolií opravdu stojí. V mnoha případech jde totiž o situaci, která se v hodně ohledech podobá situaci akciových trhů v roce 2000 - 2001.

Trhy dluhopisů si v posledních třech letech "užívaly". Americký FED snížil hlavní úrokovou sazbu z 6.5% v roce 2000 na jedno jediné procento v současnosti. Souběžně s tím docházelo k propadu akciových trhů a dluhopisy (především státní) vypadaly dlouhou dobu jako jediná racionální alternativa. Geopolitická nestabilita, konflikt v Afghánistánu a Iráku, nejistota ohledně vývoje v oblasti Koreje a korporátní skandály trh s dluhopisy podpořily. Firmy a domácnosti začaly využívat nízkých sazeb a refinancovaly své hypotéky, firmy emitovaly nové emise dluhopisů na pokrytí stávajících závazků. To vše, alespoň podle vývoje v posledních dvou týdnech, může velmi rychle skončit.

Minulý týden byl připomínkou toho, jak rychle se růstový trend může otočit. Velmi dobrá makroekonomická data (lepší než očekávané údaje o hrubém domácím produktu, spotřebě, nových žádostech o podporu v nezaměstnanosti a indexu Chicago Purchasing Manager), společně s pokračujícími kvalitními korporátními výsledky stlačily cenu 10-letého německého státního dluhopisu o necelá tři procenta níže, americké 10-leté Treasuries poklesly v podstatě stejně. Jaký je výhled ?

- Celkový objem trhu s dluhem dosáhl ve Spojených státech cca 299% hrubého domácího produktu. Jenom pro ilustraci, v roce 1929 - na vrchu akciových trhů v té době - dosáhl objem dluhu jako poměr HDP necelých 270%. Co následovalo poté, je obecně známo - index Dow Jones spadl z tehdejších 380 bodů (!!) na méně než 50 bodů v roce 1932.
- Jak již bylo zmíněno, Evropská centrální banka pokračovala v redukci svých pozic v dluhopisech největších amerických "hypotéčních" ústavů Fannie Mae a Freddie Mac.
- Swapové sazby se na pěti- a 10-letých rozběhly tak dramaticky, že podle některých obchodníků předčily paniku spojenou s pádem hedge-fondu Long Term Capital Management v roce 1998.
- Nejhůře ze všeho - mnoho retailových investorů nyní zvažuje (alespoň ve Spojených státech) přechod z nevýdělečných depozitních certifikátů v bankách na dluhopisové podílové fondy. Budiž jim země lehká !


Váš názor
  • Dlouhodové sazby klesají nebo rostou?
    05.08.2003 11:50

    Pane Žabža, jak je Váš dnešní článrk v souladu s tím, jak jste před měsícem upozorňoval na bezdůvodný růst akciových trhů? Vy říkáte, že dlouhodobé úrokové sazby klesají, pan Koděra z Patrie , zdá se, říká něco jiného :Úrokové sazby ... co se stane a co ne. Jejich (dlouhodobé sazby) prudké zvýšení podle analytiků Merrill Lynch znamená, že akciový trh je v průměru o 15 až 20% nadhodnocený. Merrill Lynch tak doporučuje držet 45 procent z portfolia v akciích (nejméně z 15 jiných alokací podle průzkumu Bloomberg). Merrill Lynch tak v současné době fandí spíše obligacím než akciím. Děkuji za vysvětlení.
    JB
    • RE:
      05.08.2003 13:40

      Dobré odpoledne. Domnívám se, že jak kolega Roman Koděra tak já hovoříme o stejné věci. Oba hovoříme o poklesu CENY dluhopisů, která je reverzní k výnosu - tj. pokles ceny vede k růstu výnosů (jinými slovy sazeb). To zmiňuje jak Roman Koděra ve vztahu k 10-letým americkým státním dluhopisům Treasuries, tak já ve vztahu k německým státním dluhopisům.
      Petr Žabža
      • RE
        06.08.2003 10:32

        Prosím. Rozdíl je v tom, že Vy zdůrazňujete dobrá makroekonomická data(ačkoli před měsícem jste důrazně varoval před optimismem v tomto směru) a v důsledku toho pokles ceny dluhopisů a varujete před nákupem dluhopisových fondů. Nevím, jak s tím souvisí rok 1932, kdy snad došlo k pádu akciového a nikoli dluhopisového trhu. Kolega Roman Koděra naopak cituje Merill, podle něhož jsou soúčasné akciové trhy o 15-20 % nadhodnoceny, a proto naopak doporučuje koupi obligací. Jak je to tedy opravdu? Hrozí pád akciových nebo dluhopisových trhů ?
        JB
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.