Tisková zpráva: Zisk ČEZ vzrostl o 71 procent a dosáhl výše 12,3 mld. Kč

31.07.2003 10:41

Následuje úplné znění textové části tiskové zprávy ČEZ
Energetická společnost ČEZ dosáhla v prvním pololetí letošního roku čistého zisku 12 329 mil. Kč, což je oproti stejnému období loňského roku nárůst o 5,1 mld. Kč, tedy o 71 procent. Hlavní příčinu takto razantního nárůstu zisku je však třeba hledat v prodeji 66 % podílu v ČEPS (provozovatel přenosové soustavy), když rozdíl mezi prodejní cenou a zůstatkovou hodnotou dosáhl 12,5 mld. Kč. Z tohoto převodu ČEZ vykázal daň z příjmu ve výši 4,2 mld. Kč.

„Potěšitelné je, že přes naše další zlevnění cen elektřiny pro domácí zákazníky, se nám díky výrazně vyššímu prodeji podařilo zvýšit tržby za elektřinu včetně podpůrných služeb o téměř 11 procent. A přes nárůst odpisů o 1,6 mld. Kč, v souvislosti s kompletním uvedením Jaderné elektrárny Temelín do zkušebního provozu, poklesl náš provozní výsledek hospodaření pouze o 300 mil. Kč na úroveň 4,3 mld. Kč. Nadále pokračující tlak na efektivitu hospodaření vedl k zvýšení produktivity práce z výroby o dalších 20 procent. “ uvedl místopředseda představenstva a výkonný ředitel pro strategii ČEZ Petr Vobořil.

ČEZ zvýšil v prvním pololetí prodej elektřiny o 9,8 %, přičemž prodej na domácím trhu vzrostl o 1 519 GWh (o 8,4 %) na 19 686 GWh, vývoz pak vzrostl o 13,5 % na úroveň 8 779 GWh. Cenu elektřiny pro domácí trh ČEZ dále snížil, naopak vývozní cena vzrostla.

Výroba elektřiny v elektrárnách ČEZ meziročně vzrostla o 3 579 GWh (o 13,6 %) na 29 959 GWh, z toho výroba v uhelných elektrárnách vzrostla o 1 176 GWh (o 7,1 %) a v jaderných elektrárnách o 2 794 GWh (o 31,4 %) v souvislosti s postupným uváděním bloků Jaderné elektrárny Temelín do provozu. V Jaderné elektrárně Temelín se vyrobilo 4 734 GWh, což je meziroční nárůst o 116 %. Naopak výroba ve vodních elektrárnách, v důsledku škod na elektrárnách Štěchovice a Orlík způsobených loňskými povodněmi, klesla o 391 GWh (o 39,8 %).

Na investice ČEZ vynaložil 1 789 mil. Kč, což je meziročně o 903 mil. Kč méně. Hlavními investičními akcemi jsou dostavba Jaderné elektrárny Temelín a modernizace elektrárny Dukovany.

Díky pokračujícím racionalizačním opatřením spojených s optimalizací organizační struktury firmy poklesl počet zaměstnanců meziročně o 410 (o 5,6 %), zejména v úseku jaderných elektráren. ČEZ měl k 30. 6. 2003 celkem 6 966 zaměstnanců.

Energetická společnost ČEZ se stala od 1. dubna letošního roku vlastníkem akciových podílů v regionálních energetických společnostech. Tímto začleněním významně posílila celá Skupina ČEZ a vzniklo nejvýznamnější energetické uskupení v ČR. Nově vzniklé uskupení se zařadilo mezi desítku nejvýznamnějších energetických firem v Evropě z hlediska výnosů nebo počtu zákazníků a dostalo se před řadu renomovaných energetických firem, jako je rakouská firma Verbund, finský Fortum, britské firmy British Energy nebo Innogy, španělská Union Fenosa, portugalská EDP, švédský Sydkraft.

Od počátku července se slibně rozbíhá „Projekt REAS“ v jehož rámci pracuje 108 lidí z regionálních energetik, konzultantské firmy A.T. Kearney i z ČEZ na vytvoření budoucí struktury moderního a efektivního energetického uskupení.

Další podrobnosti najdete v Pololetní zprávě na internetové stránce:http://www.cez.cz

Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ

26.02.2021
20:08Vláda schválila nový nouzový stav do 28. března, ministerstvo zdravotnictví dostane větší pravomoci
18:14Výnosy zůstávají nahoře, technologie obrátily vzhůru, eurodolar pod 1,21
17:58Čína pomohla USA s inflací
16:20Získejte záznam webináře: TRHY versus REALITA. Kam pro ZISKY v covidové době?
15:37Volkswagen: Letos čekáme oživení dodávek i tržeb. Akcie obrátily do plusu
15:22Centrální banky říkají: Tištění peněz zatím nekončí. Trhy to ale nekupují
13:59Perly týdne: Výnosy, inflace a akcie. A dávejte si pozor na psa!
13:11Tržby skupiny Deutsche Telekom loni překonaly 100 miliard eur
12:22Erste Bank: Slušná sada čísel za 4Q20 a letos potenciální dividenda 1,5 EUR na akcii (komentář analytika)
11:48Výnosy rostou moc rychle, co na to Fed? Akcie se sbírají po propadu
11:41Vlastník British Airways má kvůli pandemii rekordní ztrátu
11:06Nové investiční tipy Patrie: Cyklické tituly a strukturální trendy
10:51Airbnb je v hluboké ztrátě, čeká ale výrazný nárůst cestování
10:20Kofola oznámila plánovaný nákup vlastních akcií pro účely opčního programu
9:12Rozbřesk: Vidina tvrdších opatření drží korunu pod tlakem
9:03Twitter chce do 2023 dvojnásobné tržby, akcie včera na rekordu
8:51Evropské burzy zahájí den zřejmě výrazným propadem. Jak povýsledková Erste?
8:29Další zpřísnění: Vláda chce zakázat pohyb mezi okresy, zavřít školy a další obchody
8:23Erste loni klesl čistý zisk o 46,7 %, akcie ztrácejí
8:01PFNonwovens a.s.: Výsledky rozhodování valné hromady mimo zasedání