Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Chystá ČNB další překvapení?

Chystá ČNB další překvapení?

28.07.2003 12:07
Autor: 

Tento čtvrtek opět zasedne bankovní rada k diskusi o aktuálním stavu českého hospodářství a výhledu na několik čtvrtletí dopředu. Podkladem k diskusi bude rozsáhlá čtvrtletní verze situační zprávy obsahující čerstvé makroekonomické projekce. Dosud platné odhady ČNB předpovídají, že růst HDP v letoším roce dosáhne 2,3 - 2,9 %. Od druhého čtvrtletí roku 2003 by mělo docházet k postupnému urychlování dynamiky HDP až k předpokládanému meziročnímu růstu více než 3,5 % ve 4. čtvrtletí. V roce 2004 makroekonomická prognóza předpokládá stagnaci dynamiky HDP na úrovni meziročního tempa růstu 1,7 - 3,3 % v souvislosti s reformou veřejných rozpočtů, jež by měla negativně ovlivnit spotřebu domácností skrze vyšší nepřímé daně a pomalejší růst mezd ve veřejném sektoru. Co se týče vývoje cenové hladiny, ČNB předpokládá, že v dubnu 2004 dosáhne inflace 2,9 - 4,3 % a v říjnu 2004 3,9 - 5,3 %. Je pravděpodobné, že nový odhad růstu HDP v letošním roce bude buď stejný nebo mírně nižší než dosavadní prognóza. Beze změny či jen mírně změněn bude také odhad na příští rok. Členové bankovní rady již naznačili, že směrem dolů by se měla prosunout odhadovaná trajektorie budoucí inflace. Ostatně právě tento faktor patřil mezi nejvýznamnější při červnovém rozhodnutí o snížení úrokových sazeb.

Právě nečekaný tah centrální banky v červnu snižuje pravděpodobnost dalšího snížení úrokových sazeb na nadcházejícím jednání bankovní rady. Většina nových informací od poslední velké situační zprávy již byla zahrnuta do nižších sazeb. To ovšem neznamená, že například v září či říjnu by se sazby opět nemohly mírně snížit. Konstelace domácích inflačních faktorů nadále ponechává prostor pro uvolnění měnových podmínek. Spotřeba domácností sice roste solidní tempem a další stimul nepotřebuje, nicméně nijak zvlášť nezatěžuje obchodní bilanci ani nepřináší inflační tlaky, a tak nebrání centrální bance k případnému dalšímu snížení sazeb k podpoře růstu investic, jež se v 1. čtvrtletí meziročně propadly o 2,5%. Zastánci dalšího snížení sazeb nyní mohou argumentovat také vyšší pravděpodobností realizace rozpočtové reformy. Hospodářská situace na západ od našich hranic se dnes jeví v mírně lepším světle. Nicméně příznivější hodnocení vychází spíš z „měkkých“ ukazatelů (indikátory očekávání) než z reálných statistik. Představitelé ECB i Fedu proto nevyloučili možnost dalšího snížení úrokových sazeb a v případě deflační hrozby i možnost provádění nestandardních operací v podobě nákupu dluhopisů s dlouhou dobou do splatnosti. Zhodnocení domácích i vnějších faktorů ponechává dvířka k dalšímu snížení úrokových sazeb v ČR nadále otevřená. Ostatně jeden z členů bankovní rady navrhoval pokles základní repo sazby na 2,0% již v červnu. Třeba se mu podaří přesvědčit kolegy na podzim. Důležitý ovšem bude vývoj směnného kurzu. Červencové oslabení nominálního efektivního kurzu totiž uvolnilo měnové podmínky i při stávajících úrokových sazbách.

David Marek

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.