Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Aukce 5letého SD skončila krachem ... varovný signál pro dluhopisové trhy?

Aukce 5letého SD skončila krachem ... varovný signál pro dluhopisové trhy?

15.07.2003 10:55
Autor: 

V úvodu uplynulého týdne český dluhopisový trh opět následoval německý trh. Domácí faktory, úterní zveřejnění červnové inflace a květnové nezaměstnanosti, zůstaly bez vlivu. Výnosy českých dluhopisů stagnovaly až mírně klesaly. Hlavní událostí týdne byla ovšem středeční aukce pětiletého dluhopisu 2,90/08 v objemu 14 mld. CZK: Ta proti původnímu očekávání nebyla upsána, když celková poptávka činila pouze 6,6 mld. CZK. Průměrný výnos činil 2,95%, maximální dosáhl 3,20% a minimální 2,90%.

Tato skutečnost vyvolala na trhu vlnu výprodejů především na delším konci křivky a výnosy zamířily vzhůru. Zvýšila se rovněž aktivita obchodování. Ministr financí B. Sobotka v reakci na výsledek aukce řekl, že se nejedná o problém a podmínky dalších aukcí nebudou měněny. Český trh se tak po dlouhé době poprvé odpoutal od Německa, neboť ceny tamějších dluhopisů spíše rostly. Výnosy českých dluhopisů delších splatností následně převýšily srovnatelné německé dluhopisy. V závěru středečního obchodování se trh relativně uklidnil. Zbytek týdne pak probíhal rovněž již v poklidnějším duchu a výnosy dluhopisů se výrazněji neměnily. Poklesla i aktivita obchodování. Výnosy českých dluhopisů celkově v uplynulém týdnu vzrostly o 6-27 bps, největší „skok“ si připsal výnos pětiletého dluhopisu. Pětiletý SWAP se v první polovině týdne zvýšil cca o 8 bps v závěru však tento růst korigoval. Delší sazby SWAP v reakci na aukci rostly v rozpětí 7-9 bps.

Výsledek středeční aukce vyslal signál, že úspěch srpnové aukce patnáctiletého dluhopisu v objemu 15 mld. CZK může být značně nejistý. Na tuto skutečnost jsme již dříve upozorňovali. Z pohledu domácích událostí by tento týden neměl přinést výrazná překvapení. Trh se již koncem uplynulého týdne stabilizoval a nadcházející zveřejnění makroekonomických dat by ho nemělo vyvést z míry. Mohl by se proto projevit opět vliv zahraničí, kde nyní akcie soupeří s dluhopisy o přízeń investorů. Evropským dluhopisům sice nahrává do karet očekávané snížení úrokových sazeb na podzim, na druhé straně hraje ovšem významnou roli zveřejňování hospodářských výsledků firem jak Evropě, tak i v USA. Pokud budou firmy hlásit zisky výrazně nad očekáváním, budou ceny zahraničních dluhopisů spíše klesat. Český trh může tento trend kopírovat, nebude ale zřejmě překypovat aktivitou. Vzestup cen českých dluhopisů v nejbližším období ale nehrozí. V následujících dnech lze očekávat přehodnocování obchodních strategií a s tím spojené cenové výkyvy, které vytváří prostor pro krátkodobé spekulace.

(ČSOB, Analytický týdeník)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data