Tisková zpráva: Česká pojišťovna vytvořila v prvním pololetí letošního roku čistý zisk 1,15 mld. Kč

25.7.2003 16:36

Následuje úplné znění tiskové zprávy
Praha (25. července 2003) – Česká pojišťovna vytvořila v prvním pololetí letošního roku čistý zisk 1,15 miliardy korun. V porovnání se stejným obdobím loňského roku to znamená zvýšení o 30 milionů korun.

Celkové předepsané pojistné České pojišťovny během prvních šesti měsíců roku 2003 činilo 19,4 miliardy korun a meziročně vzrostlo zhruba o 700 milionů korun. Podílela se na tom především oblast neživotního pojištění, kde ČP předepsala pojistné ve výši 13,3 miliardy korun, oproti loňským 12,4 miliardám korun. Nejlepších výsledků dosáhla oblast havarijního pojištění, kde předepsané pojistné meziročně vzrostlo téměř o 30 %. Obdobně se dařilo i v pojištění domácností a staveb občanů, když u obou kategorií meziroční růst přesáhl 25 %.

„Výrazný růst v kategorii havarijního pojištění je výsledkem naší intenzivnější spolupráce s prodejci nových vozidel a leasingovými společnostmi. Růst zájmu o majetkové pojištění dokazuje, že lidé stále více kladou důraz na kvalitní zabezpečení svého majetku,“ vysvětlil předseda představenstva ČP Ladislav Bartoníček.

Vlastní kapitál České pojišťovny dosáhl k 30. 6. 2003 výše 13,7 miliardy korun. Bilanční suma meziročně stoupla o více než tři miliardy na 119 miliard korun a objem technických rezerv se zvýšil o 6 procent na 93,1 miliardy korun.

Česká pojišťovna je největší domácí pojišťovací ústav s tržním podílem přesahujícím 37 procent. Schopnost České pojišťovny udržet si dominantní tržní podíl v životním i neživotním pojištění oceňují i ratingové agentury Fitch a Standard & Poor´s. Agentura Standard & Poor´s v listopadu 2002 zvýšila České pojišťovně dlouhodobý rating finanční síly a úvěrový rating na úroveň BBB- a přiřadila těmto ratingům stabilní výhled. ČP se tím dostala do tzv. investičního stupně. ČP se tak řadí mezi nejvýše hodnocené tuzemské finanční instituce. Kromě vedoucí tržní pozice vyzdvihují obě agentury rovněž dobré provozní výsledky a vynikající likviditu. Standard & Poor´s ve své poslední zprávě navíc ocenila fakt, jak se ČP vyrovnala s následky povodňových škod. Česká pojišťovna spravuje 14,5 milionu pojistných smluv. Hlavním akcionářem České pojišťovny je společnost CESPO B.V. ze skupiny PPF. Podíl skupiny PPF na základním kapitálu ČP dosahuje 84 procent

Václav Bálek
tiskový mluvčí ČP

26.5.2018
10:13Víkendář: Fischer o ostudě Německa, Evropě zmítané vírem dějin a ničícím Trumpovi
25.5.2018
22:00Ropa úřadovala na amerických trzích
18:56Blíží se doba, kdy bude hotovost opět královnou?
17:36Smrt tradičního maloobchodu probíhá úplně jinak, než se většinou domníváme
17:34Technická analýza: Koruna v defenzívě, euro nejníže od loňského listopadu
17:24Erste potopila pražskou burzu, ČEZ pod tlakem prodávajících. Unicredit bank – 3,5%!
17:17Itálie a ropa ovládly závěr týdne. Euro dál padá
17:00Estonské banky "vypraly" miliardy dolarů a eur z Ruska
16:35Martin Cakl a Martin Kycelt: CD Projekt. Kyberpunkáč herního průmyslu (video)
16:26Společnost Czech Investment Fund SICAV, a.s. - Informace o nové emisi akcií na BCPP