Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Napomohou pololetní výsledky Českého Telecomu uzavřít širokou mezeru mezi odhady hodnoty jeho akcie a její cenou?

Napomohou pololetní výsledky Českého Telecomu uzavřít širokou mezeru mezi odhady hodnoty jeho akcie a její cenou?

28.07.2003 13:59
Autor: 

Ve středu bude zveřejňovat své konsolidované výsledky podle IFRS za první pololetí Český Telecom a spolu s ním i mobilní operátor Eurotel, který byl v dané periodě z 51 % vlastněn Českým Telecomem. Tyto výsledky jsou důležité pro to, aby potvrdily, že Český Telecom zůstává přes poměrně silný tlak na jeho výnosy společností se silnou schopností generovat cash flow, které by mělo dříve, či později, být rozděleno jeho akcionářům, ať již ve formě odkupu akcií, či ve formě dividendy.

Pokud bychom měli krátce shrnout očekávání, na pololetních výsledcích Českého Telecomu se odrazí dlouhodobý trend odlivu provolaných minut prostřednictvím pevných linek, způsobený migrací k mobilní telefonii a k alternativním operátorům. Tento pokles je pouze částečně kompenzován vyššími paušálními poplatky a příjmy z datových a jiných služeb. Vedle tržeb bude rozhodující výše EBITDA marže.

Následující graf znázorňuje vývoj průměrného výnosu v Kč na 1000 provolaných minut a počty provolaných minut jednotlivých segmentech místních, meziměstských a mezinárodních hovorů a internetových služeb. Tyto proměnné určují celkový výnos z hovorného.

Zdroj: Český Telecom, Patria Finance

Z grafu je jasně patrný zmiňovaný klesající počet provolaných minut jak na místní, tak na meziměstské a mezinárodní úrovni, což je odrazem migrace k mobilní telefonii a pokračující liberalizace odvětví. Na celkové úrovni počtu provolaných minut je tento pokles často téměř přesně vyvážen nárůstem užívání internetu. Právě zvyšující se podíl minut připojení k internetu a celkový pokles úrovně efektivních tarifů (např. důsledkem jejich rebalancování, či nárůstem počtu volných minut) vede k soustavnému poklesu průměrného výnosu na provolanou minutu, jak je z grafu také patrno.

Vývoj dvou hlavních skupin tržeb za poslední dva roky, který znázorňuje druhý graf, potvrzuje trend poklesu příjmů z hovorného (který je pouze částečně kompenzován nárůstem příjmů z předplatného) a nárůstu ostatních výnosů. Právě úspěšnost, se kterou se společnosti podaří nalézt a využít zdroje jiných příjmů, např. spojených s internetovými či datovými službami, a eliminovat pokles tržeb z hovorného, je jedním z nejdůležitějších faktorů, které budou v budoucnosti určovat hodnotu společnosti.

Zdroj: Český Telecom, Patria Finance

Vedle snahy o zastavení poklesu výnosů je pro Český Telecom již několik čtvrtletí typická znatelná snaha o redukci nákladů (zaměření se na náklady a investiční výdaje je součástí strategie většiny společností v období poklesu, či stagnace jejich výnosů). Následující graf ukazuje dlouhodobější vývoj čtvrtletních tržeb spolu s vývojem EBITDA marže (která je na relativně vysoké úrovni jak v porovnání s Matávem a TPSA, tak v porovnání s mnoha západoevropskými operátory). Připomeňme, že ukazatelem, který v rámci výsledovky hraje při odhadu hodnoty společnosti asi největší význam, je právě EBITDA (Earnings before interest, taxes, depreciation and amortization).

Zdroj: Český Telecom, Patria Finance

Z našeho pohledu je akcie Českého Telecomu fundamentálně podhodnocená (naše cílová cena je 337 Kč), ale domníváme se, že doznívající obavy z dalšího umístění většího počtu akcií na volný trh stále brání výraznému růstu ceny akcie v příštích týdnech. Nicméně si také myslíme, že tyto obavy postupně zmizí.

Mimo to se domníváme, že ve středoevropském regionu by měly vedle bank nejvíce z pokračující konvergence k EU získat právě telekomunikace. Z čistě fundamentálního hlediska je totiž těžké argumentovat, proč se Český Telecom obchoduje průměrně o 40% níže co se týče poměrů EV/EBITDA a P/CF, než západoevropské telekomunikační společnosti.

Jiří Soustružník, J.Oppitzová

Komentář k očekávaným výsledkům Eurotelu naleznete ZDE

Komentář k očekávaným výsledkům ČEZu naleznete ZDE


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.